10 επικίνδυνες παρενέργειες που προκαλεί η έλλειψη επαρκούς ύπνου - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Δευτέρα, Ιουνίου 26, 2017

10 επικίνδυνες παρενέργειες που προκαλεί η έλλειψη επαρκούς ύπνου

Πολλοί από εμάς δεν κοιμόμαστε αρκετά τα βράδια.

Μπορεί να δουλεύουμε αρκετά μέσα στη μέρα, μετά να παίζουμε με τα παιδιά μας και όταν φτάνει η ώρα του ύπνου, πιστεύουμε οτι έξι με επτά ώρες ύπνου, είναι υπεραρκετές! Ωστόσο, ακόμη και αν μπορούμε να λειτουργήσουμε την επόμενη ημέρα με τόσες ώρες ύπνου, αυτό μακροπρόθεσμα μπορεί να βλάψει την υγεία μας.

Η τακτική έλλειψη ύπνου προκαλεί σημαντικές αλλαγές στον εγκέφαλό και το σώμα , αυξάνοντας τον κίνδυνο για μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας. Δείτε 10 παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει η έλλειψη ύπνου.

1) Ο χρόνος αντίδρασης επιβραδύνεται. Αυτή είναι από τις πιο άμεσες παρενέργειες. Η στέρηση ύπνου επιβραδύνει το χρόνο αντίδρασης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορείτε να παίρνετε γρήγορες αποφάσεις και να αντιδράτε κατάλληλα σε διαφορετικές καταστάσεις. Μια μελέτη δείχνει οτι η υπνηλία στο τιμόνι είναι σχεδόν τόσο επικίνδυνη όσο και το αλκοόλ κατά την οδήγηση.

2) Η μνήμη σας υποφέρει. Ολόκληρη η ικανότητά σας να σκεφτείτε καθαρά επηρεάζεται όταν δεν έχετε κοιμηθεί καλά. Η έλλειψη ύπνου, προκαλεί προβλήματα μνήμης, επεξεργασίας πληροφοριών αλλά και της λήψης αποφάσεων. Επιπλέον, τα συναισθήματά σας είναι αυξημένα, καθιστώντας σας λιγότερο ικανούς να χειριστείτε αρνητικές καταστάσεις. Για αυτό, πριν από σημαντικά γεγονότα στη δουλειά, είναι καλό να κοιμηθείτε καλά το βράδυ.

3) Αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Όταν κοιμάστε το σώμα σας είναι σε θέση να ανακάμπτει, και κατά τη διάρκεια του ύπνου, το ανοσοποιητικό σας σύστημα παράγει προστατευτικές ουσίες όπως οι κυτοκίνες, σύμφωνα με τη Healthline . Οι ουσίες αυτές »μάχονται» ξένους εισβολείς, όπως βακτήρια και ιούς. Μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε, δίνοντας έτσι περισσότερο χρόνο και ενέργεια για να καταπολεμήσετε τις ασθένειες του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Εάν δεν κοιμάστε όσο πρέπει, τότε θα δείτε οτι θα αρρωσταίνετε συχνά, και θα χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να γίνετε καλά.

4) Επηρεάζει την καρδιά σας. Σύμφωνα με τη Healthline , ο ύπνος παίζει ζωτικό ρόλο ώστε να παραμείνει η καρδιά σας αλλά και τα αιμοφόρα αγγεία σας υγιή, συμπεριλαμβανομένου του σακχάρου στο αίμα σας, της αρτηριακής πίεσης αλλά και των επιπέδων της φλεγμονής. Οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν μια καρδιαγγειακή νόσο – μελέτες έχουν συσχετίσει την αϋπνία με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η στέρηση ύπνου επιβραδύνει το χρόνο αντίδρασης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορείτε να παίρνετε γρήγορες αποφάσεις και να αντιδράτε κατάλληλα σε διαφορετικές καταστάσεις.

5) Συνδέεται με την κατάθλιψη. Μια αμερικανική δημοσκόπηση έδειξε οτι τα άτομα με κατάθλιψη είχαν περισσότερες πιθανότητες να κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ. Σε μια μελέτη που συμμετείχαν 10.000 άτομα το 2007, τα άτομα με αϋπνία είχαν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη από εκείνα τα άτομα που δεν είχαν. Η αϋπνία είναι συχνά ένα από τα πρώτα σημάδια της κατάθλιψης. Είναι ένας φαύλος κύκλος – η απώλεια ύπνου επιδεινώνει συχνά τα συμπτώματα της κατάθλιψης, και η κατάθλιψη συχνά καθιστά πιο δύσκολο να κοιμηθείτε καλά.

6) Οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους. Η έλλειψη ύπνου μειώνει την ορμόνη ρύθμισης του λίπους (λεπτίνη), ενώ η αυξάνει την ορμόνης της πείνας (γκρελίνη). Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση της πείνας και της όρεξης, ακόμα και όταν δεν πεινάτε.

7) Κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη. Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ εξηγεί επίσης ότι ο ύπνος επηρεάζει τον τρόπο που ο οργανισμός επεξεργάζεται τη γλυκόζη, τους υψηλής ενέργειας υδατάνθρακες που τα κύτταρα χρησιμοποιούν για καύσιμο. Μια μελέτη έδειξε ότι υγιή άτομα που είχαν μόλις 4 ώρες ύπνου κάθε νύχτα επεξεργάζονταν τη γλυκόζης πιο αργά από ό, τι έκαναν όταν τους επιτρεπόταν να κοιμούνται 12 ώρες. Περαιτέρω μελέτες έδειξαν ότι οι ενήλικες που κοιμούνται συνήθως λιγότερο από πέντε ώρες κάθε βράδυ έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη.

8) Σκοτώνει τη σεξουαλική ορμή σας. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που δεν κοιμούνται αρκετά συχνά εκδηλώνουν λιγότερο ενδιαφέρον για σεξ. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε εξάντληση της ενέργειας, λόγω γενικής υπνηλίας, και αυξημένης έντασης, καθώς και λόγω μειωμένης έκκρισης της τεστοστερόνης κατά τη διάρκεια της νύχτας.

9) Δείχνουμε μεγαλύτεροι. Υπόφυση σας συνήθως απελευθερώνει μια ορμόνη ανάπτυξης κατά τη διάρκεια του ύπνου (και κατά τη διάρκεια άσκησης υψηλής έντασης), αλλά όταν δεν κοιμάστε καλά, η διαδικασία επιβραδύνεται, συμβάλλοντας στην πρόωρη γήρανση. Μπορείτε επίσης να απελευθερώνετε περισσότερη κορτιζόλη (ορμόνη του στρες) όταν δεν κοιμάστε αρκετά, η οποία μπορεί να σπάσει το κολλαγόνο στο δέρμα σας, το οποίο οδηγεί σε πιο λεπτές γραμμές και ρυτίδες.

10) Χαμηλό προσδόκιμο ζωής. Με τη μυριάδα των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την στέρηση ύπνου, είναι έκπληξη το γεγονός ότι η έλλειψη ύπνου συνδέεται επίσης με το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής συνολικά. Μεγάλες μελέτες έχουν δείξει ότι ο ύπνος πέντε ώρες ή λιγότερος κάθε βράδυ έχει αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες κατά περίπου 15%, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ .

Με αυτές τις παρενέργειες, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί πρέπει να αρχίσετε την ιεράρχηση του ύπνου. Ο καθένας έχει ελαφρώς διαφορετικές ανάγκες, αλλά προσπαθήστε να κοιμάστε 8 ώρες κάθε βράδυ και το σώμα σας θα σας ευχαριστεί για αυτό. Γιατί να θέσετε τον εαυτό σας σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, υψηλής αρτηριακής πίεσης ή διαβήτη;

Δεν υπάρχουν σχόλια: