Die Presse: Επιτυχής δοκιμασία για την Ελλάδα η έκδοση ομολόγου - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Πέμπτη, Ιουλίου 27, 2017

Die Presse: Επιτυχής δοκιμασία για την Ελλάδα η έκδοση ομολόγου

Η δοκιμαστική έξοδος της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίου, με την έκδοση ενός πενταετούς κρατικού ομολόγου για πρώτη φορά μετά τον Απρίλιο του 2014, έγινε θετικά αποδεκτή και τη χαιρέτισε ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογραμμίζει σε σημερινή εκτενή ανταπόκρισή της από την Αθήνα, η έγκυρη αυστριακή συντηρητική εφημερίδα Die Presse.

Ωστόσο, όπως προσθέτει, υπάρχουν και αντίπαλοι της έκδοσης του ομολόγου, κυρίως στην ίδια την Ελλάδα και όχι μόνον από την αντιπολίτευση, η οποία επέκρινε την αριστερή κυβέρνηση Τσίπρα για δύο «χαμένα χρόνια», αλλά προ πάντων ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είχε γνωστοποιήσει νωρίτερα στην κυβέρνηση πως θεωρεί ως «πρόωρη» την επιστροφή στις αγορές- «μία προβοκάτσια για μία κυβέρνηση στη φάση της προετοιμασίας μίας δύσκολης χρηματοπιστωτικής συναλλαγής», κατά την οποία η Ελλάδα άντλησε την Τρίτη τρία δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 4,625%.

«Ενόψει του γενικότερα χαμηλού επιπέδου των επιτοκίων, αυτό το επιτόκιο είναι υψηλό, αλλά ενόψει των δυσκολιών της χώρας- έλεγχοι κεφαλαίων, πρόγραμμα διάσωσης και χρέος στο 180% του ΑΕΠ- αποτελεί μία σημαντική πρόοδο», σημειώνει.

Στην ανταπόκριση αναφέρεται πως ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε την ικανοποίησή του μετά την επιτυχημένη έκδοση του ομολόγου, κυρίως για την «ποιότητα και τον αριθμό» των εν δυνάμει επενδυτών, ανακοινώνοντας την έκδοση και άλλων ομολόγων εφέτος. Στόχος είναι η οριστική επιστροφή στις αγορές έπειτα από τη λήξη του ελληνικού προγράμματος βοήθειας τέλη Αυγούστου 2018. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση θέλει να έχει μία «σιγουριά» για τους πρώτους μήνες έπειτα από τη λήξη του προγράμματος, κάτι που δημιουργεί εμπιστοσύνη στους επενδυτές.

Νewsroom Aθήνα 9.84 (Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: