Mirror: Γιατί η βασίλισσα Ελισάβετ δεν επισκεύθηκε ποτέ την Ελλαδα (φωτό) - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Σάββατο, Αυγούστου 06, 2016

Mirror: Γιατί η βασίλισσα Ελισάβετ δεν επισκεύθηκε ποτέ την Ελλαδα (φωτό)



Με αφορμή τα 90ά γενέθλια της βασίλισσας Ελισάβετ, η βρετανική εφημερίδα Mirror, προσπαθεί να απαντήσει σε μια απορία που έει δημιουργηθεί και στο παρελθόν για ένα «κενό» στη ζωή της.

Το ερώτημα είναι «γιατί η βασίλισσα που έχει ταξιδέψει στην μακρά βασιλική της θητεία 196 χώρες, δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα, πατρίδα του συζύγου της Φίλλιπου;».

Για να δώσει απαντήσεις, καλείται ο ιστορικός, ειδικευμένος στη βασιλεία, Hugo Vickers ο οποίος πιστεύει ότι ο «σνομπισμός» της Ελισάβετ προς την Ελλάδα έχει να κάνει με την κακή μοίρα και κατάληξη του βασιλικού θεσμού στη χώρα-μια κατάληξη που επηρέασε και τον Φίλιππο.

«Το 1922, όταν ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν μωρό, η οικογένειά του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα μετά την ήττα του ελληνο-τουρκικού πολέμου. Η οικογένεια εξορίστηκε και κατέφυγε στη Γαλλία, όπου άλλαξαν το επώνυμό τους σε Mountbatten», λέει ο ιστορικός.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο Φίλιππος δεν συμπαθεί την Ελλάδα γιατί «οδήγησαν σε δίκη τον πατέρα του (Πρίγκιπας Ανδρέας) και παραλίγο να οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα για τις ευθύνες του στη Μικρασιατική Καταστροφή».

Ο μονάρχης είχε επισκεφθεί την Ελλάδα το 1950, μετά από πρόσκληση του βασιλιά Παύλου αλλά αυτό ήταν πριν η Ελισάβετ γίνει βασίλισσα. Ο βασιλιάς Παύλος αμέσως μετά εκδιώχθηκε και η μοναρχία καταργήθηκε. Ο Vickers πιστεύει ότι έτσι κι αλλιώς η βασίλισσα δεν θα λάβει ποτέ πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.


Ελληνας και Δανός ο Φίλιππος

Ο πρίγκηπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου γεννήθηκε με τον τίτλο Φίλιππος της Ελλάδος και της Δανίας, το 1921 στην Κέρκυρα.
Είναι ο μοναδικός γιός του πρίγκηπα Ανδρέα της Ελλάδος και της πριγκήπισσας Αλίκης de Battenberg. Είναι κατά συνέπεια εγγονός του βασιλιά Γεωργίου Iου της Ελλάδας, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1913 και εξάδελφος των βασιλέων Γεωργίου II και Παύλου Iου της Ελλάδας.
Ο Φίλιππος είναι μέλος του δανο-γερμανικού Οίκου Schleswig-Holstein-Sonderbourg-Glücksburg, και γεννήθηκε στην ελληνική βασιλική οικογένεια. Ωστόσο, η οικογένειά του εξορίστηκε όταν ο ίδιος ήταν παιδί.
Ο Φίλιππος σπούδασε στην Γερμανία, την Μεγάλη Βρετανία και την Σκωτία και σε ηλικία 18 ετών εντάχθηκε στο βρετανικό ναυτικό. Μετά τον πόλεμο ο Φίλιππος πήρε την άδεια να παντρευτεί την Ελισάβετ. Πριν την ανακοίνωση του γάμου, απαρνήθηκε τους ελληνικούς βασιλικούς τίτλους και την ορθόδοξη θρησκεία και πήρε βρετανική υπηκοότητα, ενώ άλλαξε και το όνομά του σε Φίλιππο Mountbatten.

Δεν υπάρχουν σχόλια: