Φωτιά στα Καλύβια: Μάχη των πυροσβεστών για να μην φτάσουν οι φλόγες στα σπίτια - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Τρίτη, Αυγούστου 01, 2017

Φωτιά στα Καλύβια: Μάχη των πυροσβεστών για να μην φτάσουν οι φλόγες στα σπίτια


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων για να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα σε δασική έκταση στην περιοχή Καλυβίων Θορικού Αττικής καθώς η πυρκαγιά έχει πλησιάσει κοντά σε κατοικίες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.


Μάχη από γη και αέρα

Σύμφωνα με όσα τόνισε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος.Ωστόσο, το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνει ο δυνατός άνεμος, ενώ ο κύριος στόχος αυτή τη στιγμή είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν η πυρκαγιά μέχρι να νυχτώσει, γιατί μετά δεν θα υπάρχει η αρωγή των εναέριων μέσων. Σημειώνεται επίσης, ότι η κατεύθυνση της φωτιάς είναι τώρα προς τη Σαρωνίδα.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Λουκά, Δήμαρχο Λαυρίου και τα όσα είπε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, αν πέσει η νύχτα και οι πυροσβέστες δεν έχουν καταφέρει να "πιάσουν" τη φωτιά, οι φλόγες θα μπουν μέσα στη Σαρωνίδα.

Φόβους ότι αν δεν κοπάσουν οι άνεμοι θα υπάρξει πρόβλημα στην κατοικημένη περιοχή της Σαρωνίδας εξέφρασε στον ΣΚΑΪ και ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης.
Για μεγάλη και ανεξέλεγκτη φωτιά που απειλεί κατοικίες, έκανε λόγο και ο δήμαρχος Σαρωνικού Γιώργος Σωφρόνης. «Η πυρκαγιά είναι μεγάλη, οδεύει προς την κατοικημένη περιοχή της Σαρωνίδας, όπου υπάρχουν δεκάδες διάσπαρτα σπίτια μέσα στο δάσος», τόνισε.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στη συμβολή των οδών Τενέδου και Ιόλης, κυριολεκτικά ανάμεσα στα σπίτια. Στην περιοχή επικρατεί δυνατός αέρας - 5 με 6 μποφόρ- που δυσκολεύει το έργο των πυροσβεστών που προσπαθούν η πυρκαγιά να μην πλησιάσει σε κατοικίες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, στις 18:30 η φωτιά ήταν σε απόσταση 1 με 1,5 χιλιόμετρου από τα σπίτια.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν και αυτή την ώρα επιχειρούν στο σημείο 65 πυροσβέστες με 20 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 20 ατόμων, 9 οχήματα εθελοντών, 12 υδροφόρες, 5 ελικόπτερα, καθώς και 1 συντονιστικό.


Οι πυροσβέστες κυριολεκτικά δίνουν μάχη με τις φλόγες για να μην κινδυνεύσουν τα σπίτια. 

  «Είναι τεράστιο το μέτωπο της πυρκαγιάς και πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου.

 Κάτοικος της περιοχής μιλώντας στον ΣΚΑΪ, κατήγγειλε ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από κάτοικο που έβαλε φωτιά για να κάψει ξερά χόρτα

Οι δήμαρχοι των περιοχών απευθύνουν έκκληση στους κατοίκους να παραμείνουν ψύχραιμοι στα σπίτια τους και να μην εμποδίζουν με τα ιδιωτικά οχήματά τους τα οχήματα της Πυροσβεστικής που καταφθάνουν διαρκώς.

Συχνές είναι και οι διακοπες ρεύματος στη ευρύτερη περιοχή. 
Ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στην Αττική και σε μεγάλο μέρος της Στερεάς Ελλάδας χαρακτηρίζεται "πολύ υψηλός" τόσο σήμερα όσο και αύριο Τρίτη, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Αναλυτικά: 
Πολύ υψηλός (κατηγορία κινδύνου 4) είναι, για αύριο, Τρίτη 1η Αυγούστου ο κίνδυνος πυρκαγιάς, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι περιοχές οι οποίες κινδυνεύουν ιδιαίτερα είναι οι εξής: Περιφέρεια Αττικής, Βορείου Αιγαίου (Λήμνος, Λέσβος, Χίος), Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες), Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα), Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία), Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία) και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (Σαμοθράκη).

Η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των συγκεκριμένων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν πυρκαγιές.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, καθώς και υπαίθριων ψησταριών.

Επίσης, υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών. Τέλος, σε περίπτωση που οι πολίτες αντιληφθούν πυρκαγιά πρέπει να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό 199.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add