Ο διάσημος Κινέζος καλλιτέχνης Ai Wei Wei με τους πρόσφυγες στην Λέσβο - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Τετάρτη, Ιανουαρίου 06, 2016

Ο διάσημος Κινέζος καλλιτέχνης Ai Wei Wei με τους πρόσφυγες στην Λέσβο

Μετά τη διεθνούς φήμης ηθοποιό Σούζαν Σαράντον τώρα και ένας ευρέως γνωστός εικαστικός ο Ai Wei Wei βρέθηκε στο πολύπαθο νησί της Λέσβου δίπλα τους πρόσφυγες.
Έγινε ευρέως γνωστός μετά την έκθεση του στο Turbine Hall της Tate Modern, όπου γέμισε την αίθουσα με εκατομμύρια ηλιόσπορους φτιαγμένους από πορσελάνη. Γνωστός για την κοινωνική του ευαισθησία, και τηναντικαθεστωτική του δράση, ο Ai Wei wei βρέθηκε στην Λέσβο για να βοηθήσει τους πρόσφυγες.
Γιος ποιητή, εναντιώθηκε στο Κομμουνιστικό καθεστώς και μεγάλωσε στην εξορία με τον πατέρα του. Αποφάσισε να γίνει εικαστικός και μέσω των έργων του ασκούσε κριτική στην Κίνα για την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το 2011 συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Πεκίνου ενώ προσπαθούσε να ταξιδέψει για το Χονγκ Κόνγκ, με την κατηγορία της φοροδιαφυγής (το καθεστώς δεν μπορούσε να βρει άλλον τρόπο να τον σιωπήσει). 
Τεράστιες διαμαρτυρίες ξέσπασαν σε Αμερική και Ευρώπη για την απελευθέρωση του. Η Tate Modern στο Λονδίνο διατηρούσε για χρόνια την ταμπέλα "Απελευθερώστε τον Ai Wei Wei" στην πρόσοψη της. Το Guggenheim, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Σικάγο αλλά και πολλά άλλα ιδρύματα μάζευαν υπογραφές και διοργάνωναν πορείες διαμαρτυρίας για την υπεράσπιση του ζητώντας την απελευθέρωση του,.
Το διαβατήριο του του δόθηκε πριν λίγους μήνες και πλέον ο Wei κατοικεί στη Μεγάλη Βρετανία. Φυσικά συνεχίζει την δράση του. Μαζί με ακόμα έναν πολύ σημαντικό καλλιτέχνη τον Anish Kapoor, λίγους μήνες πριν, έκαναν μια μεγάλη πορεία στο Λονδίνο, κουβαλώντας κουβέρτες σε ένδειξη συμπαράστασης των προσφύγων. Και τώρα ο Wei αποφάσισε να περάσει τα Χριστούγεννα του μαζί με τον γιο του βοηθώντας τους πρόσφυγες της Συρίας στην Λέσβο.

Ο Wei προσγειώθηκε παραμονές Χριστουγέννων στην Αθήνα. Έμεινε στο ξενοδοχείο New μαζί με τον γιο του, φωτογραφίζοντας τον στα αρχικτεκτονικά ιδιόμορφα δωμάτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: