Νοκ αουτ έπεσε η Θεσσαλονίκη από τον παγετό-Το 95% έχουν πρόβλημα με φυσικό αέριο - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Τρίτη, Ιανουαρίου 17, 2017

Νοκ αουτ έπεσε η Θεσσαλονίκη από τον παγετό-Το 95% έχουν πρόβλημα με φυσικό αέριο

Αποτέλεσμα εικόνας για Οι πολικές θερμοκρασίες πάγωσαν το φυσικό αέριο
Οι πολικές θερμοκρασίες πάγωσαν το φυσικό αέριο σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία
 Πολλά νοικοκυριά έμειναν χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό για αρκετές ώρες. Τι λένε οι ειδικοί και τι συμβουλεύει τους καταναλωτές η εταιρεία διανομής αερίου

Για προβλήματα στη θέρμανση και την παροχή ζεστού νερού στο 90% των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, ως αποτέλεσμα των χαμηλών θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών, έκανε λόγο o τεχνικός συστημάτων φυσικού αερίου, Γιάννης Κοντομήτρος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, "Πρακτορείο FM 104,9". Το πρόβλημα προκύπτει σύμφωνα με τον κ. Κοντομήτρο από το γεγονός ότι οι περισσότερες εγκαταστάσεις δεν είναι κατασκευασμένες για θερμοκρασίες υπό το μηδέν, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να παγώνουν οι σωληνώσεις.

Ως βασική κίνηση πρόληψης ανέφερε το να είχαν τεθεί σε λειτουργία νωρίτερα οι εγκαταστάσεις και μάλιστα σε υψηλή θερμοκρασία, ενώ χαρακτήρισε ως λανθασμένη την κατασκευαστική πρακτική της τοποθέτησης του λέβητα και παρελκόμενων της εγκατάστασης εξωτερικά των κατοικιών: "προτίμησαν για λόγους ασφαλείας να μπούνε (οι λέβητες) στα μπαλκόνια με αποτέλεσμα να ζούμε σήμερα αυτά τα φαινόμενα, καθώς σχεδόν όλοι οι λέβητες είναι φτιαγμένοι για εσωτερικό χώρο" σημειώνει, ενώ τονίζει πως η χρήση μόνωσης που έχει γίνει δεν είναι επαρκής σε πολλές των περιπτώσεις για να αντιμετωπίσει τις περιόδους παγετού.

Προβλήματα παρουσιάζονται, σύμφωνα με τον κ. Κοντομήτρο, ακόμη και όταν το θερμόμετρο πέσει ελάχιστους βαθμούς υπό το μηδέν. Τα προβλήματα αυτά επιδεινώνονται όταν η θερμοκρασία μείνει για μεγάλο διάστημα σε χαμηλά επίπεδα, έστω και αν τυπικά ένας καυστήρας φυσικού αερίου μπορεί να λειτουργήσει "ακόμη και σε θερμοκρασίες -10 βαθμών Κελσίου".

Το πρόβλημα εντοπίζεται κατά τον ίδιο στο δίκτυο σωληνώσεων, όπου και όταν "δεν είναι επαρκής η μόνωση" σε μια εγκατάσταση, καθώς η γενική υπόθεση ήταν πως στη χώρα δεν επικρατούν συχνά συνθήκες παγετού, πολλές φορές δε η μόνωση που έχει τοποθετηθεί είναι σε κακή κατάσταση.

Ως αντίμετρα στις περιπτώσεις μιας μη λειτουργικής εγκατάστασης φυσικού αερίου, ο κ.Κοντομήτρος προτείνει στους καταναλωτές τη διαρκή λειτουργία μιας εγκατάστασης σε υψηλές θερμοκρασίες 23 έως 24 βαθμών, ενώ προτείνεται να είναι διαρκώς σε ροή και η υδραυλική εγκατάσταση, με μια περιορισμένη παροχή νερού στον χώρο, ώστε να μην παγώσει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Βοηθητική είναι και η επιπλέον μόνωση των σωληνώσεων όταν αυτό καταστεί εφικτό.

Το μηχάνημα του φυσικού αερίου είναι λευκή συσκευή, σε όλη την Ευρώπη τοποθετείται σε εσωτερικό χώρο

Την ίδια άποψη έχει και ο ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Εργολάβων Υδραυλικών Θεσσαλονίκης, Γιάννης Καραπινίδης. «Το μηχάνημα του φυσικού αερίου είναι λευκή συσκευή, σε όλη την Ευρώπη τοποθετείται σε εσωτερικό χώρο», σχολιάζει ο κ. Καραπινίδης αναφερόμενος στην ελληνική πρακτική της τοποθέτησης του λέβητα φυσικού αερίου στο μπαλκόνι και σε εξωτερικούς χώρους και προσθέτει: «στην Ελλάδα φοβόμαστε». Κατά τον ίδιο, προβλήματα θέρμανσης έχει συντριπτικό ποσοστό των νοικοκυριών στη Θεσσαλονίκη.

Συνοπτικά προβλήματα θέρμανσης είχαν «ενενήντα με ενενήντα πέντε από τα 100 σπίτια» σημειώνει ο κ. Καραπινίδης και χαρακτηρίζει το ποσοστό εξωφρενικά υψηλό. Προβλήματα έχουν διαπιστωθεί ακόμη και σε εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το πετρέλαιο, αφού πάγωσαν φίλτρα πετρελαίου, κυκλοφορητές ακόμη «και σε εσωτερικά κτιρίων».

Σχολιάζοντας δε το συντριπτικό ποσοστό των αβαριών σε χώρους στην περιοχή όπου δραστηριοποιούνται τα μέλη του Συνδέσμου Εργολάβων Υδραυλικών Θεσσαλονίκης, με πλείστα προβλήματα ως απόρροια των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών, ο κ. Καραπινίδης σημειώνει πως «δεν είμαστε χώρα για -10 βαθμούς Κελσίου». Τονίζει δε πως με τη λήξη της περιόδου του παγετού οι πολίτες αλλά και γενικότερα οι υπεύθυνοι εγκαταστάσεων θα πρέπει να αρχίσουν άμεσα την ενίσχυση των μονώσεων στις εν λόγω εγκαταστάσεις θέρμανσης.

Ο λέβητας πρέπει να παραμείνει ενεργός όσο διαρκούν οι χαμηλές θερμοκρασίας, χωρίς να απενεργοποιηθεί ούτε στιγμή

Ως συμβουλή τέλος προς τους πολίτες μεσούσης της περιόδου του παγετού, ο κ. Καραπινίδης σημειώνει πως θα πρέπει να προστατέψουν με οποιαδήποτε μέθοδο τα «θερμαντικά στοιχεία» των χώρων δημιουργώντας έναν χώρο σχετικής τεχνητής ζέστης έτσι ώστε να εκκινήσει τη λειτουργία του ο λέβητας ενώ στη συνέχεια αυτός πρέπει παραμείνει ενεργός όσο διαρκούν οι χαμηλές θερμοκρασίας, χωρίς να απενεργοποιηθεί ούτε στιγμή.

Πέρα από τη Θεσσαλονίκη το ίδιο ακριβώς πρόβλημα έχει εντοπιστεί και σε περιοχές της Θεσσαλίας που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και κυρίως στην πόλη της Λάρισας.

Το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου είναι ασφαλές


"Η Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε (ΕΔΑ ΘΕΣΣ) ενημερώνει ότι τα περιστατικά που αφορούν έλλειψη παροχής ζεστού νερού στις υδραυλικές εγκαταστάσεις που τροφοδοτούν τα συστήματα θέρμανσης, δεν σχετίζονται με την παροχή φυσικού αερίου.

Το Δίκτυο Διανομής φυσικού αερίου είναι ασφαλές και συνεχούς ροής και για τα ζητήματα που οφείλονται στις υδραυλικές εγκαταστάσεις, θα πρέπει οι καταναλωτές να απευθύνονται στον εγκαταστάτη – υδραυλικό τους.

Ενδεικτικές ενέργειες για τους καταναλωτές:

Να απευθύνονται στον εγκαταστάτη – υδραυλικό τους για να ελέγξει τις σωληνώσεις νερού

Να αφήνουν ανοικτή μία βρύση να στάζει ώστε να υπάρχει συνεχόμενη ροή νερού και τον λέβητα σε λειτουργία

Να εκτελούν ενέργειες για να θερμάνουν τις υδραυλικές σωληνώσεις νερού σύμφωνα με τις οδηγίες του αδειοδοτημένου εγκαταστάτη – υδραυλικού τους.

Το Τηλεφωνικό Κέντρο της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε έχει ενισχυθεί ώστε να ενημερώνει τους καταναλωτές, μολονότι τα περιστατικά δεν είναι θέματα έλλειψης φυσικού αερίου και συνιστά στους πολίτες να απευθύνονται στον εγκαταστάτη – υδραυλικό τους.


Θεσσαλονίκη: Προβλήματα στο 90% των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο
Λόγω των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών των ημερών

Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο τεχνικός για συστήματα φυσικού αερίου, Γιάννης Κοντομήτρος, επεσήμανε πως υπάρχουν προβλήματα στη θέρμανση και την παροχή ζεστού νερού στο 90% των νοικοκυριών της περιοχής της Θεσσαλονίκης που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, λόγω των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών των ημερών.

Όπως αναφέρει ο κ. Κοντομήτρος, η κατάσταση οφείλεται στο γεγονός πως οι περισσότερες εγκαταστάσεις δεν είναι κατασκευασμένες για θερμοκρασίες υπό το μηδέν, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να παγώνουν οι σωληνώσεις. Ο ίδιος τονίζει πως τα προβλήματα παρουσιάζονται ακόμα και όταν το θερμόμετρο πέσει ελάχιστους βαθμούς υπό το μηδέν, έστω και αν – τυπικά - ένας καυστήρας φυσικού αερίου μπορεί να λειτουργήσει «ακόμη και σε θερμοκρασίες -10 βαθμών Κελσίου».

Σύμφωνα με τον κ. Κοντομήτρο, το πρόβλημα εντοπίζεται στο δίκτυο σωληνώσεων, καθώς πολλές φορές η μόνωση που έχει τοποθετηθεί είναι σε κακή κατάσταση. Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως είναι λανθασμένη η κατασκευαστική πρακτική της τοποθέτησης του λέβητα και παρελκόμενων της εγκατάστασης εξωτερικά των κατοικιών: «Προτίμησαν για λόγους ασφαλείας να μπούνε οι λέβητες στα μπαλκόνια με αποτέλεσμα να ζούμε σήμερα αυτά τα φαινόμενα, καθώς σχεδόν όλοι οι λέβητες είναι φτιαγμένοι για εσωτερικό χώρο».

Η ανακοίνωση:
«Σε συνέχεια αναφορών για έλλειψη παροχής ζεστού νερού στις υδραυλικές εγκαταστάσεις, η Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε (ΕΔΑ ΘΕΣΣ) ενημερώνει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το Δίκτυο Διανομής αερίου και την αδιάλειπτη παροχή αερίου στις εγκαταστάσεις των καταναλωτών στη Θεσσαλονίκη και στη Θεσσαλία.

Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, είναι θέμα της υδραυλικής εγκατάστασης και τα ανωτέρω περιστατικά οφείλονται στο γεγονός ότι έχει παγώσει η παροχή νερού που τροφοδοτεί τα συστήματα θέρμανσης.

Για την αντιμετώπιση του ζητήματος, μπορούν οι καταναλωτές να προχωρούν στις εξής ενέργειες:

• Να απευθύνονται στον εγκαταστάτη – υδραυλικό τους για να ελέγξει την εγκατάσταση

• Να αφήνουν ανοικτή μία βρύση να στάζει ώστε να υπάρχει συνεχόμενη ροή νερού

• Να εκτελούν ενέργειες για να θερμάνουν τις παγωμένες υδραυλικές σωληνώσεις νερού σύμφωνα με τις οδηγίες του εγκαταστάτη – υδραυλικού τους

Η Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε (ΕΔΑ ΘΕΣΣ), επισημαίνει ότι το Δίκτυο Διανομής φυσικού αερίου είναι ασφαλές και συνεχούς παροχής και για τυχόν θέματα των υδραυλικών εγκαταστάσεων θα πρέπει οι καταναλωτές να απευθύνονται στους εγκαταστάτες – υδραυλικούς τους».

Τι δεν πήγε καλά στην κατασκευή συστημάτων θέρμανσης στη Θεσσαλονίκη

«Πρόβλημα θέρμανσης αντιμετωπίζει το 95% των νοικοκυριών στην Θεσσαλονίκη» επισήμανε ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Εργολάβων Υδραυλικών Θεσσαλονίκης, Γιάννης Καραπινίδης.

Ο ίδιος είπε πως «το ποσοστό αυτό είναι εξωφρενικά υψηλό. Προβλήματα έχουν διαπιστωθεί ακόμη και σε εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το πετρέλαιο, αφού πάγωσαν φίλτρα πετρελαίου, κυκλοφορητές ακόμη και σε εσωτερικά κτιρίων».

Ειδικότερα, όσον αφορά στην ελληνική πρακτική της τοποθέτησης του λέβητα φυσικού αερίου στο μπαλκόνι και σε εξωτερικούς χώρους ο κ. Καραπινίδη ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM":

«Ως “λάθος” χαρακτηρίστηκε η κατασκευή των συστημάτων θέρμανσης φυσικού αερίου στα μπαλκόνια των σπιτιών όσον αφορά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τη θέρμανση των κατοικιών στον πολεοδομικό ιστό του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το μηχάνημα του φυσικού αερίου είναι λευκή συσκευή, σε όλη την Ευρώπη τοποθετείται σε εσωτερικό χώρο. Στην Ελλάδα φοβόμαστε. Κατά τον ίδιο, προβλήματα θέρμανσης έχει συντριπτικό ποσοστό των νοικοκυριών στη Θεσσαλονίκη».

Σχολιάζοντας δε το συντριπτικό ποσοστό των αβαριών σε χώρους στην περιοχή όπου δραστηριοποιούνται τα μέλη του Συνδέσμου Εργολάβων Υδραυλικών Θεσσαλονίκης, με πλείστα προβλήματα ως απόρροια των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών, o κ.Καραπινίδης διευκρίνισε: 

«Δεν είμαστε χώρα για -10 βαθμούς Κελσίου. Με τη λήξη της περιόδου του παγετού οι πολίτες αλλά και γενικότερα οι υπεύθυνοι εγκαταστάσεων θα πρέπει να αρχίσουν άμεσα την ενίσχυση των μονώσεων στις εν λόγω εγκαταστάσεις θέρμανσης».

Ως συμβουλή τέλος προς τους πολίτες μεσούσης της περιόδου του παγετού, ο κ. Καραπινίδης τόνισε πως «θα πρέπει να προστατέψουν με οποιαδήποτε μέθοδο τα «θερμαντικά στοιχεία» των χώρων δημιουργώντας έναν χώρο σχετικής τεχνητής ζέστης έτσι ώστε να εκκινήσει τη λειτουργία του ο λέβητας ενώ στη συνέχεια αυτός πρέπει παραμείνει ενεργός όσο διαρκούν οι χαμηλές θερμοκρασίας, χωρίς να απενεργοποιηθεί ούτε στιγμή»

http://news247.gr/
http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add