Τι είναι η παράλυση – πάρεση νεύρου που έχει ο Bruce Willis - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Κυριακή, Μαρτίου 06, 2016

Τι είναι η παράλυση – πάρεση νεύρου που έχει ο Bruce Willis

Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση για τη νευρολογική ασθένεια που εμφάνισε ο διάσημος ηθοποιός Bruce Willis. Ο δημοφιλής σταρ νοσηλεύθηκε σε ιδιωτική κλινική στο Μόναχο, εξαιτίας της πάρεσης προσωπικού νεύρου ή πάρεση Bell, η οποία προκαλεί παράλυση της μιας πλευράς του προσώπου.

Το προσωπικό νεύρο περιλαμβάνει 7.000 νευρικές ίνες. Ξεκινά από το Εγκεφαλικό Στέλεχος και διαχέεται σχεδόν σε όλο το πρόσωπο και ελέγχει λειτουργίες όπως το κλείσιμο των βλεφάρων, τη μετακίνηση των φρυδιών, το χαμόγελο, το κλείσιμο του στόματος, τη μάσηση, ενώ επηρεάζει την ακοή, τα δάκρυα, τους σιελογόνους αδένες και τη γεύση στη γλώσσα. Αν οι μισές ή περισσότερες από τις νευρικές ίνες κοπούν, προκαλείται ατροφία των προσωπικών μυών, σπασμός ή τίναγμα στους μύες του προσώπου.

Λόγω της πολυπλοκότητας του προσωπικού νεύρου μπορεί να προκληθούν ποικιλία συμπτωμάτων από την διαταραχή του.

Η πιο συχνή περίπτωση πάρεσης του προσωπικού νεύρου οφείλεται σε ιό και ονομάζεται πάρεση του Bell, προς τιμήν του Sir Charles Bell, ο οποίος ήταν ο πρώτος που περιέγραψε αυτήν την πάθηση.

Παρόμοια περίπτωση προκαλείται από τον έρπητα ζωστήρα με τη διαφορά ότι εκτός από την μυϊκή αδυναμία προκαλείται απώλεια της ακουστικής ικανότητας, με παρουσία ασαφών και επώδυνων φυσαλίδων. Αυτά τα συμπτώματα εξαφανίζονται αυτόματα, παραμένει όμως μία μικρή απώλεια της ακουστικής ικανότητας.

Βασικά συμπτώματα: Ασυμμετρία στο πρόσωπο, πτώση του φρυδιού, πτώση της γωνίας του στόματος, ανεξέλεγκτα δάκρυα και αδυναμία να κλείσει το μάτι, αδυναμία να σφίξει το χείλος ή να διατηρηθεί το φαγητό στο στόμα και προοδευτική ατροφία των μυών του προσώπου.

Η θεραπεία μπορεί να είναι είτε συντηρητική, είτε χειρουργική. Η συντηρητική θεραπεία πρέπει να ξεκινήσει άμεσα με φαρμακευτική αγωγή και φυσικοθεραπεία. Η χειρουργική θεραπεία έχει ως στόχο την αποσυμπίεση του νεύρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add