Γιατί δεν κολλάνε ιούς τα Linux; - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Σάββατο, Σεπτεμβρίου 03, 2016

Γιατί δεν κολλάνε ιούς τα Linux;


Καταρχήν θα πρέπει να διευκρινίσουμε τον τίτλο «Γιατί δεν κολλάνε ιούς τα Linux.» Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να παρουσιάσει τις διαφορές ανάμεσα στα δύο λειτουργικά που επιτρέπουν ή που δεν επιτρέπουν τις επιτυχείς επιθέσεις ιών.

Το λειτουργικό Linux μπορεί να προσβληθεί με ιό, αλλά είναι πολύ δύσκολο για τους λόγους που θα αναφέρουμε παρακάτω.

Μία πολύ λογική σκέψη είναι ότι επειδή τα Windows υπάρχει σε περισσότερους υπολογιστές σε παγκόσμιο επίπεδο, στατιστικά και μόνο ο αριθμός των κακόβουλων λογισμικών θα πρέπει να είναι μεγαλύτερος. Ισχύει φυσικά, αλλά όπως θα δείτε παρακάτω το Linux είναι πολύ πιο ασφαλές σύστημα.

Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ Windows και Linux είναι στον τρόπο λειτουργίας τους και φυσικά στο ότι το Linux είναι λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα, κάτι που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε προγραμματιστής στον κόσμο μπορεί να διαβάσει τον κώδικα και αν ανακαλύψει κάποιο κενό ασφαλείας να βοηθήσει στην επιδιόρθωση.

Ο πυρήνας του Linux είναι μικρότερος και πιο λιτός από τον πυρήνα των Windows. Ένας πιο λιτός πυρήνας δεν σημαίνει κατ ‘ανάγκη πως είναι και πιο ασφαλής, αλλά σίγουρα είναι λιγότερο πολύπλοκος σε αντίθεση με τα Windows που η πολυπλοκότητα του συστήματος αφήνει πολλά περιθώρια για κενά ασφαλείας.
Το Linux είναι ένα ετερογενές περιβάλλον. Προσπαθήστε να εγκαταστήσετε Linux και θα βρεθείτε μπροστά σε ένα σοβαρό δίλημμα: Ποια διανομή να εγκαταστήσω;

Υπάρχουν πάρα πολλές διανομές Linux και είναι όλες διαφορετικές.Το kernel του Linux είναι διαφορετικό σε κάθε διανομή αφού έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για τα διαφορετικά χαρακτηριστικά που συμπεριλαμβάνονται. Φυσικά αυτό δεν θα το βρείτε στα Windows που η «διανομή» είναι μία και αλλάζει η έκδοση.

Για παράδειγμα, προσπαθήστε να εγκαταστήσετε drivers στο Linux. Το κάθε kernel απαιτεί διαφορετικά πακέτα για τους drivers τα οποία συνδέονται με το συγκεκριμένο kernel, σε αντίθεση με τα Windows που μερικά .exe μπορεί να εγκαταστήσουν τους drivers σε όλους τους υπολογιστές και όλες τις εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος της Microsoft.

Έχοντας λοιπόν τόσες πολλές διαφορετικές μορφές το Linux, είναι εξαιρετικά δύσκολο για κάποιον κακόβουλο προγραμματιστή να γράψει έναν ιό που θα εξαπλώνεται παντού όπως στα Windows.

Να αναφέρουμε επίσης ότι το Linux χρησιμοποιεί ειδικές εντολές και ειδικές λειτουργίες για λόγους ασφαλείας. Εντολές όπως το sudo το chroot το yum και άλλες βοηθούν να εκτελούνται κάποιες ενέργειες με αυξημένη ασφάλεια και προνόμια root.

Το παραπάνω είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα του Lιnux απέναντι στα Windows. Αναφερόμαστε στα προνόμια των χρηστών.

Για να εκτελέσετε ένα αρχείο στο Linux θα πρέπει να το κάνετε πρώτα εκτελέσιμο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχετε δικαιώματα διαχειριστή ή admin για να παραχωρήσετε συγκεκριμένα δικαιώματα στο εκτελέσιμο που θα του επιτρέψουν να τρέξει.

Τα Windows διαθέτουν λογαριασμούς Διαχειριστή και λογαριασμούς κανονικού χρηστή, αλλά η πλειοψηφία των χρηστών συνδέεται χρησιμοποιώντας το λογαριασμό διαχειριστή, χάνοντας έτσι όλα τα πλεονεκτήματα της ασφάλειας που τους παρέχει ένας λογαριασμός απλού χρήστη.
Το Linux χρησιμοποιεί μια πολύ έξυπνη διαχείριση εξουσιοδοτήσεων. Στα Windows εσείς (και όποιο πρόγραμμα εγκαθιστάτε) έχει συνήθως και την εξουσιοδότηση να κάνει σχεδόν τα πάντα στο σύστημα.

Στα Windows μπορείτε αν επιθυμείτε να μπείτε στον κατάλογο του συστήματος και να διαγράψετε ό,τι θέλετε. Φυσικά, στην επόμενη εκκίνηση θα αρχίσουν τα προβλήματα αν καταφέρετε να μπείτε στο σύστημα. Φανταστείτε όμως ότι αφού μπορείτε να σβήσετε αυτά τα αρχεία του συστήματος, μπορούν να κάνουν το ίδιο και άλλες εφαρμογές. Πόσο μάλλον οι κακόβουλες που επιδιώκουν δικαιώματα διαχειριστή.

Το Linux δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Κάθε φορά που ζητάτε να κάνετε κάτι που έχει να κάνει με το σύστημα, χρειάζεται να πληκτρολογήσετε τον κωδικό διαχειριστή και αν δεν είστε ο διαχειριστής του συστήματος το σύστημα δεν θα συνεχίσει. Οι ιοί δεν μπορούν απλά να σβήσουν αρχεία του συστήματος γιατί δεν έχουν την εξουσιοδότηση να κάνουν κάτι τέτοιο.

Ορισμένα συστήματα (διανομές) Linux είναι γνωστά σαν Security-enhanced. Περιέχουν μια σειρά από τροποποιήσεις στον πυρήνα που τις καθιστούν πιο ασφαλείς εκτός από όλα αυτά που περιγράψαμε παραπάνω. Στις διανομές των Security-enhanced ανήκουν τα Red Hat, CentOS, OpenSUSE κά.

Τέλος να αναφέρουμε ότι Open Source σημαίνει δωρεάν. Το Linux είναι ελεύθερο λογισμικό ανοικτού κώδικα και έτσι και η πλειοψηφία των εφαρμογών του είναι ανοιχτές. Υπάρχουν εφαρμογές επι πληρωμή, αλλά ελάχιστες και καθόλου διαδεδομένες και γι’αυτό δεν αναφερόμαστε σ’αυτές.

Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες του δωρεάν λειτουργικού δεν θα εγκαταστήσουν σπασμένες εφαρμογές με cracks αμφιβόλου προέλευσης.

Εκτός από τα Software Repositories υπάρχουν και οι κοινές δωρεάν εφαρμογές που μπορείτε να τις κατεβάσετε από το επίσημο site του κατασκευαστή χωρίς ρίσκο.

Φυσικά θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι ουσιαστική ασφάλεια δεν υπάρχει. Το Lιnux προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια, αλλά μην περιμένετε να κάνει θαύματα από την στιγμή που εσείς ο ίδιος δεν προσέχετε. Προστατέψετε τα προσωπικά σας δεδομένα και την ιδιωτική σας ζωή αποφεύγοντας να αποθηκεύετε ευαίσθητα δεδομένα online. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: