Η Google τιμά με doodle τον Γκίλμπερτ Μπέικερ και τη ΛΟΑΤ σημαία του ουράνιου τόξου - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Παρασκευή, Ιουνίου 02, 2017

Η Google τιμά με doodle τον Γκίλμπερτ Μπέικερ και τη ΛΟΑΤ σημαία του ουράνιου τόξου

Τον Γκίλμπερτ Μπέικερ, τον Αμερικανό καλλιτέχνη που δημιούργησε τη σημαία με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, το σύμβολο της διαφορετικότητας και των αγώνων της γκέι κοινότητας τιμάει σήμερα η Google.

Ο Γκίλμπερτ Μπέικερ υπήρξε ο σχεδιαστής της σημαίας των ΛΟΑΤ σημαίας, η οποία έχει οκτώ χρώματα και το καθένα αντιπροσώπευε μια διαφορετική πτυχή της ανθρωπότητας:

Ροζ για την σεξουαλικότητα, κόκκινο για τη ζωή, πορτοκαλί για τη θεραπεία, κίτρινο για το φως του ήλιου, πράσινο για τη φύση, τιρκουάζ για την τέχνη, indigo για την αρμονία και βιολετί για το ανθρώπινο πνεύμα. Γρήγορα, η σημαία ουράνιο τόξο, έγινε ένα παγκόσμιο σύμβολο για την αποδοχή, την ειρήνη και την αγάπη. Λίγα χρόνια μετά η σημαία άλλαξε και παρέμειναν έξι από τα οκτώ χρώματα Το ροζ ύφασμα ήταν πάρα πολύ ακριβό, και το τιρκουάζ με το μπλε indigo συνδυάστηκαν σε ένα χρώμα, μπλε ρουά.

O Γκίλμπερτ Μπέικερ, o εμπνευστής και δημιουργός της σημαίας του ουράνιου τόξου, πέθανε σε ηλικία 65 ετών πριν δύο μήνες. Έ

Στενός του φίλος ανέφερε πως πριν από μερικά χρόνια είχε υποστεί ένα σοβαρό εγκεφαλικό, αλλά πρόσθεσε πως δεν αντιμετώπιζε κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας το τελευταίο διάστημα. Ο Μπέικερ βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη.

Ο Μπέικερ γεννήθηκε στο Κάνσας το 1951 και υπηρέτησε στο στρατό των ΗΠΑ μεταξύ 1970-72. Μετά το στρατό κατέληξε στο Σαν Φρανσίσκο, όπου βρήκε μια θέση μεταξύ της ολοένα και πιο ανοιχτής ομοφυλοφιλικής κοινότητας που αναπτυσσόταν εκεί. Καθώς το κίνημα για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων εξαπλώνονταν από το Σαν Φρανσίσκο και τη Νέα Υόρκη στη δεκαετία του 1970, πολλοί ήταν οι φίλοι που συχνά του ζητούσαν να κάνει πανό για τις διαδηλώσεις και τις πορείες.

Πριν από την παρέλαση υπερηφάνειας του 1978 στο Σαν Φρανσίσκο, ο Χάρβεϊ Μιλκ, ηγετική μορφή του κινήματος, του ζήτησε να δημιουργήσει ένα έμβλημα που να εκπροσωπεί το κίνημα. Η πρώτη χρωματιστή σημαία υψώθηκε τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς και έκτοτε καθιερώθηκε διεθνώς ως το σύμβολο του κινήματος.

Ο Μπέικερ αρνήθηκε να υποβάλει αίτηση για να κάνει εμπορικό σήμα τη δημιουργία του. «Ήταν το δώρο του στον κόσμο», είπε στους New York Times ο Κλιβ Τζόουνς, στενός του φίλος και ακτιβιστής «Μου είχε πει πω όταν η σημαία του κυμάτισε για πρώτη φορά, κατάλαβε αμέσως πως αυτό θα ήταν το έργο της ζωής του», πρόσθεσε.
Πηγή: newsbeast.gr | Tο διαβάσαμε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add