ΘΥΜΑΙΝΑ (ένα από τα νησιά που ζητάει η τροϊκα να εκκενωθούν) - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Τρίτη, Οκτωβρίου 16, 2012

ΘΥΜΑΙΝΑ (ένα από τα νησιά που ζητάει η τροϊκα να εκκενωθούν)



Το νησί
Η Θύμαινα είναι ένα μικρό νησί δίπλα στους Φούρνους και ανάμεσα στην Σάμο και την Ικαρία. Ανήκει στο νομό Σάμου. Είναι ένα από τα αμέτρητα ελληνικά νησάκια του Αιγαίου που σε μαγεύουν με την απλότητά τους. Το ομώνυμο χωριό σε καταπλήσσει με την υπέροχη θέα του. Το γραφικό λιμανάκι της Θύμαινα φιλοξενεί λογής λογής καΐκια και βαρκάκια που προσθέτουν μια βασική πινελιά  χρωμάτων στον πίνακα της Θύμαινας.
Λέγεται ότι κατοικήθηκε για πρώτη φορά από κατοίκους της Πάτμου. Ψηλότερη κορυφή είναι η Σημαία με υψόμετρο 564 μ.
Το μοναδικό πλατάνι του νησιού (αιωνόβιο) χαρίζει τη σκιά του στην μικρή πλατεία του χωριού Θύμαινα. Γραφικά δρομάκια με πολλά σκαλοπάτια (περίπου 500) ασπρισμένα με ασβέστη, σε προκαλούν να τα  περπατήσεις.
Επειδή απαγορεύεται στο νησί το κυνήγι υπάρχουν πολλές πέρδικες. Το όνομα του νησιού προέρχεται από πολλά θυμάρια που φυτρώνουν στο νησί. Εδώ μπορεί να συναντήσει κανείς δείγματα παλιάς αρχιτεκτονικής σε μερικά σπίτια που έχουν στέγη από σχιστόπετρες.
 Παραλίες
Αϊ – Γιώργης  Θύμαινας : Βρίσκεται στο χωριό Θύμαινα. Φιλοξενεί αρκετό κόσμο το καλοκαίρι.

Κεραμιδού : Βρίσκεται στον οικισμό Κεραμιδού. Ωραία ψιλή άμμος. Καταφύγιο των ντόπιων καϊκιών. Υπάρχει σκιά από αλμυρίδες.

Λάκκος : Μικρή απόμερη παραλία με άμμο και μια αλμυρίδα. Πεντακάθαρα και δροσερά νερά.

Ψιλή Άμμος : Λίγο έξω από το χωριό. Υπάρχει χαλικάκι. Εκεί βρίσκεται το εξωκλήσι Άγιος Δημήτριος.

Άγιος Νικόλαος : Λιμνιώνας. Μικρή παραλία απέναντι από το Θυμαινάκι (νησάκι). Εκεί είναι χτισμένο το εξωκλήσι Άγιος Νικόλαος
 Εξωκλήσια
Αϊ – Γιώργης : Χτίστηκε περίπου το 1955. Είναι χτισμένο στο βουνό Τσίμπες με υπέροχη θέα απ’ όπου βλέπεις τα τριγύρω νησιά μέχρι τη Νάξο και την Αμοργό.

Άγιος Νεκτάριος – Άγιος Θεολόγος : Χτισμένα λίγο έξω από το χωριό με θέα προς την Πάτμο.

Άγιος Δημήτριος : Χτίστηκε πρόσφατα στην Ψιλή Άμμο.

Άγιος Νικόλαος : Χτίστηκε το 1953 στην παραλία Λιμνιώνας. Στις 6 Δεκεμβρίου γίνεται λειτουργία στην οποία συμμετέχει όλο το χωριό.

Άγιος Δημήτριος : Χτίζεται τώρα προς τιμήν ενός παιδιού της Θύμαινας που σκοτώθηκε όταν ήταν φαντάρος. 

Συγκοινωνίες

Ντόπια καΐκια πραγματοποιούν δρομολόγια στους Φούρνους, στην Ικαρία και στη Σάμο.
Πάσχα στη Θύμαινα
Αξιοσημείωτα είναι τα έθιμα των κατοίκων της Θύμαινας κατά της περίοδο του Πάσχα : Τα παιδιά του χωριού μαζεύουν κλαδιά (αχινοπόδια) από τις γύρω πλαγιές του βουνού και φτιάχνουν ένα σωρό. Το Μεγάλο Σάββατο στις 12 η ώρα τον καίνε μαζί  με το «Χριστός Ανέστη». Η φλόγα του σωρού διαρκεί μέχρι τις πρωινές ώρες. Επίσης φτιάχνονται βεγγαλικά, αυτοσχέδια πυροτεχνήματα και δυναμίτες που χρησιμοποιούνται το βράδυ της Ανάστασης και την ημέρα του Πάσχα. Την ημέρα του Πάσχα το νησί «σείεται» από τους δυναμίτες. Ακούγονται εκρήξεις όλη την ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: