Θεσσαλονίκη: Ανακαινίζει το «Κόκκινο Σπίτι» και τη βίλα Ζαρντινίδη ο Ιβάν Σαββίδης - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Τετάρτη, Ιουνίου 08, 2016

Θεσσαλονίκη: Ανακαινίζει το «Κόκκινο Σπίτι» και τη βίλα Ζαρντινίδη ο Ιβάν Σαββίδης


Όπως αποκάλυψε το στέλεχος του ομίλου, Μαρία Γκοντσάρoβα, το “Κόκκινο Σπίτι” περιήλθε στην κυριότητα του ομίλου έναντι τιμήματος 4,7 εκατ. ευρώ, ενώ η Βίλα Ζαρντινίδη πέρασε στον Ιβάν Σαββίδη έναντι 2,7 εκατ. ευρώΤη “σφραγίδα” του σε δύο εμβληματικά ακίνητα της Θεσσαλονίκης, το περίφημο “Κόκκινο Σπίτι” στην Πλατεία Αγίας Σοφίας, αλλά και τη Βίλα Ζαρντινίδη στην ανατολική πλευρά της πόλης (δίπλα στο κτήριο της Περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας, πρώην Νομαρχία) βάζει ο όμιλος Σαββίδη, που ετοιμάζεται να δώσει νέα πνοή και στα δύο κτήρια, όπως αποκαλύφθηκε σήμερα, με την ευκαιρία της συνέντευξης Τύπου για τη ριζική ανακαίνιση του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλάς.

Αναλυτικότερα, όπως αποκάλυψε το στέλεχος του ομίλου, Μαρία Γκοντσάρoβα (Maria Goncharova), για το “Κόκκινο Σπίτι”, που περιήλθε στην κυριότητα του ομίλου έναντι τιμήματος 4,7 εκατ. ευρώ, αναμένονται άμεσα οι απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις από τις ελληνικές αρχές, ώστε η ανακαίνιση -που εκτιμάται ότι θα στοιχίσει περί τα 3 εκατ. ευρώ- να μπει στην αφετηρία. “Υπολογίζουμε ότι θα μας πάρει έναν χρόνο για ν' ανακαινίσουμε πλήρως το κτίριο” σημείωσε η κα Γκοντσάροβα.

Σε ό,τι αφορά τη Βίλα Ζαρντινίδη, γνωστή και ως Βίλα Morpurgo, ένα μεγαλοπρεπές αρχοντικό του 1906, που πέρασε στον Ιβάν Σαββίδη έναντι 2,7 εκατ. ευρώ, η κα Γκοντσάροβα υποσχέθηκε ...εκπλήξεις. Παρότι δεν άνοιξε τα χαρτιά της ως προς τον ακριβή τρόπο αξιοποίησης του κτιρίου, επισήμανε ότι το πρότζεκτ στη Βίλα “θα είναι έκπληξη για την επιχειρηματική κοινότητα”. Διευκρίνισε δε ότι το κόστος της αποκατάστασης και αξιοποίησης του κτιρίου υπολογίζεται να ανέλθει σε 2,5-3 εκατ. ευρώ.

Και σχέδια για επέκταση στην Αθήνα

Η κα Γκοντσάρεβα έκανε ακόμη λόγο για σχεδιασμό επέκτασης του ομίλου στην αγορά της Αθήνας στον χώρο των πολυτελών ξενοδοχείων, ενώ πρόσθεσε ότι προχωρούν οι διαδικασίες και για την αξιοποίηση της έκτασης που απέκτησε στο Παλιούρι Χαλκιδικής (σ.σ. πρόκειται για έκταση 320 στρεμμάτων, που ο ομογενής επιχειρηματίας απέκτησε για 99 χρόνια έναντι 14 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ). Ερωτηθείσα ωστόσο, για το ποιο είναι το συνολικό ύψος των προγραμματισμένων επενδύσεων για τα αμέσως επόμενα χρόνια, σημείωσε ότι δεν μπορεί να απαντήσει σε κάτι τέτοιο: “δεν μπορώ να κατονομάσω άλλα πρότζεκτ πέραν αυτού στο Παλιούρι, αλλά ακόμη και για αυτό δεν έχουμε ακόμη το ακριβές ύψος επένδυσης” είπε χαρακτηριστικά.

Λίγα λόγια για τα δύο ιστορικά κτίρια

Το Κόκκινο Σπίτι, ένα τετραώροφο κτίριο απέναντι από τον Ναό της Αγίας Σοφίας, έχει νεοβυζαντινή μορφολογία. Το παρατσούκλι «κόκκινο» τού δόθηκε από τους Θεσσαλονικείς επειδή είναι κατασκευασμένο και διακοσμημένο με κόκκινα τούβλα και κεραμικά. Το κτίριο το έχτισε το 1926 ο Γρηγόρης Λόγγος, γόνος μιας από τις μεγαλύτερες οικογένειες βιομηχάνων της Νάουσας στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας. Ωστόσο, εξαιτίας διαδοχικών ατυχιών, όπως μια μεγάλη πυρκαγιά στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της οικογένειας το 1936, η δύναμή της άρχισε να φθίνει, με αντίκτυπο και στο ιδιαίτερο αυτό κτίριο, για το οποίο άρχισαν να διαδίδονται μύθοι και θρύλοι (όπως ότι είναι στοιχειωμένο ή κατοικείται από βρυκόλακες μετά την εγκατάλειψή του).

Το δεύτερο κτίριο, η Βίλα Ζαρντινίδη, χτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, πάνω στα σχέδια του Vitaliano Poselli. 'Οταν η ιδιοκτήτρια της βίλας, Φανή, έφυγε από τη ζωή το 1948, το μεγαλοπρεπές αρχοντικό πέρασε στην ιδιοκτησία του Γεωργίου Morpurgo. Ο Γεώργιος Ζαρντινίδης αγόρασε τη βίλα τον Μάιο του 1952, ενώ το 1984 το κτίριο χαρακτηρίστηκε με υπουργική απόφαση "έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add