7 ψέμματα καὶ 1 ἀλήθεια γιὰ τὴν σημερινὴ κατάστασιν τῶν τραπεζῶν. - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Δευτέρα, Ιουνίου 22, 2015

7 ψέμματα καὶ 1 ἀλήθεια γιὰ τὴν σημερινὴ κατάστασιν τῶν τραπεζῶν.

Πριν από λίγες ημέρες απεκαλύφθη ότι το ΔΝΤ «επιμόρφωνε» με σεμινάρια, επί πληρωμή, γνωστούς ‘Ελληνες δημοσιογράφους, για να σερβίρουν στον Ελληνικό λαό τα παραμύθια του. Μετά από αυτή την αποκάλυψη κανένας δεν θα πρέπει να δέχεται χωρίς αμφιβολία και ψάξιμο ως αλήθειες ό,τι του σερβίρουν τα Ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια και οι εφημερίδες.

Τα επώνυμα γαλάζια και πράσινα παπαγαλάκια πιάστηκαν ήδη να ψεύδονται επί πληρωμή και δεν πείθουν. Με δεδομένη αυτή την παρατήρηση έφθασε ο καιρός να αποκαλυφθούν με λογικό τρόπο και στοιχεία τα ψέμματα, που περιγράφουν την σημερινή κατάσταση.
Ας αρχίσουμε να αποκαλύπτουμε το πιό πρόσφατα ψέμματα:

Kινδυνεύουν και έχουν μειωθεί οι καταθέσεις των Ελλήνων στις τράπεζες λόγω του εντεινόμενου bank run.
Για να βρούμε την αλήθεια ανατρέξαμε στα στατιστικά στοιχεία της ΤτΕ. Οι καταθέσεις των Ελλήνων στο εσωτερικό για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος στα τέλη Απριλίου 2015 ήταν 144,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Ελλάδα υιοθέτησε το ευρώ την 1 Ιανουαρίου 2002. Τότε οι αντίστοιχες καταθέσεις ήταν 127,1 δισεκατομμύρια ευρώ.Οι καταθέσεις λοιπόν αυξήθηκαν τα τελευταία 13 χρόνια κατά 17 δισεκατομμύρια ευρώ. Η ποσοστιαία αύξηση τους ήταν 13,4% για τα 13 χρόνια, που αντιστοιχεί σε ετήσιο πραγματικό επιτόκιο με ανατοκισμό 0,95%. Οι Έλληνες καταθέτες έχουν αναλάβει και κρύβουν στο σπίτι τους ως σήμερα μόνο το πλεονάζον ποσό των τόκων των 13 τελευταίων χρόνων (!) Υπό την έννοια αυτή ένα Grexit δεν θα κάνει φτωχότερους τους σημερινούς καταθέτες.
Οι Ελληνικές τράπεζες θα καταστραφούν από το Grexit χωρίς να φταίνε.
Τα δάνεια προς τους Έλληνες από τις Ελληνικές τράπεζες αυξήθηκαν από 87,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2002 στα 232,4 δισεκατομμύρια τον Απρίλιο του 2015.
Η ποσοστιαία αύξησή τους ήταν 166,5% και αντιστοιχεί σε μέσο ετήσιο επιτόκιο με ανατοκισμό 7,8%.
Οι Ελληνικές τράπεζες εξασφάλιζαν την τελευταία 13ετία καθαρό ετήσιο περιθώριο επιτοκίου κατά μέσο όρο 6,85% (=7,8-0,95)
Κανένας δεν πρέπει να λυπάται τους μετόχους τους, γιατί λειτούργησαν για 13 χρόνια σαν βδέλλες σε περιβάλλον μικρών επιτοκίων…
Οι Ελληνικές τράπεζες είναι υπερδανεισμένες.
Οι υποχρεώσεις έναντι πιστωτικών ιδρυμάτων το 2002 ήταν 42,73 δισεκατομμύρια ευρώ και έφτασαν τον Απρίλιο του 2015 στα 113,96 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η ποσοστιαία αύξηση των παραπάνω υποχρεώσεων ήταν 166,6% και αντιστοιχεί σε μέσο επιτόκιο με ανατοκισμό 7,8%.
Οι Ελληνικές τράπεζες δανείζονταν μεταξύ τους σαν να ήταν ιδιώτες…
Για να είμαστε όμως ακριβείς, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι υποχρεώθηκαν για να το κάνουν αυτό να υπερχρεωθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος κατά 112,84 δισεκατομμύρια ευρώ έως τον Απρίλιο του 2015, ενώ τον Ιανουάριο του 2002 το αντίστοιχο χρέος ήταν μόνο 1,76 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η υπερχρέωση των Ελληνικών τραπεζών κατά 112, 84 δισεκατομμύρια ευρώ προς την Τράπεζα της Ελλάδος έγινε σταδιακά.
Το μνημόνιο προέκυψε από την υπερχρέωση της Ελλάδας από το 1974 και μετά.
Το μέγιστο ψέμμα είναι αυτό.
Τον Αύγουστο του 2009 οι καταθέσεις των Ελλήνων έφτασαν στο μέγιστο τους στα 254,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Για να γίνει δυνατή η μείωσή τους έως τα 144,1 δισεκατομμύρια ευρώ τον Απρίλιο του 2015, οι τράπεζες υπερχρεώθηκαν προς την ΤτΕ κατά 110,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Από την ημερομηνία αυτή (Αύγουστος 2009) ξεκίνησε σταδιακά το έγκλημα της υπερχρεώσεως της Ελλάδος μέσω των τραπεζών της.
Σημειώνεται ότι πρόωρες εκλογές έγιναν τον Οκτώβριο του 2009 και ποτέ έως τώρα δεν αιτιολογήθηκε πειστικά γιατί έγιναν…
Αν δεν υπογράψουμε αυτά που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, οι Ευρωπαίοι θα μας πετάξουν έξω από την ζώνη του ευρώ.
Αν όντως συμβεί κάτι τέτοιο, θα ζημιωθούν με το σύνολο του προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα και θα προικίσουν τους Έλληνες με 110,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε μετρητά, που έχουν αναληφθεί από το Ευρωπαικό τραπεζικό σύστημα με αντίστοιχη χρέωση της ΤτΕ
Ο μόνος βιώσιμος τρόπος να συμβεί αυτό είναι να βρουν και να δεσμεύσουν καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων στο εξωτερικό αξίας 110,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Εκτός βέβαια, αν πιστεύουν ότι ο κος Τσίπρας και η κυβέρνησή του θα αναγνωρίσουν μαζί με το δημόσιο χρέος 312,7 δισεκατομμυρίων ευρώ και το εσωτερικό χρέος των Ελληνικών τραπεζών προς την τράπεζα της Ελλάδος ποσού 112,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το χρέος τότε θα γινόταν 425,5 δισεκατομμύρια ευρώ ή 238% του ΑΕΠ.
Καμμία χώρα δεν θα μπορούσε να επιβιώσει οικονομικά με τόσο μεγάλο χρέος, ακόμα και αν υιοθετούσε δικό της νόμισμα για την εξυπηρέτησή του.
Σε περίπτωση Grexit θα οδηγηθούμε αναγκαστικά σε εθνικό νόμισμα και μάλιστα υποτιμημένο.
Το ΑΕΠ της Ελλάδος το 2013 ήταν 243,3 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 214,3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στην Ελλάδα κυκλοφορούν σε χαρτονόμισμα μόνον από τις αναλήψεις καταθέσεων 110,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πώς θα γίνει δυνατό να αντικατασταθεί το ευρώ ως κυρίαρχο νόμισμα, αν αντιστοιχεί στο 51,6% τουλάχιστον του ετήσιου ΑΕΠ;
Πόσος καιρός θα χρειασθεί για να γίνει αυτό και με ποιό επιχείρημα θα πειστούν οι Έλληνες να ανταλλάξουν το ευρώ με ένα υποτιμημένο εθνικό νόμισμα;
Πολύ απλά, αυτό δεν μπορεί να γίνει.
Στην καλλίτερη περίπτωση η Ελλάδα θα γίνει μά βαλκανική χώρα μ’ ένα εθνικό νόμισμα, αλλά όλες οι συναλλαγές, πλην της φορολογίας, θα διενεργούνται μόνο σε ευρώ και μάλιστα για παραπάνω από 2 χρόνια.
Θα κρατικοποιηθεί το σύνολο του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε περίπτωση Grexit.
Αυτό δεν είναι απαραίτητο.
To TXΣ είναι ήδη ο μεγαλύτερος μέτοχος στις Ελληνικές τράπεζες.
Θα χρειασθεί να κρατικοποιηθεί ή να διαλυθεί η Τράπεζα της Ελλάδος.
Το σημερινό μετοχικό κεφάλαιο και τα αποθεματικά της Τράπεζας της Ελλάδος είναι μόνο 815 εκατομμύρια ευρώ.
Από τυχούσα κρατικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος, η Ελληνική κυβέρνηση θα απαλλάσσετο με συμψηφισμό από υποχρεώσεις δανείων της ποσού 5,6 δισεκατομμυρίων ευρώ…

