Πως ξεμεθούσαν στην αρχαιότητα ύστερα από μεγάλη κατανάλωση κρασιού; - OneMagazino

Breaking

OneMagazino

www.magazino1.blogspot.gr

Παρασκευή, Απριλίου 24, 2015

Πως ξεμεθούσαν στην αρχαιότητα ύστερα από μεγάλη κατανάλωση κρασιού;


Ένας αρχαίος πάπυρος γραμμένος στα ελληνικά, που βρέθηκε στην Αίγυπτο και φυλάσσεται στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δίνει τη λύση σε όσους έχουν πιει και την επόμενη μέρα είναι ακόμη μεθυσμένοι και τους πονάει το κεφάλι τους. Τι έκαναν λοιπόν οι αρχαίοι μετά τα συμπόσια;

Έφτιαχναν ένα κολιέ από φύλλα δάφνης (Αλεξανδρινής χαμαιδάφνης) και το περνούσαν στο κεφάλι του μεθυσμένου. Θεωρούσαν πως τα φύλλα θα τον βοηθήσουν να ξενερώσει πιο γρήγορα και να μην έχει τις συνέπειες του χανγκόβερ, και κυρίως για να μην έχει βαρύ κεφάλι.
Ο πάπυρος χρονολογείται από τον 2ο μ.Χ αιώνα και εκτός από ασφαλείς οδηγίες για μετά το μεθύσι, περιέχει και άλλες συμβουλές για διάφορες ασθένειες. Πάντως οι αρχαίοι ημών πρόγονοι δεν έγραψαν τυχαία για το κολιέ από φύλλα δάφνης. Είχαν παρατηρήσει πως το συγκεκριμένο φυτό ήταν κατάλληλο για θεραπεία του πονοκέφαλου.

Και δεν είναι μόνο αυτός ο πάπυρος. Η καθηγήτρια Vivian Knaton από το University College του Λονδίνου, τονίζει: «πρόκειται για τη μεγαλύτερη συλλογή ιατρικών παπύρων, που έχει δημοσιευτεί μέχρι σήμερα. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει θεραπείες που πίστευαν στην αρχαιότητα ότι είχαν αποτέλεσμα για τις αιμορροΐδες, το έλκος, τα χαλασμένα δόντια, καθώς και συνταγές για παρασκευή κολλυρίων για τα μάτια.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

add