Οι 10 χειρότεροι λόγοι για να μείνετε φίλοι με τον πρώην σας - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Τετάρτη, Αυγούστου 10, 2016

Οι 10 χειρότεροι λόγοι για να μείνετε φίλοι με τον πρώην σας


Αν παραμείνετε φίλοι για λάθος λόγους μπορεί τελικά να βλάψει και τους δυο σας.

Ο πρώην σας είναι πρώην για κάποιο λόγο. Αλλά ήταν και ένα σημαντικό κομμάτι της ζωή σας για κάποιο χρονικό διάστημα και είναι κατανοητό να θέλετε να κρατήσετε κάποια σχέση. Πολλά πρώην ζευγάρια ή σύζυγοι προσπάθησαν να παραμείνουν φίλοι μετά το χωρισμό και μερικά από αυτά διαχειρίστηκαν αυτή τη μετάβαση επιτυχώς.


Έρευνα δείχνει ότι κατά μέσο όρο οι πρώην τείνουν να μην είναι τόσο καλοί φίλοι όσο άτομα του αντίθετου φύλου που δεν ήταν ερωτικά συνδεδεμένα μαζί σας. Δεν είναι τόσο υποστηρικτικοί σε συναισθηματικά θέματα, βοηθούν λιγότερο, δεν είναι αρκετά έμπιστοι και νοιάζονται λιγότερο για την ευτυχία σας. Αυτές κυρίως οι αντιδράσεις γίνονται πιο εμφανείς και δικαιολογημένα από τους πρώην συντρόφους που είχαν παράπονα και έμειναν δυσαρεστημένοι από τη σχέση



Η πιθανότητα ότι η φιλία με έναν πρώην θα έχει θετική έκβαση και δε θα αποτελέσει μία οδυνηρή εμπειρία εξαρτάται εν μέρει από τα κίνητρά σας συμπεριλαμβανομένων και των μη φανερών. Εδώ παρουσιάζουμε τους 10 λόγους που μπορούν να σας βάλλουν σε μπελάδες:



10. Έχετε τους ίδιους φίλους.
Έρευνες έχουν δείξει πως αν οι φίλοι σας ή η οικογένειά σας θέλει να παραμείνετε φίλοι με τον πρώην σας, είναι πιο πιθανό να γίνει. Αλλά αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να γίνει. Να μείνετε φίλοι με τον πρώην μόνο για τα μάτια του κόσμου, δε θα οδηγήσει πουθενά και μπορεί να γίνει πιο αφόρητη η κατάσταση. Έχετε το δικαίωμα να περνάτε χρόνο με τους φίλους σας χωρίς την παρουσία του πρώην. Ακόμα και αν τύχει να συναντάτε τον πρώην σας κάποιες φορές τυχαία, δε σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνετε και φίλοι. Είναι δύσκολο να τον βλέπετε σα μία ακόμα γνωριμία όταν έχετε χτίσει αρκετή ιστορία μαζί, αλλά με τον καιρό αυτή η ιστορία θα περάσει στο παρελθόν.



9. Αισθάνεστε άσχημα για εκείνον.
Αν εσείς ξεκινήσατε το χωρισμό και ο πρώην σύντροφός σας το πήρε κάπως βαριά, το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να τον πληγώσετε με το να απαρνηθείτε τη φιλία μαζί του. Αλλά δεν είναι αρμοδιότητά σας να τον περιθάλψετε, γιατί στην πραγματικότητα αυτό μπορεί να τον κάνει να νιώσει χειρότερα. Οι άνθρωποι θέλουν να ξέρουν ότι θα είμαστε εκεί να τους στηρίξουμε όταν το έχουν εκείνοι ανάγκη. Τη δεδομένη στιγμή ο πρώην σας μπορεί να λαχταρά τη φροντίδα και το ενδιαφέρον σας, αλλά η στήριξή σας δε θα τον βοηθήσει να συνεχίσει αν είναι μόνο εξαρτημένος από εσάς. Βεβαιωθείτε ότι έχει και τη στήριξη άλλων ανθρώπων δίπλα του. Και αν του χρωστάτε μία συγγνώμη, να την πείτε με αληθινό τρόπο χωρίς να τον ταλαιπωρήσετε.



