Καστοριά: Ο καλλιτέχνης που δεν ξεχνά τις ρίζες του στο Μετροπόλιταν!! 60 έργα του θα εκτεθούν από τώρα μέχρι τον Ιούνη στην Νέα Υόρκη. Θαυμάστε τα έργα του (φωτό) - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Παρασκευή, Οκτωβρίου 23, 2015

Καστοριά: Ο καλλιτέχνης που δεν ξεχνά τις ρίζες του στο Μετροπόλιταν!! 60 έργα του θα εκτεθούν από τώρα μέχρι τον Ιούνη στην Νέα Υόρκη. Θαυμάστε τα έργα του (φωτό)

 O 78χρονος Καστοριανός, Λουκάς Σαμαράς, ένας από τους διεθνείς σύγχρονους καλλιτέχνες που καθόρισαν την εικαστική σκηνή το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Το Μουσείο του αφιερώνει μεγάλη έκθεση με 60 έργα του μέχρι το καλοκαίρι.
  

Ο τίτλος «κορυφαίος καλλιτέχνης της διασποράς» θα αδικούσε τον Λουκά Σαμαρά, έναν από τους διεθνείς σύγχρονους καλλιτέχνες που καθόρισαν την εικαστική σκηνή το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Καινοτόμος στη χρήση της Πολαρόιντ, πάντα πειραματικός, έντονα ενδοσκοπικός – όλο του το έργο είναι μία αναμέτρηση με το «εγώ»-, παραμένει στα 78 του χρόνια ένα ανήσυχα δημιουργικό πνεύμα. Διόλου τυχαία το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, που είχε υποδεχτεί τα έργα του ήδη από τη δεκαετία του ’60, του αφιερώνει τώρα τη μεγάλη έκθεση «Offerings from a Restless Soul» (προσφορές μιας ανήσυχης ψυχής). 


Πάνω από 60 έργα του από τις συλλογές του μουσείου θα εκτεθούν από τις 24 Φεβρουαρίου μέχρι 1 Ιουνίου. Ταυτόχρονα, μια νέα δωρεά 17 έργων θα διαμορφώσει ειδική εγκατάσταση που συνδέει τους προσανατολισμούς του στην αφαίρεση στη δεκαετία του ’60 με τις πρόσφατες αναζητήσεις του στην ψηφιακή φωτογραφία. 


Ο Λουκάς Σαμαράς σπανίως δίνει συνεντεύξεις και πάντα είναι φειδωλός. Αυτοπροσδιορίζεται ως Έλληνας, Μακεδόνας, και δεν ξεχνάει τις ρίζες του: την Καστοριά όπου γεννήθηκε το 1936, τα παιδικά τραύματα από την κατοχή και τον εμφύλιο. Την μετανάστευση του πατέρα του στο Νιου Τζέρσεϊ, όπου τον ακολούθησε ο ίδιος με τη μητέρα του το 1948.


Μπορεί να μην κατάφερε να γίνει ηθοποιός (είχε σπουδάσει στο Stella Adler Conservatory στα τέλη της δεκαετίας του ’50), από νωρίς όμως συνεργάστηκε στα χάπενινγκ των κορυφαίων της ποπ αρτ Κλάες Ολντενμπουργκ, Άλαν Κάπροου, Τζιμ Ντάιν. Ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, τη γλυπτική και το φιλμ, δημιούργησε πολύπλοκες αυτοαναφορικές κατασκευές, σαν κουτιά της Πανδώρας, με ελατήρια, χρωματιστά νήματα, καρφίτσες, ξυραφάκια, σπασμένα γυαλιά.


Ωστόσο, το 1973 η πρώτη επαφή του με την Polaroid , μία κάμερα SX-70, ήταν καθοριστική: «Το καλύτερο δώρο που θα μπορούσε κάποιος να δώσει σε έναν καλλιτέχνη». Τη χρησιμοποίησε με απεριόριστη ελευθερία εφευρίσκοντας νέες τεχνικές για τις περίφημες «Φωτο-Μεταμορφώσεις» του, δημιουργώντας αυτοπροσωπογραφίες σαν σε παραμορφωτικό καθρέφτη.


Εμβληματική παραμένει μια εικόνα του που θεωρείται πρόδρομος του photoshop, όπου ο ίδιος εμφανίζεται με τη γροθιά μπροστά στο πρόσωπο του, δίνοντας την αίσθηση του ρευστού μελανιού. Ο Λουκάς Σαμαράς είναι ο ερημίτης του Μανχάταν, καθώς περνά άπειρες ώρες κλεισμένος στο λιτό διαμέρισμα του, σε έναν πελώριο ουρανοξύστη, ανιχνεύοντας πεισματικά τον εαυτό του.



Παρή Σπίνου (Εφημερίδα των Συντακτών)

Πηγή: Ορίζοντες Καστοριάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: