Κολοκύθια Παπουτσάκια - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Τρίτη, Μαΐου 16, 2017

Κολοκύθια Παπουτσάκια



Υλικά:
8 κολοκύθια για γέμισμα
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1/2 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια, μέτρια, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
350 γρ κιμάς μοσχαρίσιος, άπαχος
200 γρ κιμάς από χωριάτικο λουκάνικο
1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
4 ντομάτες, ψιλοκομμένες
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
αλάτι και πιπέρι
mix μπαχαρικών: θρούμπι, θυμάρι, μπούκοβο
λίγη ζάχαρη

7 1/2 κουταλιές της σούπας αραβοσιτέλαιο
7 1/2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
625 ml γάλα πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου
2 κρόκοι αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένο κεφαλοτύρι
αλάτι (αν χρειαστεί) και πιπέρι
mix μπαχαρικών: θρούμπι, θυμάρι, μπούκοβο
1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά

1/3 φλιτζάνι του τσαγιού τριμμένο κεφαλοτύρι
Εκτέλεση:
1) Πλένουμε και καθαρίζουμε ελάχιστα τα κολοκύθια. Τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος και με το ειδικό εργαλείο, ή ένα κουταλάκι, αδειάζουμε το εσωτερικό τους, αφήνοντας περιθώριο 0,5 εκ. Κρατάμε την ψίχα κατά μέρος.
2) Τοποθετούμε τις βαρκούλες μας, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω, σε ελάχιστα λαδωμένο πυρέξ που να τις χωράει ακριβώς (ιδανικά). Αλείφουμε με το λάδι (μπορεί να μη χρειαστεί όλο), αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς και ψήνουμε ξεσκέπαστα σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 200 βαθμούς, για 45 λεπτά, περίπου, μέχρι τα κολοκύθια να μαλακώσουν καλά και να είναι μισοέτοιμα.
3) Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ζεσταίνουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι το ελαιόλαδο και σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα κρεμμύδια με το σκόρδο μέχρι να μαραθούν, περίπου 10 λεπτά.
4) Προσθέτουμε την ψίχα από τα κολοκύθια, αλατίζουμε ελαφρώς, και συνεχίζουμε το σωτάρισμα για ακόμα 5 λεπτά, περίπου, μέχρι να πιουν όλα τα υγρά τους.
5) Ανεβάζουμε τη φωτιά στο δυνατό, προσθέτουμε τους κιμάδες και σωτάρουμε, μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Σβήνουμε με το κρασί.
6) Όταν έχει εξατμιστεί όλο το αλκοόλ και ο κιμάς έχει μείνει σχεδόν στεγνός, χαμηλώνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουμε τις ντομάτες και τον πελτέ και σιγοβράζουμε, μέχρι να μείνει η γέμισή μας ζουμερή, αλλά χωρίς πολλά υγρά, σαν πηχτή σάλτσα, περίπου 30 λεπτά. Όσο βράζει, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι, ή λίγη ζάχαρη.
7) Όταν η γέμισή μας είναι έτοιμη, αφήνουμε κατά μέρος, να κρυώσει, και ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ:
8) Σε κατσαρολίτσα, ζεσταίνουμε το αραβοσιτέλαιο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα, μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα όσο μαγειρεύεται το ρου μας, μέχρι να καβουρντιστεί καλά το αλεύρι και να πάρει ένα πολύ ανοιχτό καφέ χρώμα.
9) Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε συνέχεια, να διαλυθεί καλά το ρου και να μην μας σβολιάσει.
10) Σε ένα μπολ, χτυπάμε ελαφρώς τους κρόκους. Επιστρέφουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να αρχίσει να πήζει η μπεσαμέλ.
11) Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε ένα μέρος από τη μπεσαμέλ στους κρόκους. Ανακατεύουμε αμέσως και πολύ καλά, να ενσωματωθούν οι κρόκοι στην κρέμα, πριν μαγειρευτούν και μας κόψουν. Αδειάζουμε το μπολ στην κατσαρόλα, επιστρέφουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να πήξει καλά και να κοχλάσει η μπεσαμέλ. Θα είναι σφιχτή, γιατί θέλουμε να στέκεται στα παπουτσάκια μας και να μην τρέχει.
12) Κατεβάζουμε την μπεσαμέλ από τη φωτιά. Προσθέτουμε το τυρί και τα μπαχαρικά, ανακατεύουμε πολύ καλά και δοκιμάζουμε. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλάτι ή κάποιο άλλο μπαχαρικό.
13) Με ένα κουταλάκι του γλυκού, γεμίζουμε τα βαρκάκια μας με τον κιμά. Καλύπτουμε με μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
14) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, ξεσκέπαστα, στις αντιστάσεις, στους 180 - 200 βαθμούς, μέχρι να μαγειρευτούν καλά τα κολοκύθια και να πάρουν χρώμα από πάνω, περίπου 45 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add