Πανικός στους δανειστές από τη στρατηγική Τσίπρα - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Πέμπτη, Ιουνίου 18, 2015

Πανικός στους δανειστές από τη στρατηγική Τσίπρα

Συμβιβαστική λύση αναζητά τώρα ο Γιουνκέρ – Προκλητική και αδιάλλακτη στάση από Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ

Έντονος προβληματισμός επικρατεί σε Βρυξέλλες και Βερολίνο για το ελληνικό ζήτημα.

Η αποφασιστική στάση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, έχει προκαλέσει δυσφορία στους πιστωτές που δεν περίμεναν να διατηρηθούν οι «κόκκινες» γραμμές από την ελληνική κυβέρνηση.

Είναι προφανές πως εδώ και πέντε χρόνια είχαν μάθει διαφορετικά με τους προηγούμενους πρωθυπουργούς που δεν τολμούσαν να πουν «όχι» σε ό,τι κι αν τους ζητούσαν.

Ο Αλ. Τσίπρας ωστόσο, είχε ξεκαθαρίσει από την πρώτη μέρα που ανέλαβε την εξουσία ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει τη λανθασμένη πολιτική. Το αποδεικνύει καθημερινά, φέρνοντας τους πιστωτές προ των ευθυνών τους.

«Εάν η συμφωνία είναι έντιμη είμαι διατεθειμένος να αναλάβω προσωπικά το πολιτικό κόστος και να τη φέρω εις πέρας. Αν όμως δεν είναι, τότε η ευθύνη θα είναι δική σας», ξεκαθαρίζει ο πρωθυπουργός στους θεσμούς.

Οι δανειστές αντιλαμβάνονται πλέον πως η συνταγή που ακολούθησαν ήταν λανθασμένη και αναζητούν εναγωνίως τρόπους για να μην ρίξουν, όχι μόνο την Ελλάδα στα βράχια, αλλά ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Ξέρουν καλά πως αν η ευρωζώνη διαλυθεί η ιστορία θα γράψει το όνομα τους με τα πιο μελανά χρώματα. Η Ελλάδα από την άλλη θα αποδειχθεί πως ήταν το εύκολο θύμα στο σκληρό παιχνίδι των τραπεζιτών.

Λίγα μόλις μέτρα λοιπόν από το... παγόβουνο, οι καπεταναίοι της ΕΕ προσπαθούν να σώσουν το τον ευρωπαϊκό «Τιτανικό», πριν χτυπήσει στο παγόβουνο και βυθιστεί.

Νέα πρωτοβουλία από Γιουνκέρ

Σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των Βρυξελλών, ο πρόεδρος της Κομισιόν ετοιμάζεται να πάρει νέα πρωτοβουλία, με την υποβολή στην ελληνική κυβέρνηση εντός των επόμενων ωρών νέας ελαφρώς βελτιωμένης πρότασης.

Πηγές από τη βελγική πρωτεύουσα επισημαίνουν ότι ο Γιουνκέρ θα διαμεσολαβήσει εκ νέου μεταξύ Αθήνας και θεσμών, προτείνοντας εναλλακτικές επιλογές στα σκληρά μέτρα (Ασφαλιστικό, ΦΠΑ) που για την ελληνική κυβέρνηση αποτελούν κόκκινο πανί.

Όπως εξήγησε αξιωματούχος στις Βρυξέλλες για παράδειγμα στο Ασφαλιστικό θα προταθεί στην Αθήνα ως εναλλακτική επιλογή να προχωρήσει γρήγορα σε κάποιες μεταρρυθμίσεις, όπως η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, και οι υπόλοιπες αναγκαίες αλλαγές να μετατεθούν για αργότερα και μετά τις σχετικές μελέτες. Ακόμη, δέχονται να καλυφθεί μέρος του κενού με περαιτέρω μείωση των εξοπλιστικών δαπανών.


Προκλητικός ο Σόιμπλε, αδιάλλακτη στάση από τον Ντάισελμπλουμ
Την αποτυχία του αυριανού (18/5/2015) Eurogroup, προεξοφλεί ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τραβώντας και πάλι το χαλί των διαπραγματεύσεων και δημιουργώντας εκ των προτέρων αρνητικό κλίμα.

Σύμφωνα με πηγές από τη γερμανική Βουλή, που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Σόιμπλε φέρεται να είπε ότι το Βερολίνο ήδη έχει θέσει επί τάπητος σχέδια για αποκλιμάκωση της κρίσης, εφόσον δεν επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο κ. Σόιμπλε δεν είναι καθόλου αισιόδοξος ότι θα κλείσει η συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές στις 30 Ιουνίου.

Δύο βουλευτές, τη μαρτυρία των οποίων επικαλείται το πρακτορείο, αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών στη Bundestag, ο Σόιμπλε τόνισε «τίποτα δεν έχει προετοιμαστεί ώστε να καταλήξουμε σε μια απόφαση αύριο».

Βασει των ίδιων βουλευτών ο κ. Σόιμπλε «αποκάλυψε» ότι το Βερολίνο επεξεργάζεται σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης, εφόσον η Ελλάδα βρεθεί εκτός ευρωζώνης.
Από την πλευρά του και ο επικεφαλής του Eurogroup, Ντάισελμπλουμ, με έμμεσες προειδοποιητικές δηλώσεις θολώνει το κλίμα.

Ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι οι εκροές καταθέσεων στην Ελλάδα είναι απόρροια του κινδύνου χρεοκοπίας και ότι οι εκροές θα σταματήσουν αν υπάρξει συμφωνία.
Ταυτόχρονα δήλωσε ότι ακόμη και αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα, οι υποχρεώσεις της δεν αλλάζουν, το χρέος της πρέπει να αποπληρωθεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια: