Αγία και Μεγάλη Σύνοδος: Μηνύματα ενότητας και επικρίσεις προς τους απόντες - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Τετάρτη, Ιουνίου 22, 2016

Αγία και Μεγάλη Σύνοδος: Μηνύματα ενότητας και επικρίσεις προς τους απόντες

Μήνυμα ενότητας της Ορθόδοξης Εκκλησίας απηύθυναν οι ιεράρχες από το Κολυμπάρι Χανίων, όπου πραγματοποιούνται οι εργασίες της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου έως τις 27 Ιουνίου.

Ιδιαίτερα αυστηρός ήταν στην τοποθέτησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προς τις Εκκλησίες που αποφάσισαν να μη συμμετέχουν στην Σύνοδο, ενημερώνοντας πως μόνον οι δύο από τους τέσσερις απόντες προκαθήμενους απάντησαν, έστω και με άρνηση, ο πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος και ο Αντιοχείας Ιωάννης.

Ανέγνωσε το μήνυμά του με αναφορά στην αναγκαιότητα ενότητας των Εκκλησιών και με την επισήμανση επανάληψης της Συνόδου ύστερα από πέντε χρόνια.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχήθηκε η Ορθόδοξη εκκλησία να μπορέσει να απαντήσει στα σύγχρονα προβλήματα του κόσμου, όπως τη φτώχεια, τον πόλεμο, την προσφυγιά.

«Η Σύνοδος αυτή αγωνίζεται να τονίσει την ανάγκη της ενότητας σε έναν κόσμο διασπασμένο», σημείωσε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι τίποτε δεν έχει χαθεί και επισήμανε πως χρειάζονται αγώνες και θυσίες.

Αμέσως μετά την ομιλία του προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης επικρότησε τη θέση του Ιερωνύμου με αναφορά του στο παρελθόν, όταν και πάλι σε Συνόδους υπήρξαν απουσίες προκαθημένων, οι οποίοι ωστόσο εν συνεχεία προσυπέγραψαν τις αποφάσεις που ελήφθησαν. Εξέφρασε, μάλιστα, την ελπίδα να συμφωνήσουν και να υπογράψουν και εκείνοι που απουσιάζουν σήμερα.

Κατά την ομιλία του ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος πρόσθεσε ότι «η απουσία κάποιων τοπικών Εκκλησιών δεν μειώνει τη σημασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου». Ερμήνευσε μάλιστα τη σημερινή απουσία τους με την επισήμανση ότι γίνεται για επικοινωνιακούς ή εσωτερικούς των συγκεκριμένων Εκκλησιών λόγους.
Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου, επίσης, εκτίμησε ότι «σκοπός της Συνόδου θα πρέπει να είναι η ίαση των πληγών, των διαιρέσεων και δυσλειτουργιών, και η δημιουργία του πλαισίου για ενιαία φωνή στο σώμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

«Είναι χρήσιμο να διευκρινίσουμε την ταυτότητα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου και αναγκαίο να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει μια ιδιαιτερότητα, παραμένει αισθητό ένα σημείο της Συνόδου, δεν είμαστε αντίγραφο οικουμενικής συνόδου ούτε είμαστε ένα φαξ, είμαστε κάτι ιδιαίτερο», είπε οΑρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος. Εξέφρασε σε αυτό το πλαίσιο την ελπίδα ότι «και οι απόντες παρακολουθούν και προσεύχονται για τις εργασίες της Συνόδου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: