Κατασκευές με ΠΛΕΓΜΑ και ΠΕΤΡΕΣ. - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Τρίτη, Μαρτίου 22, 2016

Κατασκευές με ΠΛΕΓΜΑ και ΠΕΤΡΕΣ.



Κατασκευές με ΠΛΕΓΜΑ και ΠΕΤΡΕΣ.
Ιδέες ...δανεισμένες από το σύστημα δόμησης Gabion, ο όρος προέρχεται από το Ιταλικό gabbione (συρματοκιβώτιο) και πρόκειται γι΄αυτό ακριβώς. 
Για συρμάτινα καλάθια-κλουβιά γεμάτες πέτρες. 


Έχετε σίγουρα δει κάτι παρόμοιο σε σημεία των εθνικών οδών τοποθετημένα πάνω σε βράχους ή σε αντιπλημμυρικά έργα, είναι μια τεχνική που στοχεύει στον έλεγχο διάβρωσης του εδάφους αφού το νερό κυλά μέσα από τις πέτρες, χρησιμοποιείται όμως και στην οικοδόμηση κτιρίων λόγω και της ευκολίας και του μικρότερου κόστους σε σχέση με το χτίσιμο τσιμεντένιων τοιχίων, αλλά φυσικά και προς χάριν του ...design. 

Για τους ίδιους ακριβώς λόγους ευκολίας, κόστους και πρωτοτυπίας...μεταπήδησε και στην διακόσμησηαφού στην πραγματικότητα πρόκειται για ιδέες που απλώς αντικαθιστούν την χρήσητσιμέντου με τα συρματοκιβώτια, σε κατασκευές κυρίως εξωτερικών χώρων. Καθίσματα, παρτέρια, φράχτες κλπ.

Οι "ελαφρές" τέτοιου τύπου κατασκευές γιαοικιακή χρήση, δεν απαιτούν ούτε ατσαλένια καλάθια, ούτε ειδικά επιλεγμένες πέτρες, θα τις φτιάξετε με γαλβανισμένο πλέγμα και κάθε τύπου πέτρες- βότσαλα - κροκάλες, ακόμη και μ΄αυτά που μπορεί να βρείτε σε κάποια παραλία. 

"Ελαφρές" τρόπος του λέγειν και σε σχέση πάντα με τις αντίστοιχες σε Μηχανική - Αρχιτεκτονική, γιατί το βάρος -ακόμη και μικρών σε όγκο τέτοιων κατασκευών- είναιτεράστιο, γεγονός που τις καθιστάαπαγορευτικές για μπαλκόνια ή ταράτσες, χωρίς να προηγηθεί στατική μελέτη του κτιρίου.

Σε κήπους όμως και αυλές, μπορείτε να δημιουργήσετε μικρά αριστουργήματασχετικά εύκολα, ανάλογα βεβαίως και τουμεγέθους της πρότασης που θα επιλέξετε.
Γαλβανισμένο πλέγμα σε φύλλα, ρολά ή με τομέτρο και σε πολλούς τύπους, ποιότητες και προδιαγραφές, θα αγοράσετε από μάντρες με υλικά οικοδομών. Στις περισσότερες θα βρείτε και πέτρες για να επιλέξετε, αν δεν έχετε καμιά γνώση καιεμπειρία σε τέτοιου τύπου υλικά και κατασκευές, εξηγείστε τι ακριβώς θέλετε να κάνετε ώστε να σας προμηθεύσουν με το σωστό είδος πλέγματος, είναι το πιο σημαντικό. Η διαδικασία δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη, χρειάζεται απλώς υπομονή. Αφού μετρήσετε προσεκτικά τις συνολικές διαστάσεις του αντικειμένου που θέλετε να κατασκευάσετε, μ΄έναν κόφτη θα κόψετε και θα λυγίσετε στις άκρες τους τα κομμάτια πλέγματος ώστε να ενωθούν στέρεα μεταξύ τους, αυτό είναι το βασικότερο κομμάτι του εγχειρήματος. Πριν την τελευταία ένωση που θα κλείνει τα "καλάθια" θα τα γεμίσετε με τις πέτρες. 
Τις πιο περίπλοκες τέτοιες κατασκευές πάντως, προτιμότερο είναι να μην τις αποπειραθείτε αν δεν έχετε την παραμικρή εμπειρία σε κάτι παρόμοιο. Θα σας κοστίσει κάτι παραπάνω, αλλά έναςεπαγγελματίας θα καταφέρει σαφώς αρτιότερο αποτέλεσμα σε πολύ λιγότερο χρόνο, εσείς αρκεστείτε στo γέμισμα των καλαθιών με πέτρες και την ...καθοριστική διακοσμητική πινελιά που είναι να τοποθετήσετε σειρές από φώτα ανάμεσά τους. Οι φωτισμένες πέτρες το βράδυ, είναι ιδιαίτεραεντυπωσιακά. 

Σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, αυτού του τύπου τα καθίσματα, παρτέρια, τοίχοι κλπ. είναι αρκετάσυνηθισμένα και σε δημόσιους χώρους, ένας από τους βασικότερους λόγους που δεν πολυσυνηθίζονται -ειδικά σε σπίτια- σε περιοχές με πιο ζεστές κλιματολογικές συνθήκες, είναι πως ανάμεσα στις πέτρες ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες πιθανόν να ...κατοικοεδρεύσουν και ...απρόσκλητοι επισκέπτες. Από άκακα ζουζούνια μέχρι π.χ και σκορπιοί ή ό,τι άλλο, εντελώς λογικά, θεωρήσει τις πέτρες δικό του ...σπίτι και όχι δικό σας. Το πλύσιμο με το λάστιχο και έναεντομοκτόνο σε σπρέϋ -από καιρό εις καιρό- θα λύσει σε γενικές γραμμές το πρόβλημα, αλλά στα καθίσματα καλό είναι να είστε πάντα ...προσεκτικοί. 


Οι ...λιγότερο τολμηροί, θα αρκεστούν στις "μινιατούρες"κατασκευών Gabion για χρήση στο εσωτερικό του σπιτιού, γλάστρες, κασπώ, κηροπήγια, διακοσμητικά αντικείμενα, είναι εξίσου ιδιαίτερα και όμορφα.























































soulouposeto.gr/2013/04/ethnic.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add