«Κλείδωσε» η πρόταση – Α. Τσίπρας: «Έτοιμοι για συμφωνία» – Ενημέρωση της Βουλής την Παρασκευή - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Παρασκευή, Ιουλίου 10, 2015

«Κλείδωσε» η πρόταση – Α. Τσίπρας: «Έτοιμοι για συμφωνία» – Ενημέρωση της Βουλής την Παρασκευή

Το πακέτο των μέτρων και μεταρρυθμίσεων που περιμένουν οι δανειστές προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για μια συμφωνία με την Ελλάδα, κλείδωσε στην τετράωρη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου. Μέσα στις επόμενες ώρες οι προτάσεις της Αθήνας θα βρίσκονται στα χέρια των δανειστών, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Κυριακή.

Στην Αθήνα υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας πριν από την Κυριακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός στην συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου τόνισε «ότι είμαι έτοιμος για συμφωνία» έδωσε τον τόνο του κυβερνητικού συμβουλίου.

Το κυβερνητικό συμβούλιο που συνεδρίασε από για 4,5 ώρες έθεσε στο μικροσκόπιο του, τις ελληνικές προτάσεις και τις ενέκρινε όπως τόνισε ο Υπ. Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ακριβώς όπως συμφωνήθηκαν και στη σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

Οι προτάσεις, δίνουν έμφαση στον ασφαλιστικό και στο φορολογικό.

Στο ασφαλιστικό για παράδειγμα, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για άμεση κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και για εθνικό διάλογο για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού με στόχο την δημιουργία τριών ταμείων.

Στο φορολογικό θα έχουμε τρεις συντελεστές στον ΦΠΑ, με ανακατατάξεις σε ότι αφορά που θα βρεθούν τρόφιμα, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, εστίαση. Οι πληροφορίες λένε ότι αριθμός τροφίμων θα βρεθεί στο 13%, πιθανόν η εστίαση στο 23% και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ στο 13%.

Ζητούμενο είναι τα θα γίνει με τον ΦΠΑ στα νησιά.

Τα μέτρα επίσης θα ακουμπήσουν τους αγρότες αλλά και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Επίσης προωθείται το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.

Σχετικά με τα χρήματα που θα ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι αυτό θα καθοριστεί από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της τριετίας, οι οποίες βρίσκονται σε συνάρτηση με τις μακροοικονομικές προβλέψεις και τα έσοδα.

Κυβερνητική πηγή χαρακτηρίζει εξάλλου ανακριβή, δημοσιεύματα που προσδιορίζουν το ύψος των μέτρων του τριετούς προγράμματος.

Για την ελληνική κυβέρνηση βασικό στοιχείο για μια βιώσιμη είναι η ρύθμιση του χρέους.

Την Πέμπτη το πρωί θα συνεδριάσει η ΚΟ. του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει του βουλευτές για τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης.

Ο Γιώργος Σταθάκης όταν ρωτήθηκε αν η συμφωνία περάσει από τον ΣΥΡΙΖΑ , τόνισε ¨φυσικά και θα περάσει».

Η διαδικασία

Το κείμενο της πρότασης παραλείφθηκε το βράδυ της Πέμπτης- με e-mail από το υπουργείο Οικονομικών- στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος και θα το κοινοποιήσει στους υπουργούς Οικονομικών των κρατών – μελών της Ευρωζώνης.

Επίσης θα κατατεθεί στη Βουλή προκειμένου την Πέμπτη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος να λάβει γνώση η Ολομέλεια από την οποία θα ζητηθεί η εξουσιοδότηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να διαπραγματευθούν επί τη βάσει αυτού του κειμένου.

Αφού ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση το οριστικό κείμενο θα κατατεθεί και πάλι στη Βουλή προκειμένου να πάρει εκ νέου έγκριση και να γίνει νόμος του κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add