Συντηρητές κατέστρεψαν τα ψηφιδωτά της Αντιόχειας -Τα μεταμόρφωσαν σε καρικατούρες [εικόνες] - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Παρασκευή, Μαΐου 08, 2015

Συντηρητές κατέστρεψαν τα ψηφιδωτά της Αντιόχειας -Τα μεταμόρφωσαν σε καρικατούρες [εικόνες]


Τουλάχιστον 10 ψηφιδωτά που φυλασσόταν στο δεύτερο μεγαλύτερο μουσείο ψηφιδωτών στον κόσμο, στην Αντιόχεια της Τουρκίας, καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια της συντήρησής τους.

Σύμφωνα με τοπική εφημερίδα, η οποία φιλοξενεί τις δηλώσεις το Τούρκου συντηρητή Mehmet Daşkapan, κάποια από αυτά όχι απλώς καταστράφηκαν, αλλά μοιάζουν με αστείες καρικατούρες των ρωμαϊκών αριστουργημάτων.

«Κομμάτια ανεκτίμητης αξίας από τη Ρωμαϊκή περίοδο έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Μετατράπηκαν σε καρικατούρες του πρώην εαυτού τους. Κάποια είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση και έχουν χάσει όλη τους την αυθεντικότητα και την αξία» καταγγέλλει ο Daşkapan.

Σύμφωνα με τον συντηρητή, μεταξύ των μοναδικής αξίας ψηφιδωτών είναι και αυτό που απεικονίζει τη θυσία του Ισαάκ, αλλά και αυτό με τον Νάρκισσο.

«Ο πίνακας που είδα δεν μπορούσε να είναι αυθεντικό ψηφιδωτό του 2ου αιώνα μ.Χ. Κάποιες από τις πέτρες του λείπουν, ενώ άλλες έχουν αντικατασταθεί με τρομερή κακοτεχνία, δημιουργώντας έτσι ένα χοντροκομμένο θέαμα» δήλωσε ο Daşkapan.

Μετά την καταγγελία, αλλά και τη διαρροή των φωτογραφιών που επιβεβαιώνουν τα λεγόμενα του Daşkapan, o αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος του υπουργείου Πολιτισμού για την Πολιτιστική Κληρονομιά και τα μουσεία, Mustafa Bozdemir, προχώρησε σε μια γραπτή δήλωση στην οποία υποστηρίζει πως έχει συγκληθεί ΕΔΕ.

Μάλιστα, όπως αναφέρει στην αγγλόφωνη έκδοσή της η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, τα αρχικά συμπεράσματα της ΕΔΕ προκάλεσαν τη διακοπή των εργασιών συντήρησης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: