Τι γνωρίζεται για το Tεστ Mantoux (μαντού); - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Σάββατο, Οκτωβρίου 29, 2016

Τι γνωρίζεται για το Tεστ Mantoux (μαντού);

Πολλοί μας το λένε, αλλά λίγοι γονείς γνωρίζουν τι είναι το τεστ mantoux και γιατί πρέπει να το κάνει το παιδί.

Η δοκιμασία mantoux (μαντού) δεν είναι εμβόλιο, είναι ένα τεστ που γίνεται, όχι μόνο στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες, για να διαπιστώσουμε αν κάποιο άτομο μολύνθηκε από το μικρόβιο (μυκοβακτηρίδιο) της φυματίωσης. Ειδικά για τα παιδιά, πρόκειται για ένα χρήσιμο διαγνωστικό εργαλείο στα χέρια του γιατρού και πρέπει απαραιτήτως να γίνεται σε ηλικία 12-13 μηνών λίγο πριν το εμβόλιο Μ-Μ-R (ιλαράς-ερυθράς- παρωτίτιδας). Επίσης, πρέπει να γίνεται λίγο πριν από το εμβόλιο της φυματίωσης (ΒCG). Tο εμβόλιο κανονικά γίνεται σε παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολείου. Και τέλος, μαντού κάνουμε σε κάθε περίπτωση πυρετού ή βήχα, που υποψιαζόμαστε πως το παιδί πάσχει από φυματίωση.

Η φυματιναντίδραση μαντού – το ξαναλέμε - είναι το δοκιμαστικό τεστ πριν το εμβόλιο. Όταν η μαντού είναι αρνητική τότε ο γιατρός, αν το επιθυμεί και το παιδί είναι στην κατάλληλη ηλικία, κάνει το εμβόλιο της φυματίωσης (BCG). 

Ο τρόπος που γίνεται η δοκιμασία της μαντού διαφέρει. Ενώ όλα τα εμβόλια γίνονται ενδομυϊκά ή υποδόρια (δηλαδή ο γιατρός βάζει τη βελόνα του εμβολίου σχεδόν ολόκληρη και σχεδόν κάθετα στον μυ του παιδιού) στην μαντού, χρησιμοποιούμε αλλιώτικη σύριγγα (με πολύ λεπτή βελόνα - σύριγγα ινσουλίνης και το σπουδαιότερο, ο παιδίατρος βάζει ελάχιστα - 1 έως 2 χιλιοστά την μύτη της βελόνας στο δέρμα του αντιβραχίωνος (στο μέσο δηλαδή της περιοχής ανάμεσα στον αγκώνα και τον καρπό), προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα μικρό πομφό (εξόγκωμα) ίδιου μεγέθους με το τσίμπημα του κουνουπιού.

Το παιδί μετά μπορεί να επιστρέψει στις φυσιολογικές του δραστηρίοτητες, να κάνει μπάνιο κλπ, αρκεί μόνο να μην τριφτεί έντονα το σημείο της ένεσης. Δεν δημιουργεί πυρετό και δεν χρειάζεται το παιδί να κάνει τις επόμενες μέρες ειδική διατροφή. Πρέπει όμως να περιμένουμε οπωσδήποτε 48-72 ώρες για τα αποτελέσματα. Δεν βγάζουμε συμπεράσματα νωρίτερα, γιατί την πρώτη μέρα μπορεί, λόγω του ερεθισμού της βελόνας, να υπάρξει μια κοκκινίλα και ένα μικρό πρήξιμο.

Το τεστ είναι θετικό όταν υπάρχει πρήξιμο στην περιοχή της ένεσης με διάμετρο περισσότερα από 10 χιλιοστά. Σαν αποτέλεσμα, θετική μαντού σημαίνει ότι το παιδί μολύνθηκε από το μικρόβιο της φυματίωσης, όχι όμως απαραίτητα ότι έχει εκείνη τη στιγμή φυματίωση.
Απαραιτήτως, μετά την θετική διάγνωση χρειάζεται ακτινογραφία θώρακα, βασικές εξετάσεις αίματος και το σπουδαιότερο να γίνουν μαντού και στους ενήλικες της οικογένειας. Αυτό πρέπει να γίνει για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Η φυματίωση ενώ μεταδίδεται με τα σταγονίδια του βήχα, δεν μεταδίδεται τόσο απλά και εύκολα όπως το συνάχι ή η γρίπη. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να κολλήσει το παιδί μας φυματίωση επειδή κάποιος στο λεωφορείο έβηξε επάνω του. Γιατί; Γιατί δεν αρκεί ο ενήλικας να έχει την αρρώστια, χρειάζεται να την σκορπίσει πολλές φορές και πολύ συχνά με τα σταγονίδια του βήχα του. Επομένως είναι αδύνατον να μολυνθεί το παιδί μας στο ασανσέρ, στο σούπερ μάρκετ ή στο λεωφορείο.

Επίσης ακόμα και αν έχει το παιδί φυματίωση, δεν μπορεί να την μεταδώσει σε ένα άλλο παιδί. Και αυτό γιατί η δική του νόσος (του παιδιού) είναι άλλης μορφής από του ενήλικα, και δεν μεταδίδεται. Επομένως, μόνο ένας ενήλικας μπορεί να κολλήσει ένα παιδί. Σε τέτοιες περιπτώσεις- είναι αυτονόητο- πως πρέπει να αναζητήσουμε την πηγή της μόλυνσης στους γονείς, στους παππούδες, στους δασκάλους ή καθηγητές και γενικά στα ενήλικα άτομα που εκ των πραγμάτων περνούν πολλές ώρες κοντά στο παιδί.

Το επόμενο βήμα μας είναι απαραιτήτως να προφυλάξουμε το παιδί (μια και ήδη έχει μολυνθεί) από το "φούντωμα- ξέσπασμα" της ίδιας της φυματίωσης. Η θεραπεία γίνεται με φάρμακα και διαρκεί αρκετούς μήνες. Το παιδί δεν το απομονώνουμε και συνεχίζει να έχει μια κανονική ζωή, όπως και κανονική φοίτηση στο σχολείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: