Κοζάνη: Τεράστια κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Δευτέρα, Ιουνίου 12, 2017

Κοζάνη: Τεράστια κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου

Όγκοι χωμάτων 80 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων μετακινήθηκαν από την κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου, που είχε σαν αποτέλεσμα μια ολόκληρη περιοχή να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κι ένα χωριό να εκκενωθεί.

Οι πανοραμικές εικόνες φανερώνουν το μέγεθος της καταστροφής που έχει σημειωθεί στην περιοχή, με τη ΔΕΗ να επισημαίνει ότι δευτερογενή φαινόμενα της κύριας κατολίσθησης στο ορυχείο Αμυνταίου αναμένεται να συνεχιστούν τουλάχιστον για τις επόμενες 48 ώρες, προειδοποιώντας περίοικους και πολίτες να μην πλησιάσουν την περιοχή.

Η κατολίσθηση περιέλαβε σχεδόν όλη την έκταση εκσκαφής του ορυχείου, σύμφωνα με τη ΔΕΗ. Το φαινόμενο βρισκόταν υπό παρακολούθηση και η λειτουργία του ορυχείου είχε διακοπεί από τις 3 Ιουνίου, ωστόσο οι μάζες που μετατοπίστηκαν ήταν πολύ μεγαλύτερες από το αναμενόμενο (της τάξεως των 80 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων), με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές βλάβες ένα πολύ μεγάλο μέρος του παγίου εξοπλισμού. Συγκεκριμένα επηρεάστηκαν οι τέσσερις από τους έξι εκσκαφείς.


Αναγκαστική απαλλοτρίωση οικισμού

Την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού των Αναργύρων ανακοίνωσε την Κυριακή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης σε συγκέντρωση των κατοίκων του χωριού.

Ο υπουργός δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει άμεση νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις απαλλοτριώσεις και τις μετεγκαταστάσεις οικισμών ώστε να προχωρήσει άμεσα και με ταχείς ρυθμούς η αναγκαστική απαλλοτρίωση των Αναργύρων.

Νωρίτερα ο υπουργός ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της ΔΕΗ και τους τεχνικούς της επιχείρησης για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η μεγάλο κατολίσθηση στο ορυχείο του Αμυνταίου.

«Δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια και την ζωή των κατοίκων των Αναργύρων στο Αμύνταιο Φλώρινας, από την εκδήλωση ρωγματώσεων και μικρομετακινήσεων εδαφών στα πρανή εκσκαφής του ορυχείου της ΔΕΗ», διαβεβαίωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μιχάλης Καββαδάς, αναπληρωτής καθηγητής Γεωτεχνικής στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο.


Στις 24 Μαΐου εμφανίστηκαν τα πρώτα δείγματα ρωγματώσεων στα πρανή του ορυχείου Αμυνταίου, και μέχρι σήμερα παρατηρείται μια σταδιακή έξαρση του φαινόμενου. Τις τελευταίες τρεις ημέρες, οι μετακινήσεις εδαφών εντός του ορυχείου έχουν αυξητικό ρυθμό, ξεκίνησαν με 200 mm την ημέρα, και έφτασαν σήμερα στα 600 mm την ημέρα.

Ο αν. καθηγητής Γεωτεχνικής του ΕΜΠ, που ως τεχνικός σύμβουλος της ΔΕΗ επισκέφθηκε χθες την περιοχή του ρήγματος, παρατήρησε ότι υπάρχει επιδείνωση του φαινόμενου και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει τελικά «αστοχία» στα πρανή του ορυχείου και να έχουμε μετακινήσεις εδαφών από 30 έως 40 μέτρα.

Επεσήμανε όμως, ότι απ’ τις μετρήσεις που πραγματοποιούν επί 24ώρου βάσεως οι τεχνικοί του λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ, εμφανίζονται στοιχεία όπου δείχνουν ότι μπορεί αργότερα «να έχουμε σταδιακή ύφεση του φαινόμενου».

Τρία χιλιόμετρα από το μέτωπο του ορυχείου, έχουν εμφανιστεί ρωγματώσεις σε πολλά σημεία του επαρχιακού δρόμου που συνδέει τους Ανάργυρους με τον οικισμό Βαλτόνερα, στους δρόμους του χωριού, ενώ ρωγμές έχουν παρατηρηθεί στην τοιχοποιία ορισμένων σπιτιών και αποθηκών του χωριού. Ο αν. καθηγητής του ΕΜΠ, επισήμανε ότι τα προβλήματα στους Ανάργυρους οφείλονται στο τεράστιο τεκτονικό ρήγμα πού διέρχεται παράλληλα με τον επαρχιακό δρόμο μέσα από το χωριό με κατεύθυνση από νοτιοδυτικά προς βορειοανατολικά και έχει μήκος που μπορεί να φθάνει και τα δέκα χιλιόμετρα.


Εξήγησε ότι «το συγκεκριμένο ρήγμα ενεργοποιείται εξ αιτίας της αφαίρεσης τεράστιων εδαφών από το γειτονικό ορυχείο Αμυνταίου» και σημείωσε πως υπάρχει επιρροή από την διάνοιξη του ορυχείου, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ρωγμές στους δρόμους και σε διάφορα σημεία εντός του χωριού.

«Οι απότομες μετακινήσεις εδαφών σε επιφανειακά ορυχεία όπου οι εκσκαφές φτάνουν σε βάθος 200 μέτρων, είναι συχνό φαινόμενο και μπορεί να συμβεί έως και δύο φορές το χρόνο» ανέφερε ο κ. Καββαδάς. Ο ίδιος συνέστησε ψυχραιμία, και δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού, καθότι οι τεχνικοί και επιστήμονες του ορυχείου Αμυνταίου ξέρουν να αντιμετωπίζουν τέτοια φαινόμενα. Παράλληλα υπενθύμισε, ότι ενεργοποίηση του τεκτονικού ρήγματος που διέρχεται από τους Ανάργυρους σημειώθηκε και το 2003, όπου στην συνέχεια παρατηρήθηκε ύφεση του φαινομένου.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, Στέφανο Παλαβό, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας για την προστασία των εργαζομένων, έχουν σταματήσει οι εργασίες εντός του ορυχείου και έχει μετακινηθεί σε πιο ασφαλή περιοχή μέρος του εξοπλισμού, όπως καδοτροχοί και σκαπτικά μηχανήματα. Επίσης, έχουν σημανθεί όλες οι περιοχές των ρηγμάτων και έχει απαγορευτεί κάθε είδους ανθρώπινης παρουσίας στα συγκεκριμένα σημεία.

Σημειώνεται πως οι εργασίες εξόρυξης στο ορυχείο Αμυνταίου απέχουν περί τα 3 χλμ. από το χωριό και οι κάτοικοι, τόσο στο παρελθόν όσο και πρόσφατα, έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση και την ΔΕΗ την απαλλοτρίωση του οικισμού και την μετεγκατάστασή τους σε άλλη περιοχή.






Πηγή: cnn.gr

Πηγή φωτογραφιών - βίντεο: Kozan.grΠηγή: www.boro.gr | Tο διαβάσαμε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: