Το τέλος του περιπτέρου - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Πέμπτη, Μαΐου 19, 2016

Το τέλος του περιπτέρου

Φόρος στον καπνό... η χαρά του λαθρέμπορου.

Περίπτερο και καταστήματα ψιλικών είναι τα μεγάλα θύματα από τη συρρίκνωση κατά 50% της νόμιμης αγοράς του καπνού την κρίσιμη τελευταία 5ετία οπότε διενεργήθηκαν στον καπνό 7 αλλεπάλληλες φοροεισπρακτικές επιθέσεις.

Σύμφωνα με έρευνα του Newsbomb, από το 2010 μέχρι σήμερα, περισσότερα από 10.000 σημεία πώλησης έχουν βάλει «λουκέτο» με τους λαθρέμπορους να τρίβουν τα χέρια τους βλέποντας το παράνομο εμπόριο καπνού να γνωρίζει άνθηση καθώς
• Το 2015, τα παράνομα τσιγάρα έφτασαν το 22%, έναντι μόλις 3% το 2009.
• Ταυτόχρονα τα διαφυγόντα έσοδα το 2014 από το λαθρεμπόριο καπνικών αγγίζουν το δυσθεώρητο ποσόν των 740εκατ.ευρώ ενώ από το 2013 το παράνομο εμπόριο χύμα καπνού εκτινάχθηκε στον... Θεό και σήμερα εκτιμάταισε 500 τόνους ετησίως.
• Τα "παράνομα λευκά" – δηλαδή τα τσιγάρα τα οποία κατασκευάζονται για να διατίθενται μόνο δια της λαθραίας οδού αποτελούν σήμερα την ταχύτερα αναπτυσσόμενη κατηγορία παράνομων τσιγάρων αγγίζοντας το 57%.
• Οι προσπάθειες καταπολέμησης του λαθρεμπορίου στην Ελλάδα μέσω συστημάτων ιχνηλασιμότητας δεν θα φέρουν αποτέλεσμα καθώς το παράνομα λευκά και τον χύμα καπνό δεν τα «πιάνει» κανένα σύστημα.

Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, είναι η προσεκτική φορολόγηση, τιμές που δεν θα είναι απαγορευτικές για τον Έλληνα καταναλωτή και βέβαια αυστηρότερη νομοθεσία και βαρύτερες ποινές για τους λαθρέμπορους.

To θετικό είναι ότι το 2015 είναι η πρώτη χρονιά που η αγορά δείχνει σημάδια σταθεροποίησης. Το αρνητικό είναι ότι αυτή η «κατάκτηση» θα χαριστεί και πάλι στο νέο φόρο.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι κρίσιμα και καυτά:

Πως θα προστατευθεί η νόμιμη αγορά της μικρής λιανικής όταν τα 2/3 του τζίρου βασίζονται στα καπνικά;

Πως θα αποτραπεί το ενδεχόμενο κύμα νέων «λουκέτων»;

Πως θα εξασφαλίσει το κράτος τα έσοδά του;

Πως θα διατηρήσει τα σημάδια βελτίωσης του 2015 όταν θεωρείται δεδομένο ότι η νέα αύξηση του φόρου στον λεπτοκομμένο καπνό θα πλήξει τον καταναλωτή, την αγορά και τα δημόσια έσοδα;

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: