Η Αντιμετώπιση του άγχους - Πρακτικές συμβουλές - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Πέμπτη, Απριλίου 05, 2012

Η Αντιμετώπιση του άγχους - Πρακτικές συμβουλές

Πώς να απαλλαγείτε από το άγχος
Όσο και αν φαίνεται παράξενο υπάρχουν άνθρωποι που είτε δεν έχουν καθόλου άγχος, είτε έχουν βρει τον τρόπο να το ελέγχουν και να το φέρνουν στα… μέτρα τους. Οι τρόποι και οι τεχνικές είναι πολλές, ώστε να ταιριάζουν σε κάθε άτομο και κάθε περίσταση. Πριν από αυτό όμως, θα αναφερθούμε στη σχέση του άγχους με τα ζώδια.

Ο πλανήτης που κάνει τη διαφορά
Σε ένα ωροσκόπιο υπάρχουν πολυάριθμες δυνατότητες συνδυασμών των πλανητών. Κάθε πλανήτης μπορεί να μας φανερώσει σημαντικές πληροφορίες για τον άνθρωπο. Στην προκειμένη περίπτωση, αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως, είναι η θέση του Κρόνου σε ζώδιο και οίκο και η ισχύς του στο σύνολο ενός γενέθλιου χάρτη. Από αυτή τη μελέτη μπορεί να γίνει κατανοητή η δυνατότητα του ατόμου να αντιλαμβάνεται πλήρως και να νιώθει με ένταση τις δυσκολίες και τα εμπόδια που του παρουσιάζονται, αλλά και να τα ξεπερνάει.
Ένας «καλός Κρόνος» δίνει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να αφήνει πίσω του καταστάσεις του παρελθόντος που έχουν περάσει και δεν αλλάζουν πια, αφού προηγουμένως έχει διδαχθεί από αυτές. Αν ο Κρόνος βρίσκεται σε καλή θέση και κάνει καλές όψεις, γεμίζει το άτομο με εσωτερική δύναμη, αυτοπεποίθηση και προσήλωση στο στόχο. Η ψύχραιμη αντιμετώπιση των όποιων δυσκολιών είναι κυρίως ζήτημα… Κρόνου.

Άγχος και ζώδια
Έτσι, υπάρχουν άνθρωποι που ανησυχούν συνεχώς για το τι πρόκειται να συμβεί, αγχώνονται υπερβολικά και δε βρίσκουν τη λύση και άλλοι που το έχουν πάρει απόφαση πως θα συναντούν συχνά πυκνά εμπόδια και προσηλώνονται στον τρόπο που θα τα ξεπεράσουν.
Σε ό,τι αφορά τα ζώδια, οι Κριοί φημίζονται για την στρατηγική τους και τη λεπτομερή ανάλυση των δεδομένων. Οι Ταύροι χαρακτηρίζονται από ανασφάλεια και παρορμητικότητα και κλείνονται στον εαυτό τους. Οι Δίδυμοι έχουν τη δυνατότητα να ελίσσονται και την τάση να επικοινωνούν για να λύσουν τα προβλήματά τους. Οι Καρκίνοι βασίζονται πολύ στη διαίσθησή τους, ενώ είναι εξίσου κλειστοί τύποι. Οι Λέοντες ταράζονται πιο εύκολα από μία ξαφνική αλλαγή ή ένα πρόβλημα και προσπαθούν να βρουν μόνοι τους τη λύση. Οι Παρθένοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι. Αγωνιούν και αγχώνονται με το παραμικρό.

Ευαίσθητοι είναι και οι Ζυγοί, που όταν διαταράσσεται η αρμονία τους, έχουν ανάγκη από την βοήθεια των δικών τους ανθρώπων για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Στους Σκορπιούς αρέσει να ελέγχουν τα πάντα, για αυτό αντιδρούν απότομα και νευρικά σε ξαφνικά γεγονότα ή εκπλήξεις. Οι Τοξότες προσαρμόζονται πιο εύκολα και δεν το βάζουν κάτω, ωστόσο δεν τους αρέσουν οι περιορισμοί. Οι Αιγόκεροι φημίζονται για την οργανωτικότητα, την ηρεμία και την εργατικότητά τους, αλλά έχουν ανάγκη από σεβασμό και αναγνώριση. Οι Υδροχόοι ξέρουν να κρύβουν τα συναισθήματα τους, βαριούνται εύκολα και έχουν την ανάγκη να εκφράζονται ελεύθερα. Τέλος, οι Ιχθείς αγχώνονται και εκνευρίζονται εύκολα, για αυτό έχουν ανάγκη από ήρεμο, φιλικό και σταθερό περιβάλλον.

Βγάλτε το άγχος από τη ζωή σας
Είδαμε λίγο έως πολύ πως λειτουργούν οι άνθρωποι με βάση το ζώδιο τους, αλλά και ποια είναι η αντιμετώπιση που χρειάζονται. Υπενθυμίζουμε πως κάθε μα κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και αυτή η διαφορετικότητα πρέπει να αναγνωρίζεται τόσο από τον ίδιο όσο και από τους άλλους. Έτσι κάθε άτομο αντιδράει με άλλον τρόπο. Άλλοι πνίγονται σε μια κουταλιά νερό και άλλοι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν με θάρρος και ψυχραιμία όλα τα προβλήματα. Άλλοι παραμένουν ατάραχοι ακόμα καις στις πιο δύσκολες καταστάσεις και άλλοι «χάνονται» ακόμα και αν πρόκειται για ένα θετικό ή ευχάριστο γεγονός.

Η παροδική αντιμετώπιση που αυξάνει το πρόβλημα
Πολλές φορές οι άνθρωποι θέλουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να βρουν μόνοι τους τη λύση, έστω και αν δεν έχουν τις γνώσεις για να το πετύχουν. Έτσι, προσπαθούν να απαλλαγούν από το άγχος με δική τους «θεραπεία». Άλλοι το ρίχνουν στο φαγητό, άλλοι στο κάπνισμα και κάποιοι στην κατανάλωση αλκοόλ ή άλλων ουσιών. Όλοι οι παραπάνω ανακουφίζονται παροδικά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουν λύσει το πρόβλημα τους. Αντίθετα, οδηγούνται ουσιαστικά σε έκπτωση της προσωπικής τους ζωής και συνήθως αποκτούν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Χτυπήστε το κακό στη ρίζα του
Αρχικά, πρέπει να εντοπίσετε την κύρια πηγή του άγχους και να προσπαθήσετε να την ελέγξετε. Συνοψίστε τα προβλήματα που σας απασχολούν καθημερινά ή αυτά που ενδεχομένως θα σας απασχολούσαν. Σκεφτείτε τις πιθανές επιπτώσεις και σχεδιάστε τρόπους αντίδρασης για να είστε έτοιμοι, όταν το… κακό συμβεί. Επικεντρωθείτε σε περιπτώσεις και καταστάσεις που είναι πραγματικά σοβαρές.

Προσπαθήστε να λειτουργείτε ψύχραιμα και να σκέφτεστε θετικά. Αποκτήστε περισσότερη αυτοπεποίθηση. Μην σκέφτεστε συνέχεια τις αποτυχίες και τα γεγονότα του παρελθόντος, βλέποντας τα ως απειλή για το παρόν και το μέλλον. Μην δραματοποιείτε καταστάσεις και βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα. Να είστε πιο οργανωτικοί και χαλαροί στην καθημερινότητά σας. Αποδεχτείτε κάποιες καταστάσεις που δεν αλλάζουν. Μιλήστε σε άτομα που αγαπάτε και εμπιστεύεστε και ζητήστε την άποψή τους.  Ξεκουραστείτε, κάντε αυτό που σας αρέσει






Παρά τους ρυθμούς της καθημερινότητας, όλοι μας μπορούμε να βρούμε έστω και λίγο ελεύθερο χρόνο. Αυτό το διάστημα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να ξεκουραστούμε και να χαλαρώσουμε, ή για να εκτονωθούμε και να κάνουμε πράγματα που μας αρέσουν. Σε κάθε περίπτωση θα ξεχαστούμε (απόσπαση προσοχής) και θα βγάλουμε από μέσα μας την πίεση.

Διαλογιστείτε: Καθίστε άνετα, με τον κορμό του σώματος ευθυγραμμισμένο. Κλείστε τα μάτια σας, επικεντρώστε την προσοχή σας στην αναπνοή σας και αισθανθείτε την. Ηρεμήστε και μην κάνετε σκέψεις. Κρατηθείτε σε αυτή τη γαλήνια ηρεμία όσο πιο πολύ γίνεται.
Κάντε κάτι που σας ευχαριστεί: Από ένα απλό περίπατο ή ψώνια, μέχρι δραστηριότητες που σας γεμίζουν (μαγειρική, ζωγραφική, κέντημα, ψάρεμα, κολύμπι, κηπουρική, παιχνίδια).

Αθλητισμός και γυμναστική: Ασχοληθείτε με ένα σπορ ή με μια πολεμική τέχνη. Εκτελέστε ασκήσεις που σας ηρεμούν (yoga, pilates), κάντε ποδήλατο ή τρέξτε.
Φύση, μουσική και σεξ: Ελάτε σε επαφή με τη φύση και θα αισθανθείτε πολύ πιο ήρεμοι. Χαλαρώστε ακούγοντας την αγαπημένη σας μουσική. Οσο για το τελευταίο, είναι γνωστό το ρητό «το άγχος σκοτώνει το σεξ, αλλά και το σεξ σκοτώνει το άγχος».
Βάλτε το χιούμορ στην καθημερινότητά σας: Το γέλιο μας κάνει καλό. Προσπαθήστε να διακωμωδήσετε γεγονότα και να δείτε την αστεία πλευρά των πραγμάτων.

Τροφές που καταπολεμούν το άγχος
Σίγουρα ο υγιεινός τρόπος ζωής περιλαμβάνει πολλά υγρά, φρούτα και λαχανικά και ελάχιστα λίπη. Υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που απομακρύνουν το άγχος ή κρατούν την πίεση σε χαμηλά επίπεδα.

Σοκολάτα: Αυξάνει τα επίπεδα των νευροχημικών στο σώμα σας, τα οποία δρουν σε μέρη του εγκεφάλου που παράγουν την αίσθηση ευτυχίας και χαλάρωσης.
Ψάρι: Τα ψάρια με Ω-3 λιπαρά οξέα (σολομός, σαρδέλα, τόνος) καταπραΰνουν το στρες.
Βρόμη: Ξεκινήστε το πρωινό σας με ένα μπολ βρόμης. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β αυξάνουν την παραγωγή σεροτονίνης, (νευροδιαβιβαστής που ηρεμεί τον εγκέφαλο και το σώμα).
Σπανάκι: Χάρη στο μαγνήσιο κρατάει την αρτιριακή σας πίεση σε λογικά επίπεδα και χαλαρώνει τους μύες.
Πορτοκάλι: Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύει από ιούς και αρρώστιες, έχει αντιοξειδωτική δράση.

Προϊόντα με άλιπη πρωτεΐνη (κοτόπουλο, άπαχα γαλακτοκομικά) χάρη στη ντοπαμίνη και την νοραδρεναλίνη που περιέχουν, περιορίζουν το άγχος και τις ακραίες αντιδράσεις. Πατάτες, ντομάτες, ακτινίδια, ανανάς, μπανάνες, πιπεριές, μελιτζάνες είναι πλούσιες σε σεροτονίνη. Οι ξηροί καρποί χάρη στις βιταμίνες και τα μέταλλα χαλαρώνουν τους μύες και διευκολύνουν τον ύπνο. Οι υδατάνθρακες από τα δημητριακά ολικής αλέσεως μας βοηθούν όταν είμαστε εκνευρισμένοι και κουρασμένοι. Τέλος, το νερό βοηθάει τον οργανισμό να αυξήσει τα επίπεδα αυτοσυγκέντρωσης, ηρεμίας και ενέργειας.

Η ώρα του γιατρού
Δυστυχώς, υπάρχουν συνάνθρωποι μας που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα με το άγχος. Τόσο σοβαρό, που χρειάζονται τη βοήθεια ειδικού. Τέτοιοι γιατροί είναι οι ψυχοθεραπευτές, που με τις κατάλληλες τεχνικές βοηθούν το άτομο να επιλύσει τα προβλήματα του, να ανιχνεύσει τους στρεσογόνους παράγοντες στη ζωή του, να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές του συγκρούσεις και να ερμηνεύσει τα γεγονότα με λειτουργικό τρόπο. Στην προσπάθεια αυτή ίσως χρειαστεί να γίνει χρήση φαρμάκων.

Συμπερασματικά, το άγχος είναι υπόθεση πολύ σοβαρή που απασχολεί όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως. Πρόκειται για απειλή της υγείας μας σε καθημερινή βάση. Τρόποι αντιμετώπισης του υπάρχουν, αρκεί να έχουμε θέληση, υπομονή και επιμονή. Πολλοί από αυτούς που δοκίμασαν, κατάφεραν να απαλλαγούν τελείως από το άγχος ή να μειώσουν τις επιδράσεις του στον οργανισμό τους στο ελάχιστο. Σε κάθε περίπτωση, βγήκαν κερδισμένοι και βελτίωσαν την ποιότητα της ζωής τους και των συνανθρώπων τους.

Παναγιώτης - Γιώργος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add