Μπακλαβάς με φιστίκι - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Τρίτη, Μαΐου 16, 2017

Μπακλαβάς με φιστίκι

Άπειρες παραλλαγές έχει γνωρίσει ο μπακλαβάς. Εμάς μας αρέσει όπως τον τρώνε στην Ανατολή, γεμιστός με φιστίκι.

 Λιώνουμε τα δύο είδη βουτύρου σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά, για να μην βράσουν. Αλέθουμε το φιστίκι στο μπλέντερ όσο πιο ψιλό γίνεται γιατί, εάν είναι χοντροκομμένο, θα ξεκολλάνε τα φύλλα του μπακλαβά.

Βουτυρώνουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψί διαστάσεων 30×40 εκ. ή όποιο άλλο μεγάλο ταψί διαθέτουμε. Απλώνουμε μέσα τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα. Απλώνουμε το φιστίκι σε όλο το ταψί και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 20 φύλλα βουτυρώνοντάς τα κι αυτά ένα-ένα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150οC. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο να παγώσει καλά το βούτυρο, για να μπορέσουμε να το κόψουμε πιο εύκολα. Αν χωράει στην κατάψυξη, ακόμα καλύτερα. Κόβουμε τον μπακλαβά σε μικρά τετράγωνα κομμάτια, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με ελάχιστο νερό, ώστε να μην «σηκωθούν» τα φύλλα στο ψήσιμο, φουρνίζουμε και ψήνουμε για περίπου 2-2½ ώρες. Πέντε λεπτά πριν το βγάλουμε από το φούρνο ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Σιρόπι

Βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη για 3 λεπτά (από όταν ξεκινήσει ο βρασμός). Βγάζουμε τον μπακλαβά από το φούρνο και τον σιροπιάζουμε αμέσως με το σιρόπι ζεστό. Αφήνουμε κατά μέρος να κρυώσει και να απορροφηθεί το σιρόπι, πριν σερβίρουμε.

Tips 
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το φιστίκι Αιγίνης με τριμμένο καρύδι ή αμύγδαλο, ανακατεμένα με 1 κ.γ. κανέλα. 
Μπορούμε να πασπαλίζουμε ένα-ένα τα φύλλα με φιστίκι Αιγίνης ή καρύδι, αντί να το βάλουμε όλο στη μέση. 
Για να κάνουμε οικονομία στα φύλλα, χρησιμοποιούμε και τα κομμάτια που περισσεύουν όταν κόβουμε τα φύλλα στις διαστάσεις του ταψιού. 

Υλικά 
  • 40 φύλλα κρούστας, κομμένα στις διαστάσεις του ταψιού μας 
  • 250 γρ. βούτυρο πρόβειο (από βάζο) 
  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδας 
  • 300 γρ. φιστίκι Αιγίνης Σιρόπι 
  • 650 γρ. ζάχαρη 
  • 400 γρ. νερό 
  • 80 γρ. γλυκόζη 

Δεν υπάρχουν σχόλια: