Ο Τσίπρας κλιμακώνει την ένταση, γιατί έχει ένα παράδοξο κρυφό χαρτί τον χρόνο - Γιατί οι αμερικανοί αγωνιούν για την Ελλάδα; - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Πέμπτη, Ιουνίου 18, 2015

Ο Τσίπρας κλιμακώνει την ένταση, γιατί έχει ένα παράδοξο κρυφό χαρτί τον χρόνο - Γιατί οι αμερικανοί αγωνιούν για την Ελλάδα;

Αν πιστεύει ο Τσίπρας ότι η Ευρώπη θα φοβηθεί και θα κάνει πίσω, τότε σφάλει, αν σχεδιάζει να κερδίσει χρόνο….τότε το σκηνικό αλλάζει.Εσχάτως δύο γεγονότα όχι μόνο προβληματίζουν αλλά εντείνουν το μυστήριο για την τύχη της Ελλάδος.

Το πρώτο μυστήριο έχει να κάνει με την στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ.
Τσίπρας πρωθυπουργός, Βαρουφάκης ΥΠΟΙΚ, εμφανίζονται, άνετοι, έτοιμοι για ρήξη, ενώ γνωρίζουν ότι τα capital controls μπορούν να επιβληθούν ανά πάσα στιγμή.
Υπάρχει κρυφό χαρτί ή έχουν υποεκτιμήσει οι έλληνες κυβερνώντες τους πραγματικούς κινδύνους;
Το κλειδί της ερμηνείας για την στάση του Τσίπρα, ο οποίος στην κοινοβουλευτική του ομάδα, επιτέθηκε ανοικτά κατά των δανειστών….είναι ο χρόνος.

Πότε τελειώνει ο χρόνος της Ελλάδος;
Μην βιαστείτε να απαντήσετε.Αν δούμε τα δημοσιεύματα συνολικά, ο ελληνικός χρόνος έχει λήξει πολλές φορές, αλλά η Ελλάδα παραμένει ακόμη όρθια.Η Ελλάδα γνωρίζει ότι αν έως τις 30 Ιουνίου δεν έχει υπάρξει συμφωνία, την 1η Ιουλίου η ΕΚΤ θα αδειάσει μέσω των haircuts τις ελληνικές τράπεζες.

Δεν μπορεί να αποσύρει το ELA, έχει χορηγηθεί και δεν μπορεί να ανακληθεί αλλά θα παγώσει κάθε αύξηση ELA ενώ θα αυξήσει και τα haircuts, αυτό οδηγεί σε capital controls.
Η Ελλάδα ταυτόχρονα μπορεί αν έρθει σε συμβιβασμό με το ΔΝΤ να καθυστερήσει την πληρωμή των 1,53 δισεκ. καθώς η διαδικασία για να κηρυχτεί η Ελλάδα σε καθεστώς πιστωτικού γεγονότος, απαιτεί εβδομάδες, πολλές εβδομάδες.

Παραδόξως η Standard and Poor’s ανέφερε ότι αν η Ελλάδα δεν πληρώσει στις 20 Ιουλίου την ΕΚΤ δεν θα χαρακτηριστεί default δεν θα βαθμολογηθεί σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Όλα αυτά δείχνουν ότι η Ελλάδα ίσως να έχει περισσότερο χρόνο από ότι νομίζουμε ότι έχει.
Η έννοια συμφωνία της ύστατης στιγμής, υπάρχει στο προσκήνιο αλλά μας διαφεύγει η έννοια ύστατη στιγμή.

Ποια είναι η πραγματικά ύστατη στιγμή;
Επίσης τα capital controls αν και εφόσον επιβληθούν, θα ενισχύσουν τον πολιτικό χρόνο της κυβέρνησης, αρκεί να μην προκληθεί κοινωνικό χάος, που δεν φαίνεται.
Η Ευρώπη θέλει να εκδικηθεί με capital controls την Ελλάδα αλλά τα capital controls είναι δώρο χρόνου για την Ελλάδα ίσως να σκέφτονται στον ΣΥΡΙΖΑ.
Εκεί που ο Schaeuble ο γερμανός ΥΠΟΙΚ να περιμένει με τα capital controls να τελειώσει ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά…να περιμένει και ο ΣΥΡΙΖΑ να μην τελειώνει.
Ο Τσίπρας δεν μπορεί ξαφνικά να επέλεξε την ρήξη χωρίς σχέδιο, δεν μοιάζει για αφελής.
Αριστερός λάτρης του ευρώ είναι ο Τσίπρας, ξέρει το συμφέρον του.
Αν πιστεύει ότι η Ευρώπη θα φοβηθεί και θα κάνει πίσω, τότε σφάλει, αν σχεδιάζει να κερδίσει χρόνο….τότε το σκηνικό αλλάζει.

Το μυστήριο των αμερικανώνΈχει παρατηρηθεί εσχάτως ότι οι αμερικανοί αγωνιούν για την τύχη της Ελλάδος.
Αγωνιούν για την συμφωνία και οι παρεμβάσεις τους είναι συνεχείς σε κορυφαίο επίπεδο, όχι απλών τεχνοκρατών.

Ξεπερνάμε τα κλασικά επιχειρήματα,
1)πίεση των ισραηλιτών που θέλουν ηρεμία στην ευρύτερη περιοχή, άρα δεν τους συμφέρει η κατάρρευση της Ελλάδος

2)Ανησυχία των ΗΠΑ για τυχόν ελληνορωσική προσέγγιση, όπλα, φυσικό αέριο κ.α.;
Θα εστιαστούμε στον βασικό λόγο που είναι εσωτερικός.Η FED δαπάνησε πολλά τρισεκ. δολάρια στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μετά την κατάρρευση της Lehman έως σήμερα.Η πλεονάζουσα ρευστότητα έχει κατακλύσει τις ΗΠΑ.
Είναι η αιτία της ανόδου της wall όλο το τελευταίο διάστημα, είναι η αιτία που καταγράφεται ένα παγκόσμιο ρεκόρ.

Οι αμερικανικές εταιρίες μαζικά προβαίνουν σε επαναγορές ιδίων μετοχών.
Έχουν τόση ρευστότητα που δεν ξέρουν τι να την κάνουν και αγοράζουν μετοχές τους για να βελτιώσουν την απόδοση των δεικτών τους ανά μετοχή.
Ταυτόχρονα η FED θέλει να αυξήσει τα επιτόκια για να «μαζέψει» αυτή την υπερβολική πλεονάζουσα ρευστότητα.

Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, θα προκληθεί παγκόσμια αναταραχή (οι αμερικανοί θυμούνται την περίπτωση της Lehman) και η κρίση αυτή θα υποχρεώσει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και την FED να αλλάξουν ριζικά την πολιτική τους.Για τους αμερικανούς, ο σχεδιασμός της οικονομικής πολιτικής είναι τεράστιας σημασίας – δεν είναι Ελλάδα στον σχεδιασμό - ειδικά μάλιστα μετά από ένα ιστορικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Έτσι εξηγείται γιατί οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται τόσο πολύ για την Ελλάδα.
Ο πολιτικός αναλυτής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add