Οι άντρες τις δένουν… οι γυναίκες τις ξεδένουν! - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Σάββατο, Απριλίου 23, 2016

Οι άντρες τις δένουν… οι γυναίκες τις ξεδένουν!


Διαχρονικό στιλ - Γραβάτα (cravat): 

Η γραβάτα είναι το τελευταίο απομεινάρι του δανδισμού, ό,τι απέμεινε από την “αρματωσιά” του Beau Brummel, του Lord Byron και του Oscar Wilde. Από τους περίτεχνους λαιμοδέτες, τα φουλάρια, τα δαντελένια μανικέτια και τους βελούδινους γιακάδες, μέχρι τα λευκά γάντια, τις γκέτες, τις ανθισμένες μπουτονιέρες, τα brocade πανωφόρια και τα εκθαμβωτικά γιλέκα. Όλα υποχώρησαν, απλοποιήθηκαν ή σμικρύνθηκαν, και η φορεσιά του δανδή υποκαταστάθηκε από το ήσυχο πρωτόκολλο του gentleman και κατόπιν από τη...
μινιμαλιστική πρακτικότητα του κουστουμιών εργασίας (business suit).
H γραβάτα, αυτό το υφασμάτινο “ξιφίδιο” 3,5 αιώνων, θρυλείται ότι είναι στρατιωτικής καταγωγής ενώ άλλοι θεωρούν σαν πρόγονό της το φουλάρι λαιμού που φορούσαν οι Ρωμαίοι λεγεωνάριοι ή ακόμα το φουλάρι των Κροατών μισθοφόρων του 17ου αιώνα.
Όπως και να χει, σήμερα η γραβάτα είναι σύμβολο κομψότητας και κύρους αρκεί να συνδυάζεται και να δένεται σωστά (διότι και ο Ταμτάκος ήταν fan της γραβάτας, αλλά υστερούσε σε κομψότητα).
Η χρηστικότητά της είναι σχεδόν μηδαμινή. Το μήκος της “φροντίζει” να καλύπτει τα κουμπιά του πουκαμίσου, κυρίως όμως είναι ένα αντρικό κόσμημα! 


Υλικά και παραγωγή: 
Η γραβάτα είναι φτιαγμένη συνήθως από μετάξι, το πιο ανθεκτικό και εμφανίσιμο ύφασμα γι’ αυτή τη χρήση. Λέγεται ότι το καλύτερο μετάξι για τις γραβάτες και οι πιο καλές γραβάτες παγκοσμίως, κατασκευάζονται στην Ιταλία, κοντά στη λίμνη Como.
Άλλα υλικά, όπως το μαλλί, το cashmere και τα ανάμικτά τους, χρησιμοποιούνται για πιο sport γραβάτες, που ταιριάζουν με τα φανελένια κοστούμια και τα tweed σακάκια, το χειμώνα. Το λινό, το βαμβάκι και τα συμμιγή λινό-μετάξι και μετάξι-μαλλί, δίνουν τις πιο κατάλληλες γραβάτες για τα κοστούμια του καλοκαιριού.
Ωραιότατες χειροποίητες γραβάτες από λινό ή λινό-βαμβάκι προσφέρουν οι παραδοσιακοί οίκοι λινών και ασπρορούχων της Ιταλίας, πάντα σε φυσικά pal χρώματα και απλά σχέδια, όπως πρέπει δηλαδή για να “φωτίσουν” κάτω από τον ανελέητο μεσογειακό ήλιο. Όμως οι γραβάτες αυτές είναι σχετικά σπάνιες στην ελληνική αγορά.
Ιδιαίτερη μνεία αξίζουν οι γραβάτες από ιρλανδέζικη ποπλίνα. Η σύνθεση της είναι μαλλί και μετάξι (50-50). Πρόκειται για ύφασμα με παράδοση από τους Γάλλους Ουγενότους του 17ου αιώνα, που κατέφυγαν στην Ιρλανδία από την Αβινιόν. Η ιρλανδέζικη ποπλίνα έχει μια ιδιαίτερη “θαμπή” λάμψη, δένεται πολύ εύκολα και στητά, και δεν τσαλακώνει.
Οι καλές μεταξωτές γραβάτες είναι φοδραρισμένες με μάλλινο ύφασμα, το οποίο κρατάει το ευάλωτο μετάξι και το επαναφέρει σε φόρμα μετά το λύσιμο του κόμπου. Οι καλές γραβάτες είναι χειροποίητες το χέρι την κάνει πιο ρευστή και φουντωτή, λιγότερο άκαμπτη, λιγότερο τέλεια. Είπαμε, η γραβάτα, ως απόλυτη σπατάλη, αξίζει εφόσον είναι προσωπική, και όχι μηχανικά αναπαραγόμενη.
Η θηλιά, στην οπίσθια όψη είναι απαραίτητη για να συγκρατεί την “ουρά” που στέκεται πίσω από το φαρδύ μέρος. Αυτή η θηλιά πρέπει να είναι φτιαγμένη από το ίδιο ύφασμα με την υπόλοιπη γραβάτα, και όχι να υποκαθίσταται από την ετικέτα του κατασκευαστή. Τα τελειώματα επίσης στο εσωτερικό των απολήξεων είναι από το ίδιο ύφασμα.
Στην κορυφαία ποιότητα βέβαια, δεν υπάρχει καν φόδρα: η περίφημη ‘εφτάδιπλη γραβάτα’ φτιάχνεται από ένα μοναδικό κομμάτι μεταξιού διπλωμένο δεξιοτεχνικά στα 7. Εξυπακούεται ότι είναι πολύ ακριβότερη! 


