ΑΝΤΙΨΑΡΑ (ΝΗΣΙ ΠΟΥ Η ΤΡΩΙΚΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΚΚΕΝΩΣΗ) - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Δευτέρα, Οκτωβρίου 29, 2012

ΑΝΤΙΨΑΡΑ (ΝΗΣΙ ΠΟΥ Η ΤΡΩΙΚΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΚΚΕΝΩΣΗ)



ΑΝΤΙΨΑΡΑ 

Τα Αντίψαρα μαζί με άλλα μικρότερα νησιά ανήκουν στο σύμπλεγμα των Ψαρών, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 48 μίλια δυτικά της Χίου.

Το νησί είναι προσβάσιμο μόνο από τα ανατολικά και τα νότια, ενώ οι βόρειες και δυτικές ακτές του είναι απόκρημνες και δύσβατες. Στο νησί ζουν πολλά αγριοκάτσικα και μεταναστευτικά πτηνά, κυρίως ορτύκια. Τα Αντίψαρα, όπως και τα άλλα μικρότερα νησιά του συμπλέγματος, είναι σήμερα ακατοίκητα, ενώ σύμφωνα με επιφανειακά ευρήματα, υπάρχουν ενδείξεις κατοίκησης από την Ελληνιστική και τη Ρωμαϊκή περίοδο. Κατά τους οθωμανικούς χρόνους το νησί χρησιμοποείτο ως αραξοβόλι για τα πλοία.

ΠΗΓΗ: 

ΨΑΡΑ ΧΙΟΥ 
Στο νησί δεν υπάρχουν μεγάλα δένδρα αλλά αρκετή χαμηλή θαμνώδης βλάστηση. Υπάρχουν οργανωμένα χωράφια για καλλιέργεια σιταριού και κριθαριού. Επίσης χρησιμοποιείται και για βοσκή πραβάτων και κατσικιών . Ακόμα πάνω σε αυτό ζούν αγριοκούνελα . Στίς βραχώδεις ακτές του φωλιάζουν γλάροι.
Εχει επίσης δύο ξωκλήσσια , μία μάνδρα και μία δεξαμενή νερού στα δυτικά για τις κτηνοτροφικές ενασχολήσεις. Στο νησί υπάρχουν ίχνη εκμετάλευσης του από τον 4ο π.χ. αιώνα. 
Αξιοσημείωτες είναι οι μαγευτικές παραλίες του νησιού όπως ο Λημιώνας , ο Αη Γιάννης η Ψιλή Άμμος , η παραλία του παπά Ανδρέα και το Καράβι. 

Η επισκεψιμότητα αυξάνεται κατά τους θερινούς μήνες για τις εξαιρετικές ακρογιαλιές και τις καθαρές θάλασσες. Υπάρχει ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη, κοντά στην ανατολική παραλία, που συγκεντρώνει τους προσκυνητές τον Αύγουστο.
Τα Αντίψαρα έχουν ενταχθεί στο κοινοτικό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και έχουν ανακηρυχθεί Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: