Γιάννενα: Ο σεισμός μετακίνησε την Πίνδο! Τι λένε οι σεισμολόγοι - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Δευτέρα, Οκτωβρίου 17, 2016

Γιάννενα: Ο σεισμός μετακίνησε την Πίνδο! Τι λένε οι σεισμολόγοι

Πολλοί κάτοικοι των Ιωαννίνων έμειναν και χθες βράδυ έξω από τα σπίτια τους, στα αυτοκίνητά τους, σε πλατείες και δρόμους της πόλης μετά τη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών που σημειώθηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, είχε εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα και επίκεντρο 29 χιλιόμετρα ΒΔ των Ιωαννίνων. Η δόνηση εντάσσεται στη σεισμική ακολουθία που σημειώνεται από προχθες το βράδυ στην περιοχή.

Να σημειωθεί πως αναχώρησαν την Κυριακή από τα Γιάννενα για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους πολλοί φοιτητές, οι οποίοι ξημέρωσαν στους δρόμους της πόλης μετα τον ισχυρό σεισμό των 5,3 βαθμών που ταρακούνησε την Ήπειρο και έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ο σεισμός στα Ιωάννινα μετακίνησε την Πίνδο

Προς τα δυτικά μετακίνησε την Πίνδο ο σεισμός άνω των 5 ρίχτερ που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στα Ιωάννινα.

Όπως ανέφερε ο γεωλόγος-σεισμολόγος, διευθυντής ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, Θανάσης Γκανάς, στην εφημερίδα Τα Νέα, ο σεισμός έγινε στο ρήγμα με κατεύθυνση ΒΔ-ΒΑ, το οποίο είναι παράλληλο με τη λεκάνη Ιωαννίνων. Κατά τον κ. Γκανά το ρήγμα κλείνει προς το βουνό Μιτσικέλι, το οποίο ξεπροβάλει στο βόρειο τμήμα της λίμνης Ιωαννίνων και η κίνηση που σημειώθηκε ήταν να μετακινηθεί η Πίνδος (το συγκεκριμένο όρος) προς τα δυτικά.

Παπαζάχος: Το συγκεκριμένο ρήγμα θα μπορούσε να δώσει και έναν σεισμό 6 Ρίχτερ

«Η περιοχή αυτή, σε ιστορικούς χρόνους, τον 17ο 18ο και 19ο αιώνα, έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς της τάξης των 6 - 6,3 Ρίχτερ που έχουν προκαλέσει βλάβες και καταστροφές στα Γιάννενα», ανέφερε ο καθηγητής και Διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

Ο κ.Παπαζάχος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, είπε ότι: «Η περιοχή η οποία διεγέρθηκε ήταν αρκετά μεγάλη».

«Είχαμε “ανώμαλο γένεση”, ιδίως το πρώτο 24ωρο, πολλών μεγάλων μετασεισμών», συμπλήρωσε ο καθηγητής, για τη σεισμική δραστηριότητα στα Γιάννενα.

«Υπήρχαν ενδείξεις το πρώτο 24ωρο, οι οποίες δεν ήταν τόσο ευοίωνες», τόνισε και συμπλήρωσε: «Μας ανησυχούσε ένας μεγαλύτερος μετασεισμός το πρώτο 24ωρο. Το ρήγμα αυτό που έχει ενεργοποιηθεί θα μπορούσε να δώσει και έναν σεισμό της τάξης του 6 Ρίχτερ. Αυτό μας ανησυχούσε».
http://www.madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: