Αυτό το μαλλί τη δεκαετία του ’60 έκανε ΘΡΑΥΣΗ - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 30, 2015

Αυτό το μαλλί τη δεκαετία του ’60 έκανε ΘΡΑΥΣΗ

Η μόδα πρωτοξεκίνησε με τις Βικτωριανές περούκες του 17ου-18ου αιώνα, τις οποίες φορούσαν τόσο γυναίκες όσο και άντρες. Ήταν το σύμβολο της άρχουσας τάξης και του πλούτου που τη συνόδευε: όσο πιο μεγάλη η περούκα τόσο πιο ακριβή ήταν!
Και μπορεί κάποια στιγμή οι περούκες να βγήκαν εκτός μόδας, όχι όμως και το look που ήθελαν να πετύχουν. Απλά πλέον οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν τα φυσικά τους μαλλιά για να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.ο πιο τρανό παράδειγμα; Τα χτενίσματα του ’60! Πρωτοπόρος η δεσποινίς Jackie Kennedy που με το παρακάτω χτένισμα από την βραβευμένη “κα. Kenneth” έκανε όλες τις γυναίκες της Αμερικής να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Το ίδιο το χτένισμα είναι αρκετά περίπλοκο στη δημιουργία του, με αποτέλεσμα οι κομμώτριες της εποχής να βγάλουν μια ολόκληρη περιουσία με την ζήτηση που είχε. Πράγμα το οποία φυσικά σήμαινε πως οι πελάτισσες δεν έπρεπε να λουστούν – ούτε καν να ακουμπήσουν – τα μαλλιά τους μέχρι το επόμενο ραντεβού, μία εβδομάδα αργότερα.

Για τις πιο… γενναίες που αποφάσιζαν να το δοκιμάσουν στο σπίτι, το πιο πιθανό είναι πως θα χρειάζονταν μια ολόκληρη μέρα για να το πετύχουν. Πρώτα έπρεπε να τυλίξουν τα μαλλιά με ρόλερς, να καθίσουν κάτω από μια κάσκα για αρκετές ώρες και τέλος να τα χτενίσουν κατάλληλα και να τα… στερεώσουν στο ύψος τους με γενναιόδωρες ποσότητες λακ.
Αν πάλι αποφάσιζαν να φορέσουν τα ρόλερς κατά τη διάρκεια του ύπνου, έπρεπε να πληρώσουν το αντίτιμο, δηλαδή 0 ξεκούραση μιας και τα ρόλερς τις περισσότερες φορές είχαν μέγεθος όσο ένα κουτάκι αναψυκτικού.

Φυσικά κάθε χτένισμα είχε την προσωπικότητά του με διάφορες παραλλαγές ανάλογα με την περίσταση.
Όπως ήταν αναμενόμενο δε μπορούσε να λείπει από την μόδα και η βαφή μαλλιών.

Και αν ανήκατε στις άτυχες με την πολύ λεπτή τρίχα που τα μαλλιά σας απλά δεν “φούσκωναν” αρκετά, υπήρχαν αξεσουάρ για να σας βοηθήσουν στην… αποστολή σας!

Η πιο γνωστή παραλλαγή του χτενίσματος αυτού είναι η λεγόμενη “σφηκοφωλιά”, που έχει τις ρίζες της στο Σικάγο και πιο συγκεκριμένα είναι δημιούργημα της Margaret Vinci Heldt, ιδιοκτήτρια των κομμωτηρίων Margaret Vinci Coiffures.

Αρκετές celebrities της εποχής τίμησαν την “σφηκοφωλιά”, ανάμεσά τους οι Aretha Franklin, Barbra Streisand και Dolly Parton.
Το “afro look” ήταν επίσης αρκετά δημοφιλές, από τα σπάργανα των πολιτικών κινημάτων της δεκαετίας του ’60, ενώ η ακτιβίστρια Angela Davis του έδωσε μεγάλη ώθηση ενθαρρύνοντας τις έγχρωμες γυναίκες να αποδεχτούν και αναδείξουν τα φυσικά τους μαλλιά.

Και ενώ το ’70 τα ίσια – και ίσως άτονα – μαλλιά ήταν στη μόδα, το ’80 η… “αφάνα” επέστρεψε δυναμικά, σίγουρα πιο εξελιγμένη, με έναν πιο punk αέρα.

Και επειδή όλα κάνουν τον κύκλο τους, το 2000 είδαμε την αείμνηστη Amy Winehouse με “σφηκοφωλιά”!

Δεν υπάρχουν σχόλια: