Προσφέροντας παπούτσια και χαμόγελα σε 30.000 φτωχά παιδιά - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Πέμπτη, Ιουνίου 29, 2017

Προσφέροντας παπούτσια και χαμόγελα σε 30.000 φτωχά παιδιά

Μια δράση η οποία έχει σκοπό να ανακουφίσει 30.000 παιδιά σε όλη την Ελλάδα που είναι... αντιμέτωπα με την φτώχεια είναι αυτή που προωθεί από τον Μάρτιο η Ένωση Μαζί για το Παιδί. Πιο συγκεκριμένα μοιράζει νέα υποδήματα TOMS. 
Από την Θράκη μέχρι την Κρήτη άνθρωποι του οργανισμού βρέθηκαν δίπλα στα παιδιά, αυτά δοκίμασαν τα νέα τους παπούτσια… Άλλωστε για της ζωής τις στράτες απαιτούνται σταθερά βήματα. Και αυτό έκανε το Μαζί για το παιδί… «περπάτησε» πλάι στα παιδιά που είναι το μέλλον. 
Για την συγκεκριμένη δράση μιλάει στο Πινάκιο ο κοινωνικός λειτουργός του οργανισμού κ. Νίκος Γιώτας.

Το Μαζί για το Παιδί μοιράζει παπούτσια σε όλη την Ελλάδα…

«Μια πρωτοβουλία της Ένωσης Μαζί για το Παιδί που υλοποιείται για 3η συνεχόμενη χρονιά. Επισκεπτόμαστε φορείς σε όλη την Ελλάδα και προσφέρουμε καινούρια παπούτσιαTOMS σε παιδιά άπορα ή που ζουν στα όρια της φτώχειας».

Πόσα ζευγάρια παπουτσιών έχετε προσφέρει…

«Η διανομή υλοποιείται από τον Μάρτιο και θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο.
Στο διάστημα αυτό θα έχουμε διαθέσει 30.000 ζευγάρια παπούτσια μέσω 200 φορέων σε όλη την Ελλάδα. 


Ήδη έχουμε μοιράσει σε 40 περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα σε Αττική, Ήπειρο, Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Θεσσαλονίκη και Κρήτη. Μάλιστα το επόμενο διάστημα θα επισκεφθούμε camps προσφύγων στους οποίους θα προσφέρουμε παπούτσια. Άλλωστε η φιλοσοφία του Μαζί για το Παιδί είναι να προσφέρει σε παιδιά και οικογένειες που δοκιμάζονται. Στόχος της συγκεκριμένης δράσης είναι να συμβάλλει στη βελτίωση της καθημερινότητας των παιδιών που χρειάζονται παπούτσια για να παίξουν, να πάνε σχολείο αλλά και να αποφύγουν τα προβλήματα υγείας που δημιουργούνται από χρησιμοποιημένα ή ακατάλληλα παπούτσια».


Στις διανομές που κάνετε, τι συναντάτε; Εσείς βλέπετε πως διαμορφώνεται η κατάσταση της φτώχειας στην Ελλάδα;

«Όπως σας είπα και προηγουμένως είναι η 3η χρονιά που υλοποιούμε το συγκεκριμένο project. Αν ισχύει αυτό που λένε ότι πίσω από τους αριθμούς κρύβεται η αλήθεια τότε αναλογιστείτε ότι από το 2015 έως σήμερα έχουν διατεθεί συνολικά περισσότερα από 39.000 ζευγάρια παπούτσια και μόνο φέτος θα δοθούν περίπου 28.000 επιπλέον. Σίγουρα η κρίση έχει προκαλέσει ρωγμή στον κοινωνικό ιστό της χώρας. Μια ρωγμή που δυστυχώς μεγαλώνει και είναι μια εικόνα που επαναλαμβάνεται σε όλη την χώρα. Και σκεφτείτε πως εμείς μέσα σε 6 μήνες βρισκόμαστε παντού οπότε βλέπουμε πως εξελίσσεται η κατάσταση. Και τα μηνύματα που δεχόμαστε από τους συνεργαζόμενους φορείς αυτό αντικατοπτρίζει».


Ποια είναι η ανταμοιβή για το έργο σας;

«Τα παιδικά χαμόγελα που καθρεφτίζεται σε αυτά η ικανοποίηση και η χαρά και παράλληλα ένα νεύμα ευχαρίστησης από έναν γονέα είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να εισπράξει κανείς. Εκεί σβήνει η κούραση, η ταλαιπωρία και ο,τιδήποτε σε απασχολεί».
Ποια είναι η διαδικασία που προηγείται μιας διανομής;


«Σίγουρα το να επισκεφθείς σχεδόν 200 φορείς σε όλη την Ελλάδα, δεν είναι εύκολο όπως αντιλαμβάνεστε. Υπάρχει πολύ οργάνωση και προετοιμασία από πίσω από μια διανομή τόσο από εμάς όσο και από τους φορείς. Η επικοινωνία είναι συνεχής για μήνες. Μέσα από αυτήν πρέπει να καταγραφούν οι ανάγκες των ωφελούμενων, στη συνέχεια να ορισθούν οι ημερομηνίες, οι φορτωτικές, να βρεθούν εθελοντές».
Έχετε εθελοντές στη συγκεκριμένη δράση;

«Οι εθελοντές μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξης και λειτουργίας του Μαζί για το Παιδί και αυτό το εγχείρημα δε θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την πολύτιμη βοήθεια τους. Είναι οι άνθρωποι που μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα, το οποίο δεν είναι άλλο από το να είναι τα παιδιά ευτυχισμένα και να έχουν όσο περισσότερα εφόδια μπορούν σε μια εποχή δύσκολη».


Πέρα από την δράση της διανομής παπουτσιών TOMS τι άλλο κάνει το Μαζί για το Παιδί και ποιο είναι το προφίλ του φορέα;


«Μια αγκαλιά που μέρα με τη μέρα μεγαλώνει έχοντας φτάσει να βοηθά περισσότερα από 30.000 παιδιά σε όλη την Ελλάδα. 20 και ένα χρόνια επιτυχημένης συνεργασίας με μόνο σκοπό, την προσφορά και τη στήριξη του άπορου, άρρωστου, ανάπηρου και κοινωνικά περιθωριοποιημένου παιδιού, αλλά και την ψυχοκοινωνική στήριξη κάθε οικογένειας. Ένα έργο που αναγνωρίστηκε πρόσφατα και από την Ακαδημία Αθηνών, η οποία τίμησε την Ένωση Μαζί για το Παιδί απονέμοντάς της Αργυρό Μετάλλιο.
Το «η ισχύς εν τη ενώσει», είναι η φιλοσοφία που ενδυνάμωσε το Μαζί για το Παιδί αυτά τα 20 χρόνια.


Μια από τις δράσεις μας και τα προγράμματα μας είναι η Γραμμή 115-25


Πιο συγκεκριμένα η πανελλαδική «Γραμμή 115 25» του «Μαζί για το Παιδί», είναι μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας που απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς. Λειτουργεί από τον Φεβρουάριο του 2009 και δέχεται πάνω από 6.000 κλήσεις ετησίως.
Με συμβουλευτικό και παραπεμπτικό χαρακτήρα, η «Γραμμή 115 25» προσφέρει δωρεάν τις ακόλουθες υπηρεσίες:
• Συμβουλευτική για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζει ένα παιδί ή ένας έφηβος έως 18 ετών
• Λήψη ανώνυμων & επώνυμων καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων
• Παραπομπές & ενημέρωση για υπηρεσίες που προσφέρουν άλλοι φορείς για το παιδί και την οικογένεια σε πανελλαδικό επίπεδο
• Πληροφορίες για τις υπηρεσίες της Ένωσης και των μελών-σωματείων της
Οι κλήσεις στη «Γραμμή 115 25» είναι εμπιστευτικές και δεν ηχογραφούνται, ενώ το επιστημονικό της προσωπικό απαρτίζεται αποκλειστικά από ψυχολόγους, συμβούλους ψυχικής υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς που δεσμεύονται από κώδικα δεοντολογίας για την τήρηση απορρήτου.

Δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας
Με τη νέα κοινωνική πραγματικότητα που διαμορφώθηκε στη χώρα μας ως συνέπεια της οικονομικής ύφεσης, τον Μάρτιο του 2012, δημιουργήσαμε μια νέα υπηρεσία κάνοντας για άλλη μια φορά πράξη τη φιλοσοφία μας «η ισχύς εν τη ενώσει».
Πρόκειται για την υπηρεσία «Προσφέρω γιατί Νοιάζομαι» με στόχο τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και τον εφοδιασμό ιδρυμάτων που εξυπηρετούν παιδιά στο νομό Αττικής.
Έχοντας καταγράψει τις ανάγκες περισσότερων από 170 φορέων παιδικής προστασίας στην Ελλάδα, η Ένωση δημιούργησε την υπηρεσία «Προσφέρω γιατί Νοιάζομαι» με σκοπό να συνεχίσει να μάχεται καθημερινά όχι μόνο για τα 10.000 παιδιά που εξυπηρετούσε παραδοσιακά μέσω των υπηρεσιών και των μελών της, αλλά για ακόμα περισσότερα παιδιά σε ανάγκη που εξυπηρετούνται από ιδρύματα εκτός του δικτύου των μελών της. 


«Είναι Σημαντικό να Προσφέρεις» - Πρόγραμμα σίτισης απόρων οικογενειών
Άλλο πρόγραμμα είναι το Πρόγραμμα σίτισης άπορων οικογενειών. Είναι σημαντικό να προσφέρουμε όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά στήριξη στις ολοένα και αυξανόμενες βασικές ανάγκες σίτισης απόρων οικογενειών. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 240 δικαιούχοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα δωρεάν σίτισης του «Μαζί για το Παιδί» για διάστημα 6 μηνών.
Στόχος, με τη δική σας υποστήριξη, είναι να αυξηθεί ο αριθμός των ωφελούμενων οικογενειών που θα έχουν πρόσβαση στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης.


Επειδή πιστεύουμε πως όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην μόρφωση και μέσα από αυτήν αντλούν τα εφόδια για έναν καλύτερο κόσμο, το «Μαζί για το Παιδί», μέσω του καινοτόμου προγράμματος του «Είμαι μέσα», στοχεύει στην καταπολέμηση της σχολικής διαρροής δίνει έμφαση στις ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση.


Το «Μαζί για το Παιδί» κοντά στους ασυνόδευτους πρόσφυγες

Το «Μαζί για το Παιδί» στηρίζει τη λειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων «Ίριδα» που λειτουργεί η οργάνωση Ιατρική Παρέμβαση (Medin) στο κέντρο της Αθήνας, προσφέροντας τις πρώτες ύλες για την σίτιση και τα είδη πρώτης ανάγκης- προσωπικής υγιεινής για το σύνολο των ανηλίκων που θα φιλοξενούνται καθ’ όλη την διάρκεια του προγράμματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: