Το ΔΝΤ στήνει σκηνικό ρήξης – Αποχώρησε από τις Βρυξέλλες - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Παρασκευή, Ιουνίου 12, 2015

Το ΔΝΤ στήνει σκηνικό ρήξης – Αποχώρησε από τις Βρυξέλλες

Να προσγειώσει απότομα το κλίμα ευφορίας του τελευταίου 24ωρου για την Ελλάδα έρχεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο κάνει λόγο για αγεφύρωτες διαφορές και αποχωρεί από τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες. 

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, τόνισε ότι το κλιμάκιο του ΔΝΤ αποχώρησε από τις Βρυξέλλες χωρίς να έχει καταφέρει να γεφυρώσει τις διαφορές με την Ελλάδα στα «σημεία κλειδιά». 

«Η μπάλα στο γήπεδο της Ελλάδας. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές, οι οποίες δεν έχουν συγκλίνει μέχρι στιγμής. Δεν έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος τις τελευταίες ημέρες» αναφέρει ο Τζέρι Ράις. 

Όπως αναφέρει το αμερικανικό Bloomberg, η απόφαση του ΔΝΤ να αποσύρει το κλιμάκιό του από τις Βρυξέλλες, έρχεται εν μέσω σφοδρής κριτικής στην Ελλάδα για την άρνησή της να υποχωρήσει στα ζητήματα του φορολογικού και του ασφαλιστικού, ρισκάροντας μία ενδεχόμενο χρεωκοπία και έξοδο από τη ζώνη του ευρώ. 
Αιτία της αποχώρησης είναι ότι η συζήτηση στις Βρυξέλλες διεξάγεται σε πολιτικό επίπεδο, στο οποίο δεν μπορεί να εμπλακεί το ΔΝΤ: «Δεν είμαστε πολιτικός θεσμός, είμαστε τεχνικός θεσμός (technical institution)», ήταν η ακριβής φρασεολογία που χρησιμοποίησε, όπως μεταδίδει την ίδια ώρα ο Μιχάλης Ιγνατίου από την Ουάσινγκτον, υπογραμμίζοντας ότι ο εκπρόσωπος του Ταμείου χαρακτήρισε το ασφαλιστικό «μη βιώσιμο». 

«Έχουμε πλήρη συναίσθηση του πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση», είπε ο Τζέρι Ράις, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΔΝΤ δεν φεύγει από το τραπέζι των συζητήσεων, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση του θεσμού να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους και την ελληνική κυβέρνηση για την εξεύρεση λύσης. 

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Τζέρι Ράις, στο επικείμενο Eurogroup στις 18 Ιουνίου, θα δώσει το παρόν η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: