Ένα αριστουργηματικό νέο μουσείο στη Λευκωσία - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Δευτέρα, Ιουνίου 12, 2017

Ένα αριστουργηματικό νέο μουσείο στη Λευκωσία


Το νέο μουσείο της Κύπρου, στη Λευκωσία, από το αρχιτεκτονικό γραφείο του βραβευμένου αρχιτέκτονα Λεωνίδα Παπαλαμπρόπουλου, αψηφά τη μονο-λειτουργική προσέγγιση του κτιρίου και αναδύεται ως «αστικό τεχνούργημα». Η εξέλιξη του μουσείου εκδηλώνεται σε μια διαδικασία μέσω της οποίας ο παραδοσιακός χαρακτήρας μετατρέπεται ελαφρά σε ένα συγκρότημα πολλαπλών χρήσεων που προσπαθεί να αναμορφώσει τον δημόσιο χώρο.
Ο σχεδιασμός βασίζεται στην αναγκαιότητα ενός κλειστού προγράμματος, του μουσείου και του ανοίγματος ενός πράσινου χώρου αναψυχής, στον κήπο που συνδέει τον δημόσιο χώρο μέχρι το παλιό κέντρο της πόλης.

Για να συνδυάσει αυτούς τους δύο αντιφατικούς τύπους χώρου, το αρχιτεκτονικό γραφείο Παπαλαμπρόπουλου υιοθετεί το πρότυπο των «περιφραγμένων κήπων» για να αρθρώσει μια συνεκτική αστική δομή. Η πράσινη περιοχή της Λευκωσίας επεκτείνεται στο εσωτερικό του χώρου του μουσείου, εισάγοντας ένα σύστημα πλέγματος με τη μορφή τοιχωμάτων που διαμορφώνουν περιφράξεις, κήπους και εκθεσιακούς χώρους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add