Ρεβανί..εκείνο το σιροπιαστό που λιώνει στο στόμα.. - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 20, 2016

Ρεβανί..εκείνο το σιροπιαστό που λιώνει στο στόμα..



Το μυστικό για καλό ραβανί είναι τα αυγά. Στην οικογένειά μας ήταν το παραδοσιακό γλυκό του αρραβώνα. Εγώ το μετέτρεψα σε επίσημο γλυκό του πάρτι μασκέ που κάνει κάθε χρόνο η Γαλάτειά μας. Η προετοιμασία αρχίζει την παραμονή του πάρτι, άλλωστε το ραβανί δεν σερβίρεται ποτέ την ίδια μέρα. Τα φρέσκα αυγά έφτασαν από το χωριό μαζί με την μητέρα, τα υπόλοιπα είναι εύκολα.

ένα πακέτο σιμιγδάλι 500 γραμμάρια
μια κούπα αλεύρι
μια κούπα ζάχαρη
ένα μπέικιν πάουντερ
12 αυγά
ένα φακελάκι με πέντε κάψουλες βανίλιας
Σιρόπι

πέντε κούπες ζάχαρη
τέσσερις νερό
μισό λεμόνι
Εκτέλεση

Ξεχωρίζουμε τους κρόκους από το ασπράδι. Χτυπάμε με το μίξερ μία κούπα ζάχαρη με τους κρόκους μέχρι να ανοίξει το χρώμα. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα με δυο σταγόνες λεμόνι, για να γίνει πιο αφράτη. Ανακατεύουμε τη μαρέγκα με τους χτυπημένους κρόκους.

Στο μεταξύ έχουμε αφαιρέσει μια κούπα σιμιγδάλι από το πακέτο μας και έχουμε συμπληρώσει σ’ αυτό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ένα φακελάκι μπέικιν πάουντερ και τις βανίλιες. Αρχίζουμε σιγά – σιγά και το προσθέτουμε στο μίγμα ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα. Αν χρειάζεται λιγάκι “δέσιμο” ακόμα, προσθέτουμε λιγάκι ακόμα σιμιγδάλι από αυτό που έχουμε αφαιρέσει. Λίγο ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού θα το αρωματίσει ευχάριστα (Θέλει πολύ καλό χτύπημα, τόσο ώστε να βγάλει φουσκάλες).


Ο φούρνος προθερμασμένος στους 270 πάνω – κάτω: βουτυρώνουμε ελαφρά ένα ταψί, κατά προτίμιση στρογγυλό και μετρίου μεγέθους, ρίχνουμε το μίγμα και το φουρνίζουμε.

Μετά από ένα τέταρτο, αν το χρώμα που δούμε μας ικανοποιεί, το χαμηλώνουμε στους 100 βαθμούς για μισή ώρα. Δοκιμάζουμε με το μαχαίρι αν έχει ψηθεί (πρέπει να βγει στεγνό). Αν όχι, το αφήνουμε άλλο ένα δεκάλεπτο.

Σιρόπιασμα
Έχουμε αφήσει, αν θέλουμε, όλο το βράδυ το ταψί να κρυώσει και το σιροπιάζουμε την επόμενη μέρα. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε πέντε κούπες ζάχαρη και τέσσερις νερό. Στύβουμε λιγάκι λεμόνι και βάζουμε τη μισή λεμονόκουπα μέσα στο κατσαρολάκι.


Βράζουμε δέκα λεπτά μέχρι να χυλώσει ελαφρά. Χαράζουμε τριγωνικά τ0 ραβανί και την περιλούζουμε σιγά – σιγά με την κουτάλα.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add