Η Πυραμίδα της Βοσνίας - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Πέμπτη, Ιουνίου 04, 2015

Η Πυραμίδα της Βοσνίας

Αρχαιολόγοι έχουν ξεκινήσει ανασκαφές στο Βίσοκο της Βοσνίας με τη πεποίθηση ότι ο ύψους 650 μέτρων λόφος Visocica κρύβει στην πραγματικότητα μια πυραμίδα.
Οι πρώτες εργασίες έχουν ήδη αποκαλύψει μια στενή είσοδο που οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι μπορεί να οδηγεί σε ένα υπόγειο δίκτυο σηράγγων. Την Παρασκευή, μια ομάδα εργατών από ένα τοπικό ανθρακωρυχείο συνόδευσε τους αρχαιολόγους και τους γεωλόγους και εξέτασε τη σήραγγα, το μήκος της οποίας υπολογίζεται στα 3,8 χλμ. Η ομάδα βρήκε δύο διασταυρώσεις με άλλες σήραγγες που διακλαδώνονται τόσο προς τα αριστερά όσο και προς τα δεξιά. Το συμπέρασμά τους είναι ότι πρόκειται για ανθρώπινη κατασκευή. «Σίγουρα δεν είναι φυσικός σχηματισμός», δήλωσε ο γεωλόγος Nadja Nukic. Οι εργάτες ανακάλυψαν ακόμη ένα επιστρωμένο υψίπεδο και ογκόλιθους που θα μπορούσαν να είναι το εξωτερικό μέρος της πυραμίδας.

Ο επικεφαλής του εγχειρήματος, Semir Osmanagic, ήταν ο πρώτος που υπέθεσε ότι ο λόφος Visocica θα μπορούσε να είναι πυραμίδα. Εάν οι προβλέψεις του επιβεβαιωθούν, τότε θα πρόκειται για την πρώτη πυραμίδα που ανακαλύπτεται σε ευρωπαϊκό έδαφος. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ο λόφος μοιάζει με πυραμίδες που έχει μελετήσει στη Λατινική Αμερική.

Όπως ισχυρίζεται ο Osmanagic, ο Visocica είναι κλασικό παράδειγμα πολιτιστικών επιστρώσεων: πολιτισμοί που χτίζουν πάνω στα ερείπια των προηγούμενων. Η πόλη ήταν κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους πρωτεύουσα της Βοσνίας και ένα μεσαιωνικό κάστρο στην κορυφή του Visocica αποτελούσε τη βασιλική κατοικία. Το οχυρό είχε χτιστεί πάνω από ένα παλιό παρατηρητήριο της ρωμαϊκής εποχής, το οποίο με τη σειρά του είχε κατασκευαστεί πάνω στα ερείπια αρχαίου οικισμού. 

Φωτογραφίες από δορυφόρο αποκάλυψαν δύο ακόμη μικρότερους λόφους σε σχήμα πυραμίδας στην κοιλάδα του Βίσοκο και οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι οι υπόγειες σήραγγες συνδέουν τις «πυραμίδες» μεταξύ τους.

Οι εργασίες θα συνεχιστούν για περίπου έξι μήνες ακόμη, με τα πρώτα αποτελέσματα να αναμένονται μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες. Δύο ειδικοί από την Αίγυπτο θα προστεθούν στο δυναμικό της ομάδας στα μέσα Μαΐου. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

add