Το μέγεθος: 
Αποφεύγουμε τις γελοίες “σαλιάρες”! Αυτές δηλαδή που είναι άνω των 9 εκατοστών στο μέγιστο πλάτος τους.
Η μόδα τα τελευταία χρόνια προστάζει στενή γραβάτα (ταιριάζει μόνο σε ψηλούς και αδύνατους άντρες) που πρέπει να είναι πάντα μαύρη ή σκούρα γκρι και να συνδυάζεται με λευκό πουκάμισο (με μικρό γιακά) και μεσάτο σκούρο σακάκι (αν φορεθεί με σακάκι). Αυτή η προσταγή της μόδας –η λεγόμενη geek chic- είναι και η μοναδική την οποία “επιτρέπεται” να ακολουθήσει κανείς!
Το μήκος για όλες είναι περίπου 142-148cm, αναλόγως με το ύψος και τα κιλά του ενδιαφερόμενου. 

Τα είδη: 

Πέντε είναι τα μείζονα είδη-σχέδια: οι μονόχρωμες, οι διαγωνάλ, οι πουά, οι σχεδιάτες και οι άλλες.
Οι ριγέ διαγωνάλ είναι οι πιο ανεπίσημες.
Οι πουά είναι οι πιο sport (εννοείται μικρά πουά, όχι του κλόουν!).
Οι σχεδιάτες (λαχουράκια, πίκες, καρό, κυματισμοί, brocade) και οι μονόχρωμες είναι οι πιο επίσημες.
Οι άλλες απορρίπτονται συλλήβδην! Φιγούρες Disney, Batman, στάμπες με έργα ιμπρεσιονιστών ή κυβιστών, επιγραφές, πάπιες, φασιανούς, άλογα κι άλλα παρόμοια, τα αφήνουμε για μέλη ειδικών λεσχών, αεροσυνοδούς και διασκεδαστές. Στη κατηγορία φυσικά ανήκουν και οι γνωστές σταμπωτές γραβάτες ‘Hermes’ που τις “κυνηγούν” μεγαλοδικηγόροι και τραπεζίτες, σαν ένδειξη πλούτου και ισχύος. Όμως δυστυχώς θυμίζουν duty free shops του Περσικού Κόλπου! 

Συνδυασμοί: 


Δύο είναι οι μεταβλητές που λαμβάνουμε υπόψη μας… χρώμα και περίσταση. 
Ως προς το χρώμα το κυρίαρχο χρώμα της γραβάτας ορίζεται από τα χρώματα του πουκάμισου και του σακακιού, είτε πάνω στον τόνο τους είτε σε αντίθεση με αυτά. Για παράδειγμα: με μπλε σακάκι και ριγέ λευκό-γαλάζιο πουκάμισο, η γραβάτα μπορεί να είναι κίτρινη. Αν η γραβάτα έχει δύο κυρίαρχα χρώματα, τότε τουλάχιστον το ένα απ’ αυτά πρέπει να αντηχεί ένα βασικό χρώμα του πουκάμισου ή του σακακιού. Όσο περισσότερα χρώματα έχει μια γραβάτα, τόσο περισσότερο απαιτεί “ήσυχο περιβάλλον”, δηλαδή ένα μονόχρωμο πουκάμισο και ένα “ήσυχο” σακάκι, πάντα σε ομόλογους τόνους.
Γενικά οι πολύχρωμες ή με έντονα σχέδια γραβάτες αν πέσουν πάνω σε έντονα πουκάμισα και σακάκια, οδηγούν αναπόφευκτα στην καταστροφή. Άρα, οι καρό, οι ριγέ, οι γραβάτες με σχέδια, “προτιμούν” ένα μονόχρωμο ή αχνά ριγέ πουκάμισο. Αντιστρόφως, το πουκάμισο έντονης προσωπικότητας, με καρό και ριγέ, ζητά μια μονόχρωμη γραβάτα και “ήσυχο” σακάκι.
Θα πρέπει πάντως να σημειώσουμε ότι όσο πιο επίσημη είναι η περίσταση, τόσο λιγότερα θα πρέπει να είναι τα χρώματα και τα σχέδια της γραβάτας μας. Η μονόχρωμη γκρι arzan και η μπλε του μεσονυκτίου, ταιριάζουν μεγαλοπρεπώς πάνω στο λευκό πουκάμισο της βραδινής επίσημης φορεσιάς.
Δεν νοιαζόμαστε μόνο για το ταίριασμα των χρωμάτων, αλλά και για το ταίριασμα των υφών και των υλικών. Η πλεχτή γραβάτα ταιριάζει με το πιο sport σακάκι και τα φανελένια ρούχα, όμως μια τέτοια γραβάτα δεν ταιριάζει με το φίνο μπλε worsted κοστούμι. Η φίνα μεταξωτή γραβάτα δεν ταιριάζει με τα τσαλακωμένα λινά του καλοκαιριού.
Για την άνοιξη να αποφεύγονται οι γραβάτες με γεωμετρικά σχέδια που τις κάνουν πιο βαριές και χειμωνιάτικες. 


Κόμποι: 
Το στήσιμο του κόμπου ποικίλει ανάλογα τον γιακά του πουκαμίσου, το βάρος και η υφή της γραβάτας, και ασφαλώς το alter ego της γραβάτας… το μαντιλάκι στην άνω τσέπη του σακακιού, το ακαταμάχητο και ριψοκίνδυνο pochette το οποίο δεν πρέπει ποτέ να έχει ίδιο χρώμα με τη γραβάτα. 

Πως να δέσετε τη γραβάτα σας: 

Η γραβάτα για να θεωρηθεί σωστά δεμένη θα πρέπει να φτάνει ακριβώς στην αρχή της ζώνης περίπου στη μέση της αγκράφας της. Μία πολύ κοντή ή μακριά γραβάτα αποδυναμώνει το γενικότερο στιλ του ντυσίματος. 

Κόμπος ‘Four in Hand’ 


Ο συγκεκριμένος κόμπος είναι ο πιο απλός και διακριτικός, ταιριάζει με τα κλασικά πουκάμισα με εμφανή κουμπιά και στέκει καλύτερα στις πιο πλατιές γραβάτες από χοντρά υφάσματα.
Παρόλο που θεωρείται ο πιο κοινός τρόπος δεσίματος, ωστόσο κολακεύει περισσότερο τους άντρες που έχουν κοντό λαιμό. 
Με τη φαρδιά πλευρά της γραβάτας τυλίγουμε τη λεπτή, ώστε να σχηματίσουμε τον κόμπο, και ολοκληρώνουμε τη διαδικασία περνώντας τη μέσα από τη θηλιά και μετά μέσα από τον σχηματισμένο κόμπο. 

Κόμπος ‘Pratt’ 


Ο κόμπος ‘Pratt’ -επίσης γνωστός ως ‘Shelby’- γίνεται καλύτερα σε πιο φαρδιές γραβάτες, από λεπτό ύφασμα και ταιριάζει με όλα τα στιλ πουκαμίσου.
Είναι πιο μοντέρνος κόμπος, στρογγυλεμένος και πλατύς, ιδανικός για φαρδιές γραβάτες, καθώς και γι αυτές με μικρότερο μήκος, καθώς δεν απαιτεί πολλά βήματα για το σχηματισμό του. Αν και το δέσιμό του ξεκινάει αντίστροφα απ' ότι στους υπόλοιπους κόμπους, επιτυγχάνεται εύκολα ακολουθώντας τις οδηγίες.
Έχοντας την εσωτερική πλευρά της γραβάτας προς τα έξω, δημιουργούμε έναν κόμπο (όπως στον ‘Half Windsor’- τυλίγουμε με τη φαρδιά πλευρά και περνάμε μέσα από τη θηλιά και μέσα από τον κόμπο. 

Κόμπος ‘Full Windsor’ 

Είναι η καλύτερη σας επιλογή για επαγγελματικά interviews και γενικότερα για επίσημες εμφανίσεις. Ναι, είναι αυτός με το γοητευτικό λακάκι - του ατσαλάκωτου άντρα που λατρέυουν οι γυναίκες! Γίνεται σχετικά εύκολα και συνδυάζεται καλύτερα με πουκάμισα με φαρδύ γιακά. Αν και είναι πολύ διαδεδομένος κόμπος, ταιριάζει περισσότερο σε άντρες με ψηλό λαιμό.
Είναι ένας πλούσιος, πλατύς και τριγωνικός κόμπος που επιδεικνύει αυτοπεποίθηση και τραβάει την προσοχή, ιδανικός για επίσημες και επαγγελματικές περιστάσεις.
Για το σχηματισμό του, δημιουργούμε πρώτα δύο κόμπους δεξιά και αριστερά της λεπτής πλευράς της γραβάτας μας, περνώντας τη φαρδιά πλευρά μέσα από τη θηλιά (όπως στο σκίτσο) και στη συνέχεια τυλίγουμε με τη φαρδιά πλευρά, περνάμε μέσα από τη θηλιά και μέσα από τον κόμπο. 

Κόμπος ‘Half Windsor’ 


Είναι η πιο “σεμνή” εκδοχή του κόμπου Windsor, που μπορείτε να συνδυάζεται με κάθε είδος πουκαμίσου και ταιριάζει περισσότερο στις πιο πλατιές γραβάτες.
Πολύ διαδεδομένος κόμπος, κυρίως γιατί είναι διακριτικός και για τον δυναμισμό του. Ταιριάζει με όλες τις γραβάτες και όλες τις περιστάσεις.
Για το σχηματισμό του, δημιουργούμε ένα κόμπο στο πλάι της λεπτής πλευράς -αντί για τους 2 του Full Windsor- τυλίγουμε με τη φαρδιά πλευρά και ολοκληρώνουμε περνώντας μέσα από τη θηλιά, και μετά μέσα από τον κόμπο. 



Πώς να λύσετε σωστά τη γραβάτα σας: 
Βασικός κανόνας για τη γραβάτα είναι ότι πρέπει να διατηρείται σε τέλεια κατάσταση για να αναδεικνύει το γούστο και την κομψότητα εκείνου που τη φοράει. Συνεπώς, το ξεχωριστό αυτό αξεσουάρ χρήζει ιδιαίτερης προσοχής!
Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν κυρίως οι αρχάριοι, είναι ότι όταν μάθουν να δένουν τη γραβάτα τους και επιτύχουν ένα σωστό κόμπο, δε σκέφτονται καν να λύσουν τη γραβάτα στο τέλος της ημέρας. Αντιθέτως, προτιμούν να κάνουν τη θηλιά τόσο μεγάλη ώστε να χωράει το κεφάλι τους και να την κρεμάσουν με σκοπό να την ξαναφορέσουν την επόμενη φορά, απλά σφίγγοντας τον ίδιο κόμπο. Αυτό, στη γλώσσα τον καλοντυμένων ονομάζεται ‘ιεροσυλία’! Το ύφασμα τσαλακώνει χάνει τη φόρμα του και πολύ σύντομα η γραβάτα μοιάζει με πατσαβούρα.
Και το λύσιμο όμως θέλει τον τρόπο του! Σ’ αυτό το σημείο οι άμαθοι διαπράττουν το “έγκλημα”… λύνουν τη γραβάτα τραβώντας την με μια απότομη κίνηση. Ο κόμπος όμως, πρέπει να λύνεται με τον ίδιο τρόπο που δέθηκε αλλά κάνοντας τα βήματα αντίστροφα. Όταν ακολουθείτε ανάποδα τα βήματα του δεσίματος δεν τσαλακώνεται το ύφασμα και εξασφαλίζετε ότι η πολύτιμη γραβάτα σας θα διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση για πολύ μεγάλο διάστημα. 

Φύλαξη: 

Ο ιδανικός τρόπος να φυλάξετε τις γραβάτες σας είναι να τις τυλίξετε ελαφρά/χαλαρά γύρω από την παλάμη σας (με τη φαρδιά άκρη στο εξωτερικό της κουλούρας) και να την αφήσετε κουλουριασμένη μέσα σε ένα πάνινο/βαμβακερό κουτί (στη ντουλάπα ή στο συρτάρι). Τυλιγμένες δε θα χάνουν τη φόρμα τους γιατί θα “ξεκουράζονται”, ενώ στο υφασμάτινο κουτί θα διατηρούνται καθαρές και θα “αναπνέουν” τα υφάσματά τους.

Μερικοί συνηθίζουν να κρεμάνε τις γραβάτες τους, όμως αυτό είναι ακίνδυνο μόνο για τις μεταξωτές γραβάτες. 


Καθαρισμός: 
Η γραβάτα –όπως και το κουστούμι- απαγορεύεται δια ροπάλου να πλυθεί στο χέρι ή στο πλυντήριο και δεν πρέπει να σιδερωθεί με κοινό σίδερο. Για το λόγο αυτό, οφείλετε να προσέχετε την γραβάτα σας ώστε να μην έλθει σε επαφή με οποιαδήποτε μορφή υγρού γιατί μπορεί να αλλοιωθούν τα χρώματά της, καθώς επίσης να ξεβάψει πάνω στο πουκάμισο.
Αν δεν είστε πολύ προσεκτικοί και η γραβάτα σας αποκτήσει κάποιο λεκέ, ο καταλληλότερος τρόπος να τον αντιμετωπίσετε είναι να τη στείλετε σε έμπειρο στεγνοκαθαριστήριο. 

Tips: 

- Σημείο της πρώτης τομής των 2 πλευρών της γραβάτας, κατά το δέσιμο του κόμπου, είναι η λοξή ραφή στο λεπτό άκρο της. 
- Μέγα ατόπημα: γραβάτα με sport πουκάμισο. Δεν είναι όλα τα πουκάμισα κατάλληλα για γραβάτα. Τα sport πουκάμισα έχουν μαλακό γιακά και εμφανή τα κουμπάκια του, ενώ τα γραβατο-πουκάμισα διαθέτουν σκληρό/κολαριστό γιακά χωρίς κουμπάκια. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις που “συγχωρούνται”, αφορούν πλεχτές και μάλλινες γραβάτες (για πιο casual εμφανίσεις φυσικά, και όχι για κοστούμι).

- Τα 2 πρώτα απαραίτητα βήματα για το δέσιμο της γραβάτας είναι: α) σηκώνουμε τον γιακά και τον κατεβάζουμε μόνο όταν έχουμε ολοκληρώσει τον κόμπο και β) δένουμε τον κόμπο μας πάντα μπροστά σε καθρέφτη και όχι σκύβοντας το κεφάλι προσπαθώντας να δούμε τις κινήσεις μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add