Ολόκληρη η πρόταση της Αθήνας στους πιστωτές. - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Τετάρτη, Ιουνίου 24, 2015

Ολόκληρη η πρόταση της Αθήνας στους πιστωτές.

Σε αναλυτικό κείμενο, έκτασης 10 σελίδων, που φέρει την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα και προκάλεσε έκπληξη -σύμφωνα με πηγές στην Κομισιόν για τον υφεσιακό χαρακτήρα των προτεινόμενων μέτρων- η Αθήνα παρουσίασε τη Δευτέρα τις προτάσεις της για έσοδα ύψους 7,9 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις αυξήσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.
Κατά τη διάρκεια των κρίσιμων διαπραγματεύσεων στο πρόσφατο Eurogroup και στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής,το zougla.gr είχε δώσει στη δημοσιότητα τα βασικά σημεία αυτής της πρότασης.Όπως είχε τονιστεί, στον βωμό της σωτηρίας των εργασιακών και της υιοθέτησης χαμηλών πρωτογενών πλεονασμάτων θυσιάστηκε μια σειρά προεκλογικών και μετεκλογικών εξαγγελιών, εξέλιξη που επιβεβαίωσε στη συνέχεια αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας με non paper και το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου.

Η ελληνική πρόταση βρίσκεται τις τελευταίες ώρες στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων, τα οποία αξιολογούν το κατά πόσο επαρκεί για την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών και την επίτευξη των συμφωνηθέντων πρωτογενών πλεονασμάτων.
Στο κείμενο υπάρχει σαφής δέσμευση της Αθήνας για ψήφιση συμπληρωματικού προϋπολογισμού έως την 1η Ιουλίου καθώς και ενός νέου μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος για την περίοδο μέχρι το 2018.
«Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να επιβεβαιώσει την πλήρη στήριξή της για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων μέσω ψηφοφορίας στη Βουλή μέσα σε λίγες ημέρες που θα περιλαμβάνει την απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση για τον ΦΠΑ και άλλα μέτρα που απαιτούνται για την επίτευξη των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων» επισημαίνεται στο κείμενο.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη την πρόταση της Αθήνας (Μεταφρασμένη)
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη την πρόταση της Αθήνας (Στα αγγλικά)

Βασικά σημεία της ελληνικής πρότασης:
επαναφορά της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ με απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων και αγορών
προώθηση ιδιωτικοποιήσεων με στόχο τη συγκέντρωση 6,6 δισ. ευρώ, δίνοντας έμφαση στα περιφερειακά αεροδρόμια, ΟΛΠ και ΟΛΘ, Ελληνικό και ΤΡΑΙΝΟΣΕ
αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ και προσαρμογή στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης
κατάργηση του χαμηλού συντελεστή στα νησιά με παράλληλη πρόβλεψη για εκπτώσεις φόρων στους μόνιμους κατοίκους που εμφανίζουν χαμηλά εισοδήματα
αναπροσαρμογή του φόρου ακινήτων εν όψει της αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών με στόχο να εισέλθουν στον κρατικό κορβανά τα 2,65 δισ. ευρώ του ΕΝΦΙΑ
εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου από την 1η Ιανουαρίου 2016
προσδοκία για έσοδα από την έκδοση αδειών για δίκτυα 5G.

Στην εισαγωγή του κειμένου ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει ότι οι θεσμοί εκτιμούν πως οι προτάσεις της Αθήνας θα πρέπει να οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα:

α) 1% του ΑΕΠ για το 2015 και 
β) 2% για το 2016.

Επομένως, τα σχετικά μέτρα θα πρέπει να είναι ύψους 1,5% του ΑΕΠ για εφέτος και 2,5% του ΑΕΠ για το 2016. Οι ελληνικές προτάσεις, κατά τον πρωθυπουργό, προβλέπουν αύξηση των εσόδων από παραμετρικά μέτρα ύψους 1,51% του ΑΕΠ για εφέτος και 2,87% του ΑΕΠ για το 2016. Παράλληλα, τα έσοδα από τα διοικητικά μέτρα σωρευτικά θα είναι της τάξεως του 0,91% για το 2015 και 1,31% του ΑΕΠ για το 2016.
«Δεδομένων των παραπάνω στοιχείων είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικές αποκλίσεις και ότι οι στόχοι που έχουν περιγραφεί έχουν ξεπεραστεί. Οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις αποτελούν τμήμα μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης που βασίζεται σε τρεις πυλώνες και περιλαμβάνει μια νέα οικονομική συμφωνία και στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Για τη χρηματοδότηση, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ξεκλειδώσει μια βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση που θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να ικανοποιήσει τις άμεσες υποχρεώσεις της και επομένως θα επιτρέψει τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Θα πρέπει επίσης να οδηγεί σε μια μεσοπρόθεσμη συμφωνία χρηματοδότησης που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ανακτήσει σταθερά την πρόσβασή της στις αγορές» επισημαίνεται.

Πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add