Το magazino1 σας παρουσιάζει τον Σύλλογο Ποντίων "ΑΝΕΒΖΗΓΟΣ ΑΡΟΘΥΜΙΑ" - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Πέμπτη, Μαρτίου 09, 2017

Το magazino1 σας παρουσιάζει τον Σύλλογο Ποντίων "ΑΝΕΒΖΗΓΟΣ ΑΡΟΘΥΜΙΑ"




🔘
Εν έτει 1919…


Ήταν λοιπόν 19 Μαϊου όταν ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στην Σαμψούντα με σκοπό να απαλλαγεί από τον ποντιακό ελληνισμό,ο οποίος συνεχώς αναπτύσσονταν πληθυσμιακά αλλά και πνευματικά συρρικνώνοντας με αυτόν τον τρόπο το κύρος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Οι ενέργειες του σκληρές και ο πόνος που προκάλεσε μεγάλος. Κρεμάλες, πυρπολήσεις χωριών, βιασμοί, δολοφονίες…οι σπαρακτικές κραυγές, το απελπισμένο κλάμα κι οι δίχως σταματημό ικεσίες για έλεος και βοήθεια από την πλευρά των Ποντίων δεν άγγιζαν την συνείδηση των Τούρκων. Δυστυχώς, το τέλος του Πόντου πλησίαζε και οι φωνές που παρακαλούσαν για λίγη ανθρωπιά λιγόστευαν… Νεκροί, φωτιά, απελπισία και πόνος ψυχής και σώματος είναι μερικές από τις λέξεις που ίσως θα μπορούσαν να περιγράψουν αυτό που είχε συμβεί.


Ο Μουσταφά Κεμάλ, στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση της 13ης Αυγούστου 1923, πληροφορεί περιχαρής την ομήγυρη: «Επιτέλους, ξεριζώσαμε τους Έλληνες από τον Πόντο»

Ξεριζωμένες ψυχές, άνθρωποι πληγωμένοι που όσοι από αυτούς κατάφεραν να γλιτώσουν από το μίσος του Κεμάλ καταφεύγουν στην Ελλάδα χωρίς όμως να έχουν την αντιμετώπιση που περίμεναν. Ρακένδυτοι, ψυχολογικά εξαθλιωμένοι, πεινασμένοι και με την ψυχή στο στόμα, είχαν να αντιμετωπίσουν τεράστιο πρόβλημα ένταξης στην κοινωνία των… Ελλήνων. Λες καιήταν ξένοι σε κάθε χώμα που πατούσαν, λες και δεν άνηκαν πουθενά, οι άνθρωποι από τους οποίους ήλπιζαν να βρουν παρηγοριάτους προσφωνούσαν με τους πιο απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς όπως «τουρκόσποροι», «τουρκομερίτες», «αούτον το παιδίον». Αυτά ήταν τα λόγια με τα οποία οι άνθρωποι της Ελλάδας υποδέχτηκαν τους πρόσφυγες Πόντιους, αυτή ήταν η “αλληλεγγύη” που έδειξαν στις τυραννισμένες ψυχές τους. Παράλληλα τόσο η πολιτεία όσο και η ελλαδική κοινωνία τους κατέτασσαν στους πολίτες της παρακμής και του περιθωρίου. Τους θεωρούσαν δε επιτήδειους, πονηρούς, πολυμήχανους και ελευθερίων ηθών.

🔘
Εν έτει 2017…

Σήμερα, σε μια κοινωνία της οποίας το ήθος, οι αξίες και κυρίως η παράδοση συνεχώς διαβρώνονται από την αμάθεια ή την αδιαφορία, ο σύλλογος Ποντίων Κάτω Σχολαρίου«ΑνέβζηγοςΑροθυμία» αναλλαμβάνει, μέσα από τις δράσεις του, να θυμίσει στους παλαιότερους και να διδάξει στους νεότερους το πιο σημαντικό τμήμα της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού, αυτό της γενοκτονίας. 


Τα μέλη του συλλόγου πρόσφατα διοργάνωσαν μια εκδήλωση με τίτλο ‘‘Γενοκτονία, Γυναικοκτονία, Παιδοκτονία’’, βασική ομιλήτρια της οποίας ήταν η κ.Δέσποινα Στεφανίδου, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του μορφωτικού ομίλου Ποντίων Μεσημερίου «Αργοναύτες» και μέλος της επιτροπής για τη Διεθνοποίηση και την Αναγνώριση της Γενοκτονίας "Εύξεινος Λόγος".Στην ομιλία αναφέρθηκαν οι φρικαλεότητες των Τούρκων σε βάρος των γυναικών και των μικρών παιδιών, ιστορίες δολοφονιών και βιασμών, οι εγκλεισμοί των πιο όμορφων γυναικών στα χαρέμια του πασά και η ζωή της προσφυγιάς στην Ελλάδα. 


Σημαντική, επίσης, ήταν και η συμμετοχή των μικρών παιδιών του δημοτικού σχολείου, που εκφωνώντας ποιήματα συγκίνησαν του παρευρισκόμενους καθώς και η συμμετοχή της χορωδίας του Κ.Α.Π.Η. Κάτω Σχολαρίου με χοράρχη την κ.Αλεξάνδρα Φιρινίδου


Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Νικόλαος Φερενίδης ενώ σημαντική ήταν και η συμμετοχή των υπόλοιπων μελών του συμβουλίου όπως της αντιπροέδρου Αθηνάς Μαυρίδου, του γενικού γραμματέα Αλέξανδρου Κωνσταντάκη και του ταμία Λάζαρου Κυριακίδη.


Ο σύλλογος Ποντίων «ΑνέβζηγοςΑροθυμία» έχει ιδρυθεί από ανθρώπους που τιμούν την παράδοση και αγωνίζονται για την συνέχιση της. Ο Σάββας Γεωργιάδης, χοροδιδάσκαλος του συλλόγου βοηθά και αυτός στη διάδοση και εκμάθηση του πολιτιστικού στοιχείου των ανθρώπων της Μαύρης Θάλασσας… 



Ένα μεγάλο ευχαριστώ, λοιπόν, στους συνεχιστές της παράδοσης μας…


ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΑΙΔΙΑ!!!




Πωλίνα Προδρομιάδου
Magazino1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add