8. Θέλετε να τον παρακολουθείτε. 
Παρόλο που ξέρατε ότι αυτή η σχέση δεν πήγαινε άλλο, είναι επίπονο να σκέφτεστε ότι ο πρώην σας μπορεί να βρει αλλού την ευτυχία. Με το να μείνετε φίλοι θα μαθαίνετε πράγματα για την προσωπική του ζωή και θα μπορείτε να του δίνετε και κάποιες συμβουλές. Αλλά με το να γίνετε ο ακόλουθός του μπορεί να μην ωφελήσει κανέναν από τους δυο σας, κυρίως αν έχετε ανάμεικτα συναισθήματα. Ακόμα και να παραμείνετε φίλοι στο Facebook έχετε πρόσβαση στη ζωή του. Η έρευνα του περιοδικού Men’s Health έδειξε πως το 85% των ατόμων παραδέχτηκε πως κοιτάει συνέχεια το προφίλ του πρώην στο Facebook και το 17% μία φορά την εβδομάδα. Αλλά αυτό μπορεί να προκαλέσει και να αυξήσει το άγχος και τη ζήλεια. Αν δε μπορείτε να αντισταθείτε καλό θα ήταν να τον σβήσετε από φίλο.



7. Αισθάνεστε μοναξιά.
Όταν χωρίζετε, νιώθετε πως δημιουργείται μία τρύπα στην κοινωνική σας ζωή και αυτή η τρύπα θέλει χρόνο για να κλείσει. Εάν αισθάνεστε μοναξιά ένα Σάββατο βράδυ είναι πιο δελεαστικό να φωνάξετε τον πρώην για ταινία από το να κάνετε μία προσπάθεια να βγείτε έξω και να γνωρίσετε καινούργιο κόσμο. Αυτό βέβαια μπορεί να σας οδηγήσει σε πισωγυρίσματα της σχέσης τα οποία προσφέρουν λιγότερη ικανοποίηση και αγάπη και περισσότερη ανασφάλεια και έλλειψη επικοινωνίας. Είναι λογικό να σας έχει λείψει το αίσθημα της ρομαντικής ατμόσφαιρας αλλά δεν αξίζει να μπείτε στην επικίνδυνη και απαγορευμένη ζώνη με τον πρώην για μία βραχυπρόθεσμη άνεση. Όταν αισθάνεστε μοναξιά καλό θα είναι να στραφείτε προς τους φίλους και την οικογένειά σας για να αξιοποιήσετε στο έπακρον το χρόνο σας.



6. Πιστεύετε πως το γρασίδι είναι πιο πράσινο στην άλλη πλευρά.
Αν δεν είστε απόλυτα ικανοποιημένοι στην καινούργια σχέση, τότε μπορεί να αισθανθείτε την ανάγκη να κρατήσετε επαφή με τον πρώην. Είναι ευκολότερο να εξιδανικεύετε το άτομο με το οποίο δεν είστε πλέον μαζί, καθώς δεν είστε πια εκτεθειμένοι στις ενοχλητικές του συνήθειες. Αλλά αυτός ο τρόπος σκέψης είναι παγίδα. Γιατί αν το γρασίδι φαίνεται πιο πράσινο σε μία άλλη μεριά, ποτέ δεν θα είστε ικανοποιημένοι όπου και αν βρίσκεστε. Αν δεν είστε και τόσο ευχαριστημένοι με την καινούργια σας σχέση, αξίζει να αντιμετωπίσετε και να συζητήσετε τα προβλήματα με τον τωρινό σας σύντροφο και όχι να στραφείτε στον πρώην ως λύση διαφυγής. Εμπλέκοντας τον πρώην σε μία σχέση που αντιμετωπίζει θέματα το μόνο που θα επιτύχετε είναι να περιπλέξετε περισσότερο την κατάσταση.



5. Έχετε την ελπίδα πως μία μέρα θα αλλάξει.
Μπορεί να χωρίσατε γιατί ο πρώην σας ήταν άπιστος ή έπινε πολύ, αλλά ακόμα μέσα σας ζει η ελπίδα πως θα μάθει από τα λάθη του και θα εξελιχθεί στον τύπο του συντρόφου που πάντα θα θέλατε να είχατε. Με το να μείνετε φίλοι τον κρατάτε στη ζωή σας και τον βοηθάτε να πραγματοποιήσει τις αλλαγές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ελπίδα για επανασύνδεση μπορεί να παρακινήσει τους ανθρώπους να καλυτερεύσουν. Αλλά αν ο σύντροφός σας καταλάβει πως δεν είναι και τόσο δύσκολο να σας κερδίσει πάλι πίσω μπορεί να επικεντρωθεί στην προσπάθεια να αποδείξει ότι έχει αλλάξει από το να κάνει τις πραγματικές αλλαγές και τότε θα απογοητευτείτε ακόμα περισσότερο.



4. Θέλετε να τον αφήσετε στο ράφι. 
Η πιο κυνική αιτιολογία είναι πως θέλετε να έχετε στην αναμονή των πρώην σας σε περίπτωση που δε μπορείτε να βρείτε κάτι καλύτερο. Περιττό να πούμε πως κάτι τέτοιο είναι άδικο για εκείνον. Επίσης, μπορεί να σας κρατήσει και πίσω από το να προχωρήσετε σε κάτι καινούργιο. Μερικές φορές καλό είναι να κλείνουμε μία πόρτα και να την κλειδώνουμε καλά, εάν θέλουμε να ανοίξουμε μία καινούργια.



