Βρισιές, το νέο παυσίπονο - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

add

Τετάρτη, Μαΐου 13, 2015

Βρισιές, το νέο παυσίπονο

Μπορεί οι βρισιές να είναι ιδιαίτερα ντροπιαστικές για εκείνον που τις «εκτοξεύει», όμως σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως ο τραυματισμός, λειτουργούν ως ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό παυσίπονο, υποστηρίζει νέα έρευνα βρετανών επιστημόνων.


Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα «γαλλικά», όταν χρησιμοποιούνται ως αντίδραση στον πόνο, είναι τέσσερις φορές πιο ισχυρά ως παυσίπονο στα άτομα που εν γένει στη ζωή τους τα χρησιμοποιούν λιγότερο.

Για τις ανάγκες της μελέτης, ερευνητές του πανεπιστημίου του Κιλ στη Βρετανία, χώρισαν 71 νεαρούς ενήλικες σε δύο ομάδες - μία που περιελάμβανε άτομα τα οποία εκστόμιζαν λιγότερες από δέκα υβριστικές λέξεις την ημέρα και μία με άτομα που εκστόμιζαν περισσότερες από 40.

Σε όλους ζητήθηκε να βυθίσουν τα χέρια τους σε παγωμένο νερό και να τα κρατήσουν εκεί για όσο μπορούσαν. Στην αρχή κλήθηκαν να το κάνουν ενώ επαναλάμβαναν μία μή υβριστική λέξη και στη συνέχεια να κάνουν την ίδια διαδικασία επαναλαμβάνοντας μία υβριστική λέξη της επιλογής τους.

Διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που δεν βρίζουν στην καθημερινότητά τους, άντεξαν το παγωμένο νερό για 45 δευτερόλεπτα περισσότερο όσο έβριζαν σε σχέση με το διάστημα που δεν έβριζαν. Ωστόσο, τα άτομα της άλλης ομάδας μπόρεσαν να αντέξουν το παγωμένο νερό για μόλις δέκα δευτερόλεπτα παραπάνω.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, δρ. Ρίτσαρντ Στέφενς, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι με το βρίσιμο ο οργανισμός παράγει ενδορφίνες που λειτουργούν ως παυσίπονα.






Δεν υπάρχουν σχόλια: