Κρήτη: Άγνωστοι λεηλάτησαν αρχαιολογικό χώρο στα Ανώγεια... - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Παρασκευή, Μαΐου 01, 2015

Κρήτη: Άγνωστοι λεηλάτησαν αρχαιολογικό χώρο στα Ανώγεια...

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην κοινωνία των Ανωγείων η αποκάλυψη ότι κάποιοι παραβίασαν το χώρο των ανασκαφών στη Ζώμυνθο, αναζητώντας προφανώς αντικείμενα αξίας και προκαλώντας σημαντικές καταστροφές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί της Τετάρτης κτηνοτρόφοι διαπίστωσαν ίχνη παραβίασης στα πλέγματα που περιφράζουν τον χώρο. Οι άνθρωποι που βρέθηκαν εκεί αμέσως αντίκρισαν εικόνες καταστροφής και λεηλασίας.

Οι αρχαιοκάπηλοι έσκαψαν σε τρία διαφορετικά σημεία (τα δυο από αυτά είναι στον ίδιο χώρο) και έφυγαν χωρίς μεν να πάρουν κάτι πολύτιμο όπως λανθασμένα ίσως περίμεναν, αλλά καταστρέφοντας κόπους δεκαετιών της ομάδας ανασκαφής.

Να σημειωθεί ότι το απόγευμα της Πέμπτης κλιμάκιο της αστυνομίας επισκέφθηκε το χώρο και προχώρησε στη συγκέντρωση στοιχείων, που ίσως βοηθήσουν στον εντοπισμό των δραστών.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι δράστες:

-Κατέστρεψαν ένα τοίχο ύψους δυο μέτρων που βρισκόταν μέσα στο κτίριο κατεδαφίζοντας τον ουσιαστικά με μανία.

-Κατέστρεψαν ολοκληρωτικά μια σταθερή εστία φωτιάς (μια Μινωική εσχάρα,ένα είδος αρχαίου μαγκαλιού). Για να αντιληφθούμε τη σπουδαιότητα της τονίζουμε ότι αν υπήρχε βασιλιάς στην αρχαία Ζώμινθο η εστία αυτή θέρμανσης θα ήταν στα δωμάτια του. 

-Ισοπέδωσαν στην κυριολεξία ένα λίθινο κίονα,τον κεντρικό του κτιρίου που κονιορτοποιήθηκε στο πάτωμα καταστρέφοντας έτσι και το πλακόστρωτο δάπεδο.

-Έσκαψαν σε βάθος 70 εκατοστών σε ένα δωμάτιο που είχε ξεκινήσει από τη περασμένη χρονιά η ανασκαφή του διαλύοντας ότι πολύτιμο θα μπορούσε να έκρυβε μέσα εκεί. 

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: