Μπήκαμε στο μοναδικό «ζωντανό μουσείο» της Ελλάδας - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 28, 2015

Μπήκαμε στο μοναδικό «ζωντανό μουσείο» της Ελλάδας

Το «Casa Parlante» αναπαριστά την ατμόσφαιρα μίας ιστορικής έπαυλης του 19ου αιώνα στην Κέρκυρα με τη χρήση ρομποτικής τεχνολογίας – Τι λέει στο protothema.gr η Κατερίνα Ράντου που μαζί με την κόρη της, Θεοδώρα Ευθυμίου, για αυτή τους την ιδέα κέρδισαν το «Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας» το 2013Εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο ένα μουσείο που όμοιό του δεν υπάρχει στην Ελλάδα χτυπά στην καρδιά της Παλιάς Πόλης της Κέρκυρας. Το «Casa Parlante», δηλαδή το σπίτι που μιλάει, βρίσκεται μέσα σε ένα καντούνι της πρωτεύουσας των Ιονίων Νήσων. Σκοπός του είναι να θυμίσει στους Κερκυραίους και στους επισκέπτες του νησιού μία εποχή που πέρασε, αλλά άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη της στο χρόνο. Το «Ζωντανό Μουσείο» αναπαριστά την ατμόσφαιρα μίας ιστορικής έπαυλης του 19ου αιώνα στην Κέρκυρα με τη χρήση ρομποτικής τεχνολογίας και η καινοτόμα ιδέα των Κατερίνα Ράντου και Θεοδώρα Ευθυμίου, που είναι μαμά και κόρη, βραβεύτηκε με το «Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας» το 2013. 

Μόλις ο επισκέπτης περάσει το κατώφλι του μουσείου αισθάνεται σα να έχει μπει σε μία χρονοκάψουλα, όπου ταξιδεύοντας πίσω στον χρόνο, συναντά τον Κόντε και την Κοντέσα του αρχοντικού που ζωντανεύει και διηγείται την ιστορία του. Η καθημερινότητα των ευγενών της Κέρκυρας στο «Casa Parlante» αναπαρίσταται σε όλες τις εκφάνσεις της. Οι παραδόσεις του νησιού ξεδιπλώνονται μπροστά στον επισκέπτη διεγείροντας όλες τις αισθήσεις του, μέσα από μία αυθεντική εμπειρία από εικόνες, ήχους και μυρωδιές. Τα παιδιά της οικογένειας παίζουν μουσική, τα αρώματα που αναδύονται από την κατσαρόλα της μαγείρισσας σε ταξιδεύουν, ενώ η εφημερίδα του Κόντε σε μεταφέρει στην ειδησεογραφία μίας άλλης εποχής…

«Το μουσείο ξεκίνησε να λειτουργεί στις 31 Μαρτίου του 2014. Οι αντιδράσεις του κόσμου είναι πάρα πολύ θετικές γιατί ταξιδεύουν στην περίοδο 1814-1864, όπου έχουμε Aγγλοκρατία στο νησί. Ήταν δύσκολο από θέμα οικονομικής απόψεως να υλοποιήσουμε αυτή την ιδέα μας, γιατί η κατάσταση στην Ελλάδα λόγω της κρίσης ήταν άσχημη και οι τράπεζες δεν έδιναν χρήματα. Ευτυχώς, μάθαμε για το “Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας”, δηλώσαμε συμμετοχή και κερδίσαμε. Την ιδέα την είχαμε στο μυαλό μας με την κόρη μου τρία χρόνια πριν βραβευτούμε. Γεννήθηκε από το γεγονός ότι καθώς περπατούσαμε στα καντούνια του ιστορικού κέντρου της Κέρκυρας πάντοτε σκεφτόμασταν πώς να ζούσαν οι άνθρωποι μέσα σε αυτά τα σπίτια. Έτσι ακριβώς αποτυπώσαμε την ιδέα μας και κερδίσαμε», δηλώνει στο protothema.gr η Κατερίνα Ράντου.

«Η περιήγηση στο Casa Parlante ξεκινά με τη γνωριμία του επισκέπτη με τον Κόντε και την Κοντέσα. Στο σπίτι ζουν ακόμη ο παππούς, η γιαγιά και τα δύο τους παιδιά, Σπύρος και Θεοδώρα, η νταντά των παιδιών και το υπηρετικό προσωπικό. Μπαίνοντας μέσα οι επισκέπτες γνωρίζουν όλα τα άτομα που ζουν στο σπίτι. Πρόκειται για ρομποτικές κούκλες κατασκευασμένες από σιλικόνη, πιστά αντίγραφα των ανθρώπων που ζούσαν εκείνη την εποχή. Η επίπλωση και η διακόσμηση είναι ακριβώς όπως ήταν τότε, οι μυρωδιές στο σπίτι σε γυρνούν πίσω στο χρόνο και ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ακούσει και τη μουσική της εποχής, καθώς την ώρα της ξενάγησης τα παιδιά κάνουν το μάθημα της μουσικής. Περνώντας μέσα σε κάθε δωμάτιο εξηγούνται ακριβώς οι συνήθειες των ευγενών, πώς ζούσαν και τι έκαναν και το κάθε άτομο ξεχωριστά διηγείται την ιστορία του. Πέρυσι μόνο 8.000 επισκέφθηκαν το μουσείο μας. Οι επισκέπτες μας προέρχονται από όλη την Ελλάδα, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον έχουμε και από το εξωτερικό», προσθέτει.

Σημειώνεται πως ο 19ος αιώνας είναι ένα σημείο σταθμός για την κοινωνική και πολιτιστική εξέλιξη της Κέρκυρας. Τότε, η πρωτεύουσα του κράτους των «Ηνωμένων Πολιτειών των Ιονίων Νήσων» αναδείχθηκε σε πνευματικό κέντρο του ελληνικού κόσμου και ταυτόχρονα γνώρισε την άνθηση του εμπορίου, της οικονομίας και των τεχνών. Οι Ενετοί, οι Γάλλοι και οι Άγγλοι κατακτητές της, μέσω των επιρροών τους, δημιουργούν αυτήν την ιδιαίτερη κοσμοπολίτικη ταυτότητα του νησιού και η πλούσια καλλιτεχνική και πνευματική παράδοση συγκεντρώνει σημαντικές προσωπικότητες στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης της Κέρκυρας.
Η αρχιτεκτονική της πόλης αντιπροσωπεύει ένα σπάνιο δείγμα αρχιτεκτονικής, η οποία αναπτύχθηκε στη χώρα μας. Τα κτήρια δεν έχουν ανεγερθεί όλα την ίδια περίοδο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που προσδίδουν στο σύνολό τους. Αυτή η εικόνα του Ιστορικού Κέντρου του 19ου αιώνα συμπίπτει με την αστική εξέλιξη. Τα αστικά αρχοντικά, που δημιουργούνται, χαρακτηρίζονται ως κέντρα της διανόησης και της τέχνης. Η ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που προσδίδει η αρχιτεκτονική και η διακόσμηση των εσωτερικών χώρων αναδεικνύει τον πολιτισμικό πλούτο εκείνης της εποχής. Τα οικογενειακά κειμήλια, τα αντικείμενα αξίας, οι πίνακες ζωγραφικής και τα έπιπλα μαρτυρούν με την πρώτη ματιά το παρελθόν της εκάστοτε μεγαλοαστικής οικογένειας, επιβεβαιώνουν την κοινωνική τους θέση, σκιαγραφούν το ύφος των ανθρώπων και δίνουν στοιχεία για το παρελθόν και τις συνήθειές τους.

http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add