ΤΟ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΤΤΕ ΕΙΝΑΙ 5,6 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ…Αφού αναφέραμε τα επτά ψέμματα, ήρθε η ώρα να σας αποκαλύψουμε μία μεγάλη αλήθεια:
Όλοι επωφελούνται από το εξελισσόμενο bank run σε βάρος των Ελληνικών τραπεζών.
H κυβέρνηση το ενθαρρύνει να συμβεί για αναπτυξιακούς λόγους.
Οι τράπεζες εδώ και καιρό δεν μπορούν να χορηγήσουν δάνεια προς την οικονομία λόγω της υποχρεώσεώς τους να επιστρέψουν τα κεφάλαια, που δανείστηκαν ως τώρα από την ΕΚΤ.
Η κυβέρνηση μέσω του πανικού αναγκάζει τους καταθέτες να τα αποσύρουν από τις τράπεζες, οπότε ένα μέρος τους διαρρέει προς την ιδιωτική χρηματοδότηση της οικονομίας.
Επιπλέον τα επιτόκια των καταθέσεων σήμερα είναι πολύ χαμηλά.
Οι καταθέτες δελεάζονται να χρησιμοποιήσουν μέρος των κεφαλαίων τους και για καταναλωτικούς σκοπούς, όποτε τονώνεται έμμεσα και η κατανάλωση στα μαγαζιά και η είσπραξη αυξημένου ΦΠΑ.
Οι τράπεζες ωφελούνται, γιατί δανείζονται για να αποδώσουν τις καταθέσεις,που αναλαμβάνονται μέσω ELA, με επιτόκιο 1,55%.
Σε πολλές περιπτώσεις οι προθεσμιακές καταθέσεις των τραπεζών απέδιδαν στους καταθέτες επιτόκια ανώτερα του 2%.
Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουν μείωση των δαπανών τους για τόκους και δεν χρειάζεται να ανεβάσουν τα επιτόκια για να αποτρέψουν τις αναλήψεις προς τον ανταγωνισμό.
Η Τράπεζα της Ελλάδος από τον δανεισμό των τραπεζών μέσω ELA εξασφαλίζει ένα σημαντικό ετήσιο έσοδο.
Για παράδειγμα, για 84 δισεκατομμύρια ευρώ δανεισμό μέσω ELA, το ετήσιο έσοδο της ΤτΕ είναι 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το αντίστοιχο των μισών ετησίων εισπράξεων μισού EΝΦΙΑ.
Επιπλέον η κυβέρνηση ωφελείται, καθώς μέρος αυτού του εσόδου αποδίδεται στα ταμεία του κράτους ως μέρισμα, καθώς η ΤτΕ είναι η μόνη τράπεζα που επιτρέπεται να χορηγεί και σήμερα μέρισμα.
Η αυξημένη χορήγηση ΕLA προς τις Ελληνικές τράπεζες διασφαλίζει στην ΕΚΤ ότι διατηρεί τον έλεγχο στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και το παρεμποδίζει από το να χρηματοδοτεί με ανταγωνιστικό τρόπο το Ελληνικό κράτος.

Η παραοικονομία ωφελείται από την αυξανόμενη παρουσία στο οικονομικό κύκλωμα κεφαλαίων που διακινούνται μέσω χαρτονομισμάτων.
Οι συναλλαγές με μετρητα δεν εντοπίζονται εύκολα από την εφορία, οι εισπράξεις δεν μπορούν να κατασχεθούν λόγω χρεών, γιατί δεν διακινούνται μέσω τραπεζικών λογαριασμών και με την χρήση μετρητών περιορίζονται οι επισφάλειες από πελάτες, που τελικά δεν πληρώνουν.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, το bank run αναμένεται να κορυφωθεί μέχρι το όριο του ELA να φτάσει στα 124 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στο σημείο αυτό αναμένεται να προκύψει η εφαρμογή μέτρων περιορισμού της κίνησεως κεφαλαίων…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add