Σε 6 μήνες το πρώτο ηλεκτροκίνητο τρένο στην Αθήνα. - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Πέμπτη, Νοεμβρίου 12, 2015

Σε 6 μήνες το πρώτο ηλεκτροκίνητο τρένο στην Αθήνα.

Σε φάση πλήρης ολοκλήρωσης περνά η αναβάθμιση στο νότιο σιδηροδρομικό τμήμα του διαδρόμου Αθήνα-Θεσσαλονίκη που φτάνει μέχρι την Τιθορέα.

Υπεγράφη όπως αναμενόταν άλλωστε εχθές Τρίτη 10-11-2015, η ΕΡΓΟΣΕ υπέγραψε συμπληρωματική σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ, ενεργοποιώντας την προαίρεση για την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης και τηλεδιοίκησης (πέρα από το τμήμα Μενίδι-Τιθορέα) και στο τμήμα Αθήνα-3 Γέφυρες. Να σημειώσουμε πως στο ενδιάμεσο τμήμα 3 Γέφυρες-Μενίδι υπάρχει εδώ και χρόνια ηλεκτροκίνηση.

Το ποσό της σύμβασης ανέρχεται σε 1.072.836,55 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΓΕ/ΟΕ χωρίς Αναθεώρηση και Φ.Π.Α.), έναντι του αρχικού προβλεπόμενου των 2.000.000 ευρώ όπως προβλεπόταν στην διακήρυξη του εν λόγω έργου. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει την μελέτη, κατασκευή, την εγκατάσταση και την εν λειτουργία παράδοση της Γραμμής Επαφής στο τμήμα Σ.Σ. Αθηνών (Σ.Σ.Α.) - Τρεις Γέφυρες (3Γ) (Χ.Θ. 13+180). H εγκατάσταση θα είναι προσωρινή έως την ολοκλήρωση της μελέτης και της κατασκευής της υπόγειας διέλευσης, έργου που αναμένεται να δούμε να υλοποιείται την επόμενη δεκαετία.

Η προθεσμία περάτωσης του έργου είναι έξι μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σχετικής συμπληρωματικής σύμβασης και υπολογιστικά την τοποθετούμε στις 10 Μαϊου 2016. Για την εξασφάλιση των όρων χρηματοδότησης του Έργου καθώς και για την διασφάλιση των όρων αποπληρωμής του ευρύτερου έργου: «Ηλεκτροκίνηση Σιδ/κης Γραμμής Αθήνας (Αχαρνών) – Θεσ/κης (Β’ Φάση) και κλάδου Οινόης – Χαλκίδας», το οποίο εντάχθηκε αρχικά με την υπ’ αριθμ. απόφαση Ε(2004) 4595/19-11-2004 στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του Ταμείου Συνοχής με ποσοστό χρηματοδότησης 50%, θα πρέπει να εξασφαλισθεί η κυκλοφορία ηλεκτρικού συρμού από τον ΣΣ Αθηνών έως τον ΣΣ Οινόης.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η ΕΡΓΟΣΕ «καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να παραδώσει τη Νέα Σιδηροδρομική Γραμμή Υψηλών Ταχυτήτων Αθήνα-Θεσσαλονίκη όσο το δυνατόν συντομότερα προς το επιβατικό κοινό, μειώνοντας κατά πολύ το χρόνο και αυξάνοντας την ποιότητα και την ασφάλεια του ταξιδιού».

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Η ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
Το έργο ανάταξης της ηλεκτροκίνησης υπεγράφη τον Ιούνιο του 2012 με αρχικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Οκτώβριο του 2014 και αντικείμενο το τμήμα Μενίδι-Τιθορέα. Λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων το έργο πήρε παρατάσεις και φτάσαμε στην επέκταση του έργου μέχρι το σταθμό της Αθήνας.
Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 22εκ.ευρώ και κρίθηκε αναγκαία η εργολαβία λόγω του βανδαλισμού και κλοπής μεγάλου τμήματος των καλωδίων της ηλεκτροκίνησης στο συγκεκριμένο τμήμα.

Πλέον το έργο αναμένεται να παραδοθεί στα μέσα Μαϊου 2016 και μετά την ολοκλήρωση των έργων το τμήμα από την Αθήνα μέχρι και την Τιθορέα θα είναι πλήρως ηλεκτροκινούμενο. Μαζί με τα έργα ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Πειραιάς-Αθήνα που παραδοθούν τον Αύγουστο του 2016 θα ολοκληρωθεί η αναβάθμιση και ηλεκτροκίνηση της γραμμής από τον Πειραιά μέχρι την Τιθορέα μετά από 15 χρόνια έργων και για πρώτη φορά το ηλεκτροκίνητο τρένο θα διανύει όλη την απόσταση με ταχύτητες που κατά τμήματα θα φτάνουν τα 160χλμ/ώρα και αφορά υπεραστικά και προαστιακά δρομολόγια.

Συντάκτης: Νίκος Καραγιάννης
Πηγή: ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: