Λάρισα : Ο Ιπποκράτης έζησε και πέθανε στη Λάρισα - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Πέμπτη, Απριλίου 07, 2016

Λάρισα : Ο Ιπποκράτης έζησε και πέθανε στη Λάρισα


Ημερίδα αφιερωμένη στον Ιπποκράτη και στους ανθρώπους που εργάστηκαν για την ανάδειξη της Ιπποκρατικής ιδέας διοργανώνει ο Σύλλογος «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα».

Για την ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 5.30 το απόγευμα στο θέατρο του ΟΥΗΛ, μίλησε στην ΕΡΤ Λάρισας ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ρίζος Χαλιαμπάλιας και επεσήμανε ότι «η αγάπη μου για τον τόπο και το γεγονός ότι ο Ιπποκράτης ήταν ιστορικό πρόσωπο που έζησε στη Λάρισα είναι αυτά που με έκαναν να ασχοληθώ.
Όλοι οι φορείς που συμμετείχαν στην χθεσινή συνέντευξη τύπου είναι στο πλευρό μας, η ιατρική σχολή, η περιφέρεια Θεσσαλίας, ο δήμος Λαρισαίων ειδικότερα μπήκε σε διαδικασία αποκατάστασης κάποιων βλαβών του χώρου ώστε να γίνει επισκέψιμο, ο ιατρικός και φαρμακευτικός σύλλογος και πιστεύω ότι θα υπάρξουν και άλλοι φορείς που μπορεί να δείξουν ενδιαφέρον στο έργο του Ιπποκράτη.
Η ημερίδα είναι ένα πρώτο βήμα για την δημοσιοποίηση της «Ιπποκρατικής» ιδέας στη Λάρισα, θα έχει δύο άξονες, η πρώτη ενότητα θα αναφέρεται στην δημιουργία ενός σύγχρονου μουσείου του Ιπποκράτη και η δεύτερη στη διαχρονική πορεία του Ιπποκράτη και ειδικότερα στην πορεία του στη Λάρισα από την αρχαιότητα και μέχρι τα σύγχρονα χρόνια.
Αναφέρεται ότι το μνήμα του Ιπποκράτη βρέθηκε στη Λάρισα, βόρεια της πόλης και λέγεται ότι έζησε τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής στη Λάρισα όπου ανέπτυξε το θεραπευτικό του έργο».
Στην ημερίδα θα βραβευθούν δυο πρόσωπα για τα οποία ο πρόεδρος του Συλλόγου « Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» κ. Ρίζος Χαλιαμπάλιας τόνισε ότι «θα τιμηθεί ο αείμνηστος Δημήτριος Παλιούρας, γενικός αρχίατρος από τα γραπτά του φαίνεται ότι από την 10ετία του ’50 είχε αρχίσει να ασχολείται με το έργο του Ιπποκράτη και να το αναδείξει στη Λάρισα. Επίσης , ο Ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ- Τμήμα Αρχιτεκτόνων /Γλύπτης, αυτός που φιλοτέχνησε το γλυπτό του Ιπποκράτη όχι μόνο στη Λάρισα αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές».
Για τις επισκέψεις των σχολείων στο μνημείο του Ιπποκράτη ο κ. Χαλιαμπάλιας δήλωσε ότι «το μουσειακό χώρο του μνημείου έχουν επισκεφτεί πάνω από 15 σχολεία αλλά και το έχουνε επισκεφτεί και οι φοιτητές του τμήματος ιατρικής με τον καθηγητή τους κ. Γάντζο, αλλά και ιατρών νευροχειρουργικής».
Σκοπός του Συλλόγου είναι «να ολοκληρώσουμε το εκπαιδευτικό έργο που γίνεται και στη συνέχεια να γίνει η αναμόρφωση της βοτανικής σχολής που βρίσκεται απέναντι από το μνημεία ως σημείο αναφοράς των εκπαιδευτικών δράσεων και την δυνατότητα ένταξης του μνημείου στον ευρύτερο ιστό της πόλης».
Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
17:30-18:00 Χαιρετισμοί
18:00-18:20 Εκδήλωση τιμής προς τον Γιώργο Καλακαλλά, ομότιμο καθηγητή ΕΜΠ – γλύπτη και τον αείμνηστο Δημήτριο Παλιούρα, γενικό αρχίατρο, για την προσφορά τους στην ιπποκρατική ιδέα στην πόλη μας.
18:20-18:30 Οι δράσεις του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» Ρίζος Χαλιαμπάλιας, πρόεδρος του Συλλόγου.
Α’ Ενότητα
Δημιουργώντας το μουσείο του Ιπποκράτη
18:30-18:50 Αφηγήσεις και ερμηνείες: Η δημιουργία ενός σύγχρονου μουσείου Ερατώ Κουτσουδάκη – Γερολύμπου, αρχιτέκτων μουσειολόγος.
18:50-19:10 Τα μουσεία ως διάχυτες (έξυπνες) οικολογίες. Αχιλλέας Καμέας, αναπληρωτής καθηγητής ΕΜΠ.
19:10-19:30 Ο ευρύς κοινωνικός και εκπαιδευτικός ρόλος των μουσείων σήμερα: Ζητήματα εκπαίδευσης και επικοινωνίας με διαφορετικές ομάδες κοινού, Ειρήνη Νάκου, καθηγήτρια ΠΤΠΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Β’ Ενότητα
Η διαχρονική πορεία του Ιπποκράτη στη Λάρισα
19:30-19:50 Η μακρά πορεία της Ιατρικής στη Θεσσαλία. Γιώργος Αντωνακόπουλος, ομότιμος καθηγητής, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
19:50-20:10 Ο διαιώνιος Ιπποκράτης. Σωτήριος Πράπας, διευθυντής καρδιοχειρουργικής κλινικής Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν».
20:10-20:30 Το χρονικό γνωριμίας με τον αείμνηστο Δημήτριο Παλιούρα και η δημιουργία του όλου έργου. Γιώργος Καλακαλλάς, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ/γλύπτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add