Η Ελλάδα περιόρισε τις εκπομπές ρύπων κάτω από τα εθνικά ανώτατα όρια - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Δευτέρα, Μαρτίου 05, 2012

Η Ελλάδα περιόρισε τις εκπομπές ρύπων κάτω από τα εθνικά ανώτατα όρια

Δημοσιεύτηκε πρόσφατα η Έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος στην οποία φαίνεται η επιτυχία της Ελλάδος ως ένα από τα 15 Κράτη-Μέλη, πουπεριόρισαν τις εκπομπές κάτω από τα εθνικά ανώτατα όρια για όλους τους ατμοσφαιρικούς ρύπους
Σημειώνεται ότι στα υπόλοιπα 12 Κράτη-Μέλη παρατηρήθηκαν υπερβάσεις τουλάχιστον σε ένα ή σε περισσότερους ατμοσφαιρικούς ρύπους.
Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο των μέτρων και ενεργειών για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από όλες τις πηγές (παραγωγή ενέργειας, βιομηχανίες, μεταφορές κλπ) η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει -από το 2001- ανώτατα όρια εκπομπών για τους βασικούς ρύπους που επηρεάζουν την υγεία του πληθυσμού.

Τα όρια αυτά αφορούν σε κάθε Κράτος-Μέλος ξεχωριστά, επειδή αναφέρονται στις συγκεκριμένες συνθήκες που επικρατούν σε κάθε ένα από αυτά και διέπονται από την Οδηγία 2001/81/ΕΚ για τα ανώτατα εθνικά όρια εκπομπών, γνωστής και ως NEC (National Emission Ceilings) Directive.
Για την επίτευξη των εν λόγω ορίων κάθε Κράτος-Μέλος σχεδιάζει και εφαρμόζει ειδικά μέτρα περιορισμού των εκπομπών, ενώ οργανώνει και συστήματα παρακολούθησης της απόδοσης των μέτρων αυτών.

Επισημαίνεται ότι την απόδοση των μέτρων ελέγχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω των ειδικών Εκθέσεων που υποβάλλονται για τον λόγο αυτό από τα διάφορα κράτη. Σύμβουλος του ΥΠΕΚΑ στην υποβολή της σχετικής έκθεσης ήταν το Τμήμα Χημικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add