Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί δεν βλέπουμε μωρά περιστέρια στις πλατείες; - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Δευτέρα, Ιουνίου 26, 2017

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί δεν βλέπουμε μωρά περιστέρια στις πλατείες;

Κατευθυνθείτε σε οποιαδήποτε πλατεία. Σίγουρα θα συναντήσετε εκατοντάδες περιστέρια...
Αλλά παρά τον εντυπωσιακό πληθυσμό τους έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί ανάμεσα στα τόσα περιστέρια που βλέπετε καθημερινά στην πόλη, δεν υπάρχουν μωρά;

Είναι σαν να επρόκειτο κατά κάποιον τρόπο για ένα πιο σύγχρονο και αστικό είδους «μονόκερου», αν και λιγότερο επιβλητικό και αρκετά πιο εκκεντρικό. Ευτυχώς όμως στην περίπτωση των νεογέννητων περιστεριών υπάρχουν κάποιες εξηγήσεις που δικαιολογούν τις σπάνιες εμφανίσεις τους.

Πρώτα απ' όλα τα περιστέρια που συναντάτε σε κεντρικά σημεία των πόλεων και τα οποία λατρεύουν να τρώνε τα υπολείμματα φαγητού σας είναι κατά πάσα πιθανότητα «άγρια περιστέρια»(Columba livia domestica). Αυτό το είδος περιστεριών γεννήθηκε αρχικά και εκτρέφοταν στα βράχια της θάλασσας και σε βουνοκορφές σε όλη την Ευρώπη, τη βόρεια Αφρική και τη δυτική Ασία. Και παρόλο που αυτό ήταν το «σπίτι» των άγριων περιστεριών, εκείνα πλέον συχνάζουν και συνηθίζουν να φωλιάζουν σε ψηλά σημεία και στις τρύπες κτιρίων.

«Μόνο αν συναντήσετε τις φωλιές τους, θα ήταν πιθανό να δείτε μωρά περιστεριών» εξηγεί στο IFLScience η βιολόγος Nτέμπρα Κριένσκι. «Όταν φθάσει η στιγμή που εγκαταλείπουν τις φωλιές τους είναι ήδη αρκετά μεγάλα και μοιάζουν περισσότερο με ενήλικα πουλιά από ό,τι με νεοσσούς».

Αξίζει επίσης να εξεταστεί το γεγονός ότι οι νεοσσοί αφήνουν τη φωλιά μέσα σε μόλις 25 έως 32 ημέρες. Έτσι, αν δεν τα βρεθείτε σε αυτή τη σύντομη περίοδο στην οροφή ενός κτιρίου, τότε είναι απίθανο να τα δείτε.

«Τα περιστέρια γεννιούνται "γυμνά" και πρέπει να μεγαλώσουν τα φτερά τους πριν μπορέσουν να φύγουν από τη φωλιά», πρόσθεσε ο Μάρτιν Φόουλι από την RSPB, μη κερδοσκοπική οργάνωση για την προστασία των πτηνών. «Παραμένουν στις φωλιές τους μέχρι να πετάξουν όπως κάνουν και άλλα είδη πτηνών των πόλεων.

Σε περίπτωση που έχει τύχει σε κάποιον από εσάς να δείτε από το μπαλκόνι ή από το παράθυρό σας ένα μωρό περιστέρι, τα νέα δεν είναι καλά. Αυτό είναι συχνά σημάδι ότι κάτι δεν πηγαίνει σωστά.

«Συναντάμε συχνά έναν μεγάλο αριθμό νεοσσών που πέφτουν από τις φωλιές τους, προτού να είναι αρκετά μεγάλα ώστε να πετάξουν και να μπορούν να φροντίσουν τους εαυτούς τους» δήλωσε η Κριένσκι. «Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι νεοσσοί πρέπει να επιστρέφονται στη φωλιά τους, ή έστω να τοποθετούνται σε μια πρόχειρη φωλιά, αν είναι δυνατόν, ή να πηγαίνουν σε κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων».
Πηγή: tro-ma-ktiko.blogspot.gr/ | Tο διαβάσαμε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: