Και μετά το Λύκειο τι; - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Παρασκευή, Μαΐου 15, 2015

Και μετά το Λύκειο τι;

Οι μεταλυκειακές προοπτικές στα ιδιωτικά κολέγια και οι δυνατότητες σπουδών στο εξωτερικό

Σε κλίμα έντασης και αντιπαραθέσεων για τη δημόσια εκπαίδευση αλλά, όπως φαίνεται, με αισιόδοξα μηνύματα για την ιδιωτική, ξεκινάει η εφετινή ακαδημαϊκή χρονιά. Στοιχείο... οικειότητας το γεγονός ότι ενώ η περυσινή ήταν η πρώτη χρονιά στην οποία δεν είχε γίνει καμία εξαγγελία για αλλαγή του εξεταστικού συστήματος εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, εφέτος η ισορροπία αποκαταστάθηκε! Ενας νέος νόμος που αλλάζει τη φιλοσοφία του Λυκείου, μια διαφαινόμενη «συνεργασία» με τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας στην επιλογή των πρωτοετών φοιτητών τους και ένα νέο εξεταστικό σύστημα που θα εφαρμοστεί από το 2016 είναι τα νέα δεδομένα στον χώρο της εκπαίδευσης.

Σε κάθε περίπτωση και παρά τις δυσκολίες των καιρών, το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας περνάει μια δύσκολη περίοδο, την οποία και η κυβέρνηση επιχειρεί να ξεπεράσει με νέα εκπαιδευτικά προγράμματα και αλλαγές.

Στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, από την άλλη πλευρά, το σχέδιο «Αθηνά» φαίνεται να λειτουργεί και να «σουλουπώνει» λίγο τα επιστημονικά αντικείμενα στα προγράμματά τους.

Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινά και εφέτος εν μέσω οικονομικής κρίσης, αλλά με τις πρώτες αχτίδες ανάκαμψης να αχνοφαίνονται. Αυτό άλλωστε δείχνουν και οι κινήσεις στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης στη χώρα. Πολλά ιδιωτικά σχολεία φαίνονται εφέτος να ανακάμπτουν, αλλά ταυτόχρονα μεγάλες και σημαντικές συνεργασίες γίνονται στον χώρο της ιδιωτικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης, όπου επιχειρήσεις συγχωνεύονται και εκσυχρονίζονται, νέα ΙΕΚ φαίνεται ότι ιδρύονται και νέες προοπτικές διαφαίνονται.

Στην πραγματικότητα βέβαια οι κινήσεις που γίνονται αφορούν και εφέτος κυρίως τον χώρο της ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς οι μεγάλες επενδύσεις που έχουν γίνει για τη δημιουργία ιδιωτικής Πολυτεχνικής Σχολής, αλλά και ιδιωτικής Ιατρικής Σχολής που συζητείται από ιδιωτικούς επενδυτές στον χώρο της εκπαίδευσης τους τελευταίους μήνες, στοχεύουν εμφανώς στην «κάλυψη» των απογοητευμένων απο την προσπάθεια εισόδου τους στα δημόσια πανεπιστήμια.

Ετσι, οι επιχειρηματίες που αντέχουν την οικονομικη κρίση προσφέρουν εφέτος νέα εκπαιδευτικά προγράμματα, προσφορές αλλά και σε πολλές περιπτώσεις και μειώσεις διδάκτρων στα προγράμματά τους.

Οπως όλα δείχνουν λοιπόν, η «μηχανή» ξεκίνησε και πάλι. Η χώρα ανασυντάσσεται και προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, με τον χώρο της εκπαίδευσης πρώτο στην «κούρσα» που έχει ξεκινήσει.

Πολλοί νέοι και νέες, από την άλλη πλευρά, θα επιλέξουν να απευθυνθούν στα πανεπιστήμια της Ευρώπης ή της Αμερικής, όπου και προσφέρονται δεκάδες σύγχρονες ειδικότητες. Ειδικά σε μεγάλες χώρες της Ευρώπης όπως η Γερμανία, η Γαλλία ή η Ιταλία, τα δίδακτρα που καταβάλλουν οι φοιτητές εφόσον εισαχθούν στα προγράμματα πανεπιστημίων είναι ιδιαίτερα χαμηλά, άρα προσιτά στους περισσότερους πολίτες.

«Το Βήμα» για άλλη χρονιά ολοκλήρωσε και παρουσιάζει έναν οδηγό σπουδών για κάθε ενδιαφερόμενο που αναρωτιέται ποιες είναι οι επιλογές του στην Ελλάδα, αλλά και ποια είναι τα δεδομένα που διαμορφώνονται σήμερα στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας μας. Καλή επιτυχία σε όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

add