Ποιοι είναι οι τύποι τάφων της Μυκηναϊκής εποχής; Τι γνωρίζετε για το έθιμο της κτέρισης; - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 12, 2018

Ποιοι είναι οι τύποι τάφων της Μυκηναϊκής εποχής; Τι γνωρίζετε για το έθιμο της κτέρισης;

Σχετική εικόνα

Θ6 Ποιοι είναι οι τύποι τάφων της Μυκηναϊκής εποχής; Τι γνωρίζετε για το έθιμο της κτέρισης; 

Η ταφή των νεκρών συνοδεύεται από κτερίσματα: προσφορές και τελετές, οι οποίες διαφέρουν σε πλούτο και λαμπρότητα ανάλογα με τη θέση που κατείχε ο νεκρός στη κοινωνική ιεραρχία. Όπλα-ξίφη-εγχειρίδια ήταν τοποθετημένα πλάι στους νεκρους χρυσά/χάλκινα/ασημενια επιστηθια-κυπελα-σκεύη, χρυσές προσωπίδες, δαχτυλιδια από πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους.

Τύποι:
Α. ΛΑΚΚΟΕΙΔΕΙΣ (ταφικοι περίβολοι Α,Β Μυκηνες. Είναι βαθιοί παραλληλόγραμμοι λάκκοι για πολλές ταφές. Η στέγη ήταν από πλάκες τοποθετημένες επάνω σε ξύλινα δοκάρια και ήταν επιχρισμένη με πηλό. Επανω από τη στεγη γεμιζαν με χωμα και εβαζαν λίθινη επιτύμβια στήλη.
Β. ΘΑΛΑΜΟΕΙΔΕΙΣ: σκαμμένοι σε πλαγιές λόφων. Διαδεδομένος τύπος στη Μυκηναϊκή εποχή. "τάφος των παιδιών του Οιδίποδα"Θήβα. Στα τοιχώματα των δρόμων υπήρχαν κόγχες, όπου τοποθετούνταν οι προσφορές. μετα εφραζαν την εισοδο με ξερολιθιά και επιχωμάτωναν τον δρομο.
Γ. ΘΟΛΩΤΟΙ: Βασιλικοί τάφοι.οριζοντιος δρομος, καθετα τοιχώματα, θύρα-θάλαμος χτισμένα με ογκόλιθους. Στο δάπεδο υπάρχουν λάκκοι που χρησίμευαν ως τάφοι. Μεγαλύτερος τάφος του Ατρέα (Μυκήνες)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add