3. Δε δέχεται αρνητικές απαντήσεις.
Μπορεί να μη θέλετε να μείνετε φίλοι, αλλά τι γίνεται στην περίπτωση που ο πρώην το επιθυμεί και δε σας αφήνει σε ησυχία; Έχετε κάθε δικαίωμα να αρνηθείτε μία φιλία. Να είστε ευθείς και ειλικρινείς με τα όσα νιώθετε για τους πρώην. Ενώ η “παρακολούθηση” μέσω Facebook μπορεί να είναι λίγο επιβλαβής, η πραγματική όμως παρακολούθηση είναι τρομακτική και ανήθικη. Και συμβαίνει συχνά. Έρευνα έδειξε πως το 40% φοιτητών που ερωτήθηκαν ανέφερε πως είχε πέσει θύμα παρακολούθησης από πρώην μετά το χωρισμό ενώ το 10% ανέφερε πως είχε πέσει θύμα πάνω από έξι ή περισσότερες φορές. Ο θυμός, η ζήλεια, η μανία και η ανάγκη του ελέγχου είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά αυτών των συμπεριφορών και θα πρέπει να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί.



2. Σας αγαπά ακόμα.
Εάν ο πρώην σας εξακολουθεί να σας αγαπά αλλά εσείς δε νιώθετε το ίδιο, το καλύτερο και πιο σωστό που πρέπει να κάνετε είναι να τον αφήσετε να φύγει. Με το να περνάτε χρόνο μαζί μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε όμορφα (άλλωστε ποιος δεν το απολαμβάνει όταν νιώθει πως τον θαυμάζουν;), αλλά την ίδια στιγμή μπορεί να είναι οδυνηρό για τον πρώην και κυρίως να του δίνετε ελπίδα που δεν υπάρχει. Όσο ξεκάθαρο είναι το θέμα φιλίας για εσάς τόσο μπερδεμένο μπορεί να είναι για εκείνον. Οι άνθρωποι βλέπουν μόνο αυτά που θέλουν και πιστεύουν ότι κάποια στιγμή τα πράγματα θα είναι όπως πριν. Το καλύτερο για αυτή την κατάσταση είναι να μειώσετε την επαφή και να αφήσετε τον πρώην σας να συνεχίσει τη ζωή του.



1. Τον αγαπάτε ακόμα. 
Εάν νιώθετε πως τα συναισθήματά σας δεν έχουν σβήσει ακόμα για τον πρώην και τρέφετε κρυφές ελπίδες πως θα τον κερδίσετε πάλι, τότε το να μείνετε φίλοι για εσάς είναι μεγάλο κίνητρο και ταυτόχρονα το πιο επικίνδυνο. Αν ο πρώην σας δε θέλει να είναι μαζί σας, ελάχιστες πιθανότητες έχετε για να του αλλάξετε γνώμη. Προσπαθώντας χωρίς αποτέλεσμα το μόνο που θα κερδίσετε θα είναι περισσότερη θλίψη και θα αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας. Περάστε χρόνο με φίλους που θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα.



Γιατί να μείνετε φίλοι;



Υπάρχει από τους παραπάνω κάποιος καλός λόγος για να μείνετε φίλοι με τον πρώην; Φυσικά. Αν κανένας από τους δύο δεν έχει απώτερους σκοπούς, όπως αυτούς που παραθέσαμε πιο πάνω και εάν η φιλία σας δεν μπλέκεται με τις τωρινές σας σχέσεις (ένα καλό τεστ θα ήταν να βγαίνατε με τον τωρινό σύντροφό σας και τον πρώην σας και κατά πόσο η σχέση του πρώην σας αισθάνεται άνετα με εσάς) τότε μπορεί και να λειτουργήσει. Τα απώτερα κίνητρα συνήθως είναι ύπουλα παρόλο που το μυαλό μας έχει την ικανότητα τα αντιλαμβάνεται ως καλούς σκοπούς. Να είστε πρώτα ειλικρινείς με τον εαυτό σας και με τα συναισθήματά σας και αυτό θα βοηθήσει σε όλα τα επίπεδα τις σχέσεις σας.


Της Juliana Breines
Πηγή: Psychology Today
Επιμέλεια/Μετάφραση για το Psyhealth: Ευτυχία Βαϊμάκη,
Μa Μετάφρασης, eutuxia.vaimaki@gmail.com

http://www.psyhealth.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add