Υγεία: 4 τρόποι για να αποφύγεις τη γρίπη - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Παρασκευή, Οκτωβρίου 19, 2012

Υγεία: 4 τρόποι για να αποφύγεις τη γρίπη


Ο συνάδελφος που βρίσκεται δύο μέτρα μακριά από το γραφείο σου φτερνίζεται κι εσύ τον κοιτάς με μισό μάτι. Ώρες είναι να σε κολλήσει καμιά γρίπη, δεν είσαι εσύ για τέτοια, ειδικά αυτή την περίοδο. Κι αυτός ο Χριστιανός δε μπορούσε να καθίσει στο σπίτι του να γίνει καλά και μετά να έρθει στο γραφείο; Ό,τι πιάνει το μολύνει. Για να μη θυμηθείς ότι το πόμολο της πόρτας και το πληκτρολόγιο έχουν πολύ περισσότερα μικρόβια κι από τη λεκάνη της τουαλέτας. Ξαφνικά, ένας άλλος συνάδελφός σου αρχίζει να βήχει, και όχι, δεν είναι τσιγαρόβηχας. Θεέ μου, τώρα που είσαι περικυκλωμένος από αρρώστους, τι θα κάνεις;


Πλένε τα χέρια σου - συχνά
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να εμποδίσεις ένα κρύωμα να σου χτυπήσει την πόρτα είναι και ο πιο απλός: πλένε συχνά τα χέρια σου. Δε σημαίνει ότι θα γίνεις υποχόνδριος σαν τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο στο "The Aviator". Ωστόσο θα πρέπει να μάθεις να πλένεις τα χέρια σου σωστά. Κάνε σαπουνάδα με χλιαρό νερό και σαπούνι και τρίψε τα χέρια σου για περίπου 15 δευτερόλεπτα, ανάμεσα στα δάχτυλα στο πάνω μέρος και μέχρι τον καρπό, στις παλάμες και τα νύχια. Έχε στο μυαλό σου ότι το απλό κρύωμα αλλά και η γρίπη προκαλείται από ιούς, οπότε ένα αντιβακτηριδιακό σαπούνι, θα έχει καλύτερα αποτελέσματα. Αν δεν είσαι σπίτι σου, καλύτερα σκούπισε τα χέρια σου όχι με κανονική πετσέτα, αλλά με χαρτοπετσέτες. Ακόμα καλύτερα, πιάσε το πόμολο της τουαλέτας με την ίδια πετσέτα, καθώς θα βγαίνεις από αυτή. 

Στο γραφείο απόφευγε να ακουμπάς χωρίς λόγο σε πόμολα άλλων γραφείων, ποντίκια και πληκτρολόγια συναδέλφων σου. Αν είναι αδύνατο να μην πιάσεις κάτι από τα παραπάνω, προσπάθησε τότε να μην ακουμπήσεις το πρόσωπό σου (μάτια, μύτη, στόμα) μέχρι να πλύνεις τα χέρια σου και απόφυγε να φας στο γραφείο σου. 

Τέλος, έχε πάντα σε κάποιο συρτάρι του γραφείου σου μαντιλάκια με οινόπνευμα για να μπορείς να απολυμαίνεις το γραφείο σου συχνά πυκνά. 

Πίνε πολλά υγρά
Το νερό, ο χυμός, το πράσινο τσάι και οι χλιαρές σούπες αποτελούν καλές επιλογές για να αποφύγεις ένα κρύωμα. Η ενυδάτωση του οργανισμού βοηθά αποτελεσματικά στο να "ξεπλένονται" οι τοξίνες. Πρόκειται για τις βλαβερές ουσίες, προιόντα-σκουπίδια που παράγουν οι ιοί και ευθύνονται για την σωματική σου κόπωση και τη μυϊκή σου ατονία. Πίνοντας επαρκή υγρά, όταν θα είσαι ήδη άρρωστος, θα σε βοηθήσει να αντικαταστήσεις αυτά που έχασες κατά τη διάρκεια του πυρετού, αλλά και των βλεννών που έχεις. Επίσης, και μία βιταμίνη C ημερησίως, μπορεί ν’ αποτελέσει μια καλή ασπίδα για τον οργανισμό σου.

Χαλάρωσε
Το στρες είναι ικανό να ρίξει στο καναβάτσο το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Αν είσαι φορτισμένος για μεγάλες περιόδους, έχεις περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσεις. Για να καταφέρεις να το αντιμετωπίσεις θα πρέπει να ξεκουράζεσαι αρκετά. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ίσως θα πρέπει να κοιμάσαι μία ώρα νωρίτερα απ’ ότι συνήθως, ειδικά τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορεί να σε βλέπει το φως της ημέρας περισσότερες ώρες, ώστε να μεγιστοποιείται η ενέργειά σου. Πέραν όλων των υπολοίπων, προσπάθησε να ακολουθείς ορισμένες τεχνικές χαλάρωσης, όπως ο διαλογισμός. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι τέτοιου είδους ασκήσεις ενδυναμώνουν ικανοποιητικά το ανοσοποιητικό σύστημα.

Κόψε τις κακές συνήθειες
Η πορόληψη σώζει - κι όπως ισχύει σε τόσα άλλα θέματα, το να προλαμβάνεις κάποιες καταστάσεις μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο. Ούτως ή άλλως γνωρίζεις ότι κανείς δε νοιάζεται περισσότερο για την υγεία σου από εσένα. Κόψε λοιπόν το κάπνισμα και το υπερβολικό ποτό. Έπρεπε να το είχες κάνει εδώ και καιρό και τώρα, έχεις ένα ακόμα λόγο. Πέρα από τη σαφή και μεγάλη επιβάρυνση που προκαλεί το κάπνισμα στο αναπνευστικό σου, το ανοσοποιητικό σου σύστημα δέχεται επίσης ένα ισχυρό ντισκαλιφιέ χτύπημα, το οποίο δε μπορεί να αντιμετωπίσει. 
Σε επίπεδο οργάνωσης προσωπικού, αν περνάει η γνώμη σου στο αφεντικό λόγω θέσης, φρόντισε να πείσεις για τη σημασία του να παίρνει κάθε ασθενής αναρρωτική άδεια (όποτε είναι δυνατόν), ώστε να μην κολλήσουν και οι υπόλοιποι. 

Τέλος, κάθε πρωί που φτάνεις στο γραφείο, καθάριζε προληπτικά το χώρο σου με μαντιλάκια οινοπνεύματος, ακόμα κι αν ξέρεις ότι το προηγούμενο βράδυ πέρασε από εκεί η καθαρίστρια. Εξίσου σημαντικό: Φρόντισε ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ανοίγεις το παράθυρο του γραφείου, ώστε να ανακυκλώνεται ο αέρας.

Διαβάστε περισσότερα: www.menslounge.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add