Θέλει τέχνη ο παστουρμάς - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Τρίτη, Σεπτεμβρίου 29, 2015

Θέλει τέχνη ο παστουρμάς


Ανηφορίζοντας την οδό Ευριπίδου στο Μοναστηράκι δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει τις μυρωδιές από τα μπαχαράδικα και τα αλλαντοποιεία που απλώνονται δεξιά και αριστερά του δρόμου. Εκεί βρίσκεται το εργαστήριο παραγωγής αλλαντικών «Μιράν», το οποίο φέτος που συμπληρώνει ενενήντα χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, επενδύει στην περαιτέρω ενίσχυση των πωλήσεών της μέσα από μια κοινή προσπάθεια που κάνει με 30 μικρούς παραγωγούς - αλλαντοποιούς.
«Πατάει» τα 90 και ανοίγει δουλειές για 30 παραγωγούς

Με το μότο: «Στηρίζουμε μικρούς Έλληνες παραγωγούς» η αλλαντοποιία «Μιράν» αναλαμβάνει τη βασική διακίνηση των προϊόντων της και των άλλων μικρών παραγωγών, διατηρώντας όμως για τον καθένα το δικό του brand name (και τη δική του προσωπικότητα). Ενδεικτικά αναφέρονται οι εταιρείες του Ζέλιου Μπόρα με τον καβουρμά από τις Σέρρες, του Σκορδίλη με τα παραδοσιακά αλλαντικά Κερκύρας, του Οικονομάκου με το Σύγκλινο από τη Μάνη κ.ο.κ.

«Ενωμένοι όλοι, κάνουμε μια προσπάθεια να αναδείξουμε με σωστό τρόπο τα ελληνικά προϊόντα, μέσα από την ασφάλεια, την ποιότητα και την τυποποίηση», είπε στην Agrenda ο Μιράν Κουρουνλιάν, προσθέτοντας όμως ότι δεν αρκεί μόνο η ποιότητα για την επιτυχία του προϊόντος, χρειάζεται και το σωστό «περιτύλιγμα», η τυποποίηση.

Ανάπτυξη δικτύου
Πέραν αυτών, στόχος για το 2013 είναι η ανάπτυξη του δικτύου πωλήσεων εκτός από τις Σουηδία, Γαλλία και Γερμανία, όπου η «Μιράν» έχει ήδη σταθερή παρουσία. Επιπλέον, η εταιρεία διεύρυνε τη γκάμα των προϊόντων της με τον «ελαφρύ» παστουρμά καμήλας.

Και μιας και αναφέρθηκε ο παστουρμάς καμήλας, τα best seller της «Μιράν» δεν είναι άλλα από τον παραδοσιακό παστουρμά και το σουτζούκι που παρασκευάζονται με την ίδια αρμένικη συνταγή του παππού Μιράν. Παστουρμάς σε όλες του τις εκδοχές: από κρέας καμήλας, σε μπριζόλα και κόντρα φιλέτο, πρόβειος κ.ά. αλλά και σουτζούκι αέρος βοδινό και σουτζούκι τύπου Καισαρείας πωλούνται καθημερινά από το κατάστημα της Ευριπίδου.

Από την Καισαρεία στην Παλιά Κοκκινιά
Πίσω από την επιτυχημένη πορεία του «Μιράν» κρύβεται μια ιστορία γεμάτη διωγμούς και ιστορικά γεγονότα. Όλα ξεκίνησαν από τον Μιράν Κουρουνλιάν, ιδρυτή και εμπνευστή της μετέπειτα επιχείρησης.

Με καταγωγή από την Καισαρεία της Καππαδοκίας, ο παππούς Μιράν Κουρουνλιάν περιπλανήθηκε μετά τη γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 στην Κωνσταντινούπολη και έπειτα στη Χίο, τον Πειραιά και την Παλιά Κοκκινιά. Εκεί καταπιάστηκε με την τέχνη του να φτιάχνει παστουρμά και σουτζούκι καταφέρνοντας να «στεγάσει» όλα τα «μυστικά» μέσα σε ένα κατάστημα 3 μόλις τ.μ.., εν έτει 1922.

Πολύ αργότερα, το 1950, η εταιρεία αποφάσισε να επενδύσει σε εργοστάσιο παραγωγής ενώ τα ηνία του εργαστηρίου ανέλαβε ο γιός του Μιράν, Μπέδρος.

Το 1983 ο Μπέδρος Κουρουνλιάν, επεκτείνει το εργοστάσιο δημιουργώντας μια σύγχρονη μονάδα σε μια έκταση 1.300 τμ. όπου παράγονται πλέον τα δύο κλασικά προϊόντα, ο παστουρμάς και το σουτζούκι. Παράλληλα επεκτείνεται το δίκτυο διανομής σε όλη την Ελλάδα και τίθεται σε λειτουργία ένα σύστημα διανομής κατ’ οίκον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: