Αυτή είναι η καλύτερη εκπαιδευτικός στον κόσμο - Η Nancie Atwell δεν πιστεύει στα διαγωνίσματα αλλά στο να δίνουμε στα παιδιά επιλογές - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Πέμπτη, Οκτωβρίου 22, 2015

Αυτή είναι η καλύτερη εκπαιδευτικός στον κόσμο - Η Nancie Atwell δεν πιστεύει στα διαγωνίσματα αλλά στο να δίνουμε στα παιδιά επιλογές

 Παρόλο που διδάσκει εδώ και 25 χρόνια, φέτος η Nancie Atwell, τιμήθηκε με το βραβείο του Καλύτερου Εκπαιδευτικού στον κόσμο. Το σίγουρο είναι πως το έργο της αλλά και η φιλοσοφία που ανέπτυξε όλα αυτά τα χρόνια υποστηρίζει πλήρως την επιλογή των ειδικών. Η ίδια άλλωστε υπογραμμίζει θεωρεί το επάγγελμά της προνόμιο.

Δημιούργησε το Κέντρο Διδασκαλίας και Μάθησης στο Μέιν, με στόχο μαθητές και καθηγητές να μάθουν ο ένας από τον άλλο. Η φιλοσοφία της συνοψίζεται στο σύνθημα: δώστε στα παιδιά επιλογές. Οι αίθουσες διδασκαλίας έχουν διαμορφωθεί με τρόπο που να ενισχύει τη συνεργασία μαθητών και καθηγητών, ενώ το τυπικό σχολικό πρόγραμμα προσεγγίζεται με ένα διαφορετικό τρόπο: κάθε μαθητής ενθαρρύνεται να ερευνήσει αυτό που βρίσκει ενδιαφέρον σε κάθε μάθημα και όχι απλά να αποστηθίσει.


Μάλιστα στη διάρκεια της χρονιάς δεν υπάρχουν τεστ και διαγωνίσματα, αλλά οι μαθητές αναλαμβάνουν εργασίες. Άλλωστε η ίδια όπως αναφέρει σε συνέντευξή της στο BBC πιστεύει και επενδύει στο γραπτό λόγο. Το ποσό των διδάκτρων του Center for Teaching and Learning προσαρμόζεται ανάλογα με το εισόδημα των γονέων, με αποτέλεσμα στο σχολείο να φοιτούν μαθητές από όλες τις κοινωνικές τάξεις.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως στο σχολείο της «φοιτούν» ακόμα και εκπαιδευτικοί, οι οποίοι έρχονται ως επισκέπτες και για 4 μέρες μαθαίνουν μαζί με τα παιδιά, ανακαλύπτοντας νέες δεξιότητες και ανανεώνοντας τον τρόπο διδασκαλίας τους.


Σύμφωνα με όσα δηλώνει η ίδια, όταν ήταν μικρή, απεχθανόταν το σχολείο: «Διάβαζα συνέχεια, αλλά όχι τις εργασίες που μου είχαν ανατεθεί από το σχολείο» αναφέρει χαρακτηριστικά. Εμπνεόμενοι από αυτό, παροτρύνει τα παιδιά να κάνουν τις δικές τους επιλογές και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Όπως διευκρινίζει οι μαθητές της διαβάζουν 40 βιβλία κατά μέσο όρο μέσα σε μια σχολική